blog

Verbetercultuur zit Nederlanders in de genen

Supply chain

Verbetercultuur zit Nederlanders in de genen
verbetercultuur zit Nederlanders in de genen

Nederlandse bedrijven bereiken duizelingwekkende resultaten met verbetermethoden als Lean en Six Sigma. Weet u hoe dat komt? Het sluit helemaal aan bij onze poldermentaliteit en onze kritische grondhouding.

Nederlanders doen niet graag iets zonder dat ze weten waarom. Waar je nog wel eens hoort dat Aziaten slaafs de orders van hun baas uitvoeren, daar moet je Nederlandse werknemers eerst overtuigen van het nut van een opdracht. Managers die zeggen "doe het omdat ik het zeg" komen hier niet ver.

 

Die houding sluit perfect aan bij de van oorsprong Japanse maar inmiddels ook in Nederland zeer populaire  "continuous improvement"-filosofie. Daarin worden mensen op de werkvloer geacht om voortdurend na te denken hoe een operationeel proces in een fabriek of distributiecentrum efficiënter kan worden uitgevoerd. En Nederlanders doen niets liever, die vinden het heerlijk dat er naar ze geluisterd wordt en dat ze zelf kunnen bepalen hoe ze hun werk het beste kunnen doen.

 

Als je hoort wat voor resultaten Nederlandse bedrijven behalen met hun verbeterprojecten, dan sta je me je oren te klapperen. Bel Leerdammer verhoogde de productiviteit met een kwart, Hamilton Sundstrand in Maastricht halveerde zijn doorlooptijden en Omron in ’s Hertogenbosch produceert inmiddels goedkoper dan in China. En zo zijn er nog talloze voorbeelden meer te vinden.

 

Het is niet alleen onze kritische grondhouding, ook onze poldermentaliteit werkt een gezonde verbetercultuur in de hand. Ik heb me laten vertellen dat je operationeel medewerkers in de Verenigde Staten niet hoeft te vragen om met verbetervoorstellen te komen. Die willen eerst geld zien.

 

"Ik word betaald voor een uitvoerende functie, en dus zet ik m’n verstand op nul. Wil je dat ik nadenk, dan wil ik eerst meer loon." Die houding wordt in sommige landen kennelijk door machtige vakbonden in stand gehouden. In ons polderland daarentegen zitten werkgevers en werknemers veel meer op één lijn en heeft iedereen het beste voor met zijn bedrijf.

 

Nederland als gidsland op het gebied van World Class Manufacturing en continuous improvement. Daarmee zouden we ons zo langzamerhand best wat meer mogen profileren. Het gaat wel lijnrecht in tegen de trend dat productie juist moet worden uitbesteed aan lage-loon-landen, maar waarom zou dat ook eigenlijk moeten? Wie zegt dat?

Reageer op dit artikel