blog

Hoe gaan we om met Lean in recessietijd?

Supply chain

Vandaag kwam er een bericht binnen dat een Lean project stilgelegd moest worden vanwege de beurscrisis. Maar een lean project stilleggen betekent verlamming en demotivatie. Managers let op uw zaak.

 

Wat hangt ons boven het hoofd? Die vraag is de orde van de dag in vele situaties. Maar hoe concreet is dat nu. Vandaag kwam er al een bericht binnen dat een Lean project moest worden stilgelegd vanwege de beurscrisis. Alle geldkranen werden dichtgedraaid en buitenstaanders mochten gelijk vertrekken.  

 

De beslissingen daaromtrent worden vaak genomen vanuit een puur financiële druk en dan nog op korte termijn. "Ja, dat wordt dan over een jaar of zo wel weer opgepikt" zegt de opdrachtgever. Dat lijkt leuk, maar daar zit nu net de kneep. Een lean project stilleggen betekent verlamming en demotivatie. De eerste tekenen van verbetering waren zichtbaar en meetbaar. Daarnaast begon het personeel de lean aanpak steeds leuker te vinden. De onderlinge irritatie liep sterk terug. En nu wordt alles op eens anders. In plaats van slimmer werken wordt er vooral aandacht gegeven aan harder werken.

 

En als de deuk in de economie weer over is, dan kunnen we weer een bult verwachten. Managers let op uw zaak. Laat de lean projecten niet liggen, maar ga zelf in uw achterkamertje door met het maken van plannen. Al is het in een hele lage versnelling. Gooi het kind niet weg met het badwater. Sommige verbeteringen hoeven weinig of niets te kosten. Pak die op. Ga gewoon zelf door. En mocht u wat tijd over hebben, ga dan eens een goed boek lezen of kom naar een studieavond toe. Bij de vLm zijn bijvoorbeeld aan de meeste bijeenkomsten helemaal geen kosten verbonden. Wacht niet af en ga zeker niet stil zitten: mobiliseert u zich. Na regen komt ook hier weer zonneschijn. Zien we u weer bij een meeting of voor een studie of heeft u nog een ander voorstel?

Reageer op dit artikel