blog

Lean? Six Sigma? Kies het juiste gereedschap

Supply chain

Lean? Six Sigma? Kies het juiste gereedschap

Kun je met een nijptang een spijker in de muur slaan? Waarschijnlijk wel, maar na een aantal pogingen zul je vermoedelijk blauwe duimen hebben. Dit geldt ook voor Lean en SixSigma: weet wanneer je welk gereedschap moet gebruiken.

Kom a.u.b. niet aan met allerlei statistische bewijslasten en experimenten aan als je een een proces efficiënter gaat maken door de overbodige balast eruit te peuteren. Dat zul je nodig hebben bij andere aanpakken maar niet bij deze vorm van verbeteren.

 

Neem beter de betrokkenen mee naar een lege muur en ga met, hulde aan de uitvinder, gekleurde post-its en merkstiften het proces in kaart brengen. U zult versteld staan van de discussies die dit oplevert. 

 

De waarom-vraag

Pas geleden heb ik nog meegemaakt, dat medewerkers van twee afdelingen die al jaren samenwerken pas door een proces-map de ‘waarom-vraag’ beantwoord kregen. Tot die tijd hadden ze geen idee gehad waarom de ander altijd met een bepaalde soort vraag kwam. 

 

Toen eenmaal duidelijkheid was verkregen in het huidige proces en men van elkaar begreep wat en waarom, kwamen bijna vanzelf de verbeteringen bovendrijven. Ook werd meteen duidelijk dat herhalingen van dezelfde zetten niet nodig waren en dus meteen werden gestopt.

 

Doordat de eigenaren van het proces aan tafel zaten kon er LEAN worden gehandeld en de verbetering na overleg met collega’s meteen geïmplementeerd worden. En daar word ik blij van.

 

Geen rocket science

Niks rocket-science, niks gewichtig gereedschap. ‘Gewoon’ kiezen wat je nodig hebt en aan de slag. Met procesmappen, en het goed bestuderen van de aha-effecten konden in bovengenoemd voorbeeld de onnodige stappen er relatief eenvoudig uit worden gehaald.

 

Het gaat er dus helemaal niet om of je fan bent van LEAN of niet. Ik weet ook niet of de timmerman fan is van zijn gereedschap. Hij weet wat hij wanneer moet gebruiken. Als u uw gereedschap weet te vinden en op het juiste moment gebruiken wordt u net zo blij als ik! 

 

Lees ook:

Reageer op dit artikel