blog

Houdt u ook nog uitverkoop?

Supply chain

Houdt u ook nog uitverkoop?
Weblog procesverbeteren door Hessel Visser

Is het bij u ook alweer zover? De uitverkoop is bij ons in de buurt dit jaar eerder dan ooit van start gegaan. Wij wonen naast de grootste kledingzaak van Nederland en op maandag 1 december zagen we dat de kortingsplakkaten al weer op de ruiten zaten.

Nooit eerder is de uitverkoop zo vroeg gestart. Degene die nu zo snel mogelijk zijn voorraad weet om te zetten in cash geld wil winnaar zijn: Cash is king. De voorraad moet rollen. In een periode dat ondernemers moeilijk aan cash komen van de bank wordt dit allemaal steeds belangrijker. De financiële foefjes worden steeds moeilijker. We worden weer teruggeworpen op de echte logistieke vakmanschap.

 

Maar laten we wel zijn: de vakmanschap moet wel met verstand uitgevoerd worden. We mikken ons nu veelal op ordinaire kostenbesparingen. Maar goedkoop werken betekent nog niet dat hierdoor de winstgevendheid wordt vergroot. Laat staan het rendement. We moeten slimmer omgaan met ons talent en de organisatie. Als we de leveranciers nu eens meer zouden letten wat hun producten in de keten doen in plaats van alleen naar de verkoopresultaten van hun eigen schakel te laten kijken. We kunnen daarbij veel leren van de Dells en Zara’s. Die hebben hun eigen keten opgezet. Dat maakt het allemaal wel wat gemakkelijker.

 

Wat moet je denken als je dan hoort dat DAF het afgelopen jaar tot voor kort prima heeft gedraaid, maar dat er al langer honderden zo niet duizenden vrachtwagens bij dealers stonden dan vraag je je wel af of ze de lean concepten wel echt hebben begrepen. Weet de fabrikant wel wat er overal staat. De magazijnen van Sony puilden al maanden en ver voor de energiecrisis volledig uit. Lean is alleen lean als je de waardeketen doortrekt van de bron tot aan de klant. Moeten we nog verder gaan met productie op basis van alleen klantenvraag. Moeten we het klantenorderontkoppelpunt (KOOP) weer eens ter discussie stellen? Dan is een uitverkoop toch veel minder van belang. Meet verder in de keten. Weet wat er aan voorraden is buiten de eigen muren. Wordt deze ketenaanpak nu echt eens doorgezet? Het gaat toch om dat het gezamelijke rendement door de schakels van de keten heen zo hoog mogelijk wordt. Rust reinheid en regelmaat is in derhalve in veel ketens een waardevol streven. Zo ben je in staat om een erg vroege uitverkoop te beperken.

 

Hoe voorkomt u die grootschalige uitverkoop? Weet u een betere oplossing?

Reageer op dit artikel