blog

Boek met een zilveren randje

Supply chain

Boek met een zilveren randje
Nederland is Logistiek: topontmoetingen tussen bedrijfsleven en wetenschap

Mooie avond hebben we gehad in het Hart van Holland in Nijkerk. VLM reikte op 6 november voor de vijfentwintigste keer de Nederlandse Logistiek Prijs uit in een prachtige zaal met een uitstekend diner.

De Stichting Nederland is Logistiek beleefde op dit podium de start van een driejarige campagne. Het jubileumboek Nederland is Logistiek – niet toevallig dezelfde titel – werd uitgereikt aan de gasten op deze avond.
 
Als auteur van dit boek, samen met Dick van Damme (Hogeschool van Amsterdam), was dat voor mij een spannend moment. Dank voor de vele mooie woorden en lofprijzingen. Het zou mooi zijn als er wat discussie los komt naar aanleiding van het boek – volgens mij (corrigeer me als ik me vergis) het eerste Nederlandstalige boek over logistiek dat niet als studieboek is geschreven. In vijftien hoofdstukken komen een topmanager en een wetenschapper aan het woord, die de belangrijkste logistieke trends en ontwikkelingen de revue laten passeren. Interviews afnemen doe ik al jaren. Tweegesprekken laten ontstaan is weer een vak apart, zo hebben Dick en ik ervaren. Aan de directietafel van vooraanstaande bedrijven en organisaties krijg je geen tweede kans. Het moet in één keer goed. Die druk lag op ons. Wij hebben veel interessante stellingnames mogen noteren. We zijn er van overtuigd dat we de stem uit de Nederlandse ‘boardroom’ ten aanzien van logistiek krachtig hebben kunnen verwoorden. Maar het oordeel is aan u als lezer. Laat het ons weten.

 

Prijs komt Philips toe

Vijfentwintig keer de Nederlandse Logistiek Prijs is heel bijzonder. Meestal houden vakprijzen het niet zo lang vol. Dat Philips Lighting in de spotlight kwam te staan, werd eigenlijk wel tijd ook. Ooit waren het mensen van Philips, die de VLM van de wal duwden. Hoeveel logistieke hoogleraren zijn sinds die tijd kind aan huis geweest bij Philips? Hoeveel logistiek managers hebben een verleden bij dit bedrijf? Misschien wel net zoveel als bij Defensie. Dit was het moment om Philips in het zonnetje te zetten. Mooie uitspraak ook van Frank van der Vloed in zijn dankwoord. ‘We zijn wereldwijd de tweede producent van licht. Na de zon.’

 

Hau Lee waarschuwt ons

Dat brengt me bij prof. Hau Lee. Hij wordt wereldwijd gezien als de grootste wetenschapper op supply chain gebied. Fantastisch dat hij dit Nederlandse feestje wilde opluisteren met een indrukwekkend verhaal. Dankzij zijn vriend en collega, prof. Jo van Nunen, mocht ik vooraf even met hem praten over het zogenaamde opslingereffect in de supply chain. Dat is actueel, nu een recessie onafwendbaar lijkt. ‘De menselijke reactie bij interrupties – positief of negatief – is zelfbescherming, dus voorraden aanleggen. Daarmee maken we de recessie erger dan nodig is. Juist nu moeten we samenwerken in de keten en ruimte geven om te overleven, zodat we straks weer snel kunnen groeien.’ Dat is een heilzame gedachte in een somber tijdsgewricht. Want laten we niet vergeten: elke wolk heeft een zilveren randje.

 

Lees ook:

Reageer op dit artikel