blog

Hoe bepalend is uw CEO voor het succes van Lean?

Supply chain

Het succes van veel verbetertechnieken is te danken aan de invloed van het hoogste management. Wat moeten we daar nu weer mee? Laat die baas van boven eens zelf mee gaan doen. Als is het maar een keer op zijn vrije zaterdag.

 

Tijdens het APICS-congres in september werden we getrakteerd op een aantal Amerikaanse wijsheden. Daar werd onder andere gesteld dat de successen van de invoering van Lean en andere verbetertechnieken grotendeels werd verklaard door de invloed van het hoogste management. Een test met de zaal bevestigde dat. Zelfs 85 % van de 200 deelnemers waren het daar mee eens.

 

Wat moeten we daar nu weer mee? Misschien zegt het meer over hun dan over ons. In de Amerikaanse cultuur worden medewerkers nog steeds gezien als een aantal poppetjes die door de hoogste baas worden gestuurd. Sterker nog: de baas bepaalt en controleert.

 

Nog niet zo lang geleden vertelde een directe waarnemer me dat een Amerikaanse manager zijn mensen controleerde door camera’s op te hangen in de werkplaatsen. Zo hield hij zijn mensen met een monitor op zijn bureau in de gaten. Hoe kan je nu in zo’n omgeving aan Lean gaan werken? De rol van de medewerker blijft dan letterlijk en figuurlijk platvoers.

 

Hoe dan wel?  Met een beetje Nederlandse jus kunnen we daar snel verbetering in aanbrengen. Begin met vertrouwen. Dat krijg je alleen als je zelf meedoet. Laat die baas van boven eens zelf mee gaan doen. Als is het maar een keer op zijn vrije zaterdag. Dat dwingt pas echt respect af. Die man heeft pas echt wat over voor de zaak. Als je in de avond tot 12 uur of later werkt ziet men dat toch niet.

 

Geen camera’s dus en met de mensen van de vloer. Hoe vaak heeft uw baas (en u zelf) al meegewerkt? Is uw CEO dan bepalend voor het succes?

Reageer op dit artikel