blog

Even voorstellen: Christan Zantboer

Supply chain

Even voorstellen: Christan Zantboer

Blogger Christan Zantboer stelt zich voor aan de bezoekers van Logistiek.nl. Momenteel is hij de trekker van Lean Six Sigma bij een bedrijf in de food-industrie. “Wat mij drijft is het werken – met mensen – aan verbeteringen.”

Hoe maak je iemand enthousiast om mee te doen met een blog? Wel, daar kan ik kort over zijn: je laat hem er gewoon instinken! Je streelt de persoon in kwestie een beetje, confronteert hem met wat eigen uitspraken, vertelt dat je dat wel waardeert, dat daar meer mee gedaan zou moeten worden en vervolgens druk je betrokkene tegen de muur met het gebod om mee te doen. Bedankt Hessel Visser, heel hartelijk bedankt, namens de gehele feestcommissie. 

 

Wie ben ik? Midden jaren ’80 ben ik gestart in een werkgebied dat Customer Services heet. Toen al, en nu nog steeds, ben ik te maken gaan krijgen met klanten van allerlei pluimage, zowel in- als extern. Zo ben ik bekend geworden met Work-Out en ontdekte ik dat faciliteren, trainen en projectjes doen ook een leuke bezigheid is. 

 

Jij lost dit wel op

Midden jaren ’90 kwam Six Sigma naar Europa overwaaien en daar ben ik vanaf het begin bij betrokken geweest. Als één van de eersten heb ook ik als een haan in de sneeuw gestaan met een dijk van een probleem, nieuwe kreten, een nieuwe aanpak en een organisatie die me door een vergrootglas volgde en me het gevoel gaf van ‘zo, jij lost dit wel even op voor ons’.

 

Sindsdien heb ik diverse functies vervuld met Customer Service en Lean Six Sigma. Bij verschillende bedrijven ben ik dus betrokken geweest bij allerlei projecten en heb ik nog de nodige ervaringen opgedaan en kennis vergaard en trainingen gevolgd. Momenteel ben ik de trekker van Lean Six Sigma bij een heel mooi bedrijf in de food-industrie.

 

Format maakt niet veel uit

Ik ben dus, naast Customer Services, al meer dan 10 jaar in meer of mindere mate doende met Continuous Improvement, Six Sigma, Lean, Dashboards, Work-Out en noem de hele snoepkraam maar op. Op deze kermis mag ik graag concuderen dat het eigenlijk niet zo veel uitmaakt in welk format een en ander wordt gegoten, zolang je maar weet welk stuk gereedschap je waar in moet zetten om op de juiste manier met verbeteringen bezig te zijn. 

 

Ondanks dat veel van de genoemde kwaliteitsaanpakken geboren zijn voor de productie-omgeving zie ik toch ook duidelijk in de praktijk de toepassingen voor de transactionele omgevingen. 

 

Wat mij drijft is het  werken – met mensen – aan verbeteringen. Liefst van hoog tot laag binnen een organisatie. En dan ook nog zien dat er iets verandert natuurlijk. 

Reageer op dit artikel