blog

Kredietcrisis: voorraadbeheerder opnieuw de klos.

Supply chain

Kredietcrisis: voorraadbeheerder opnieuw de klos.

Ik vroeg aan wat specialisten wat voor consequenties de kredietcrisis heeft voor de logistiek en voor supply chain management. Wat blijkt: de voorraadbeheerder is (opnieuw) de klos.

De hele wereld is in de ban van de kredietcrisis. Het kan niet anders of dit heeft ook consequenties voor de logistieke sector. Ik vroeg een paar specialisten in de markt naar wat zij als de meest nijpende consequenties zien op het vlak van supply chain management.

 

Logistieke grondvorm

De tanende bereidheid bij banken om geld uit te lenen aan bedrijven kan direct van invloed zijn op de logistieke grondvorm van een bedrijf, zeggen Ruben Verzijl en Egge Haak van adviesbureau Involvation. "Een verminderde leencapaciteit impliceert bijvoorbeeld dat bestaande DC’s hergebruikt moeten worden in plaats van nieuwbouw om het optimale concept te implementeren".

 

"Het wegvallen van vreemd vermogen zal vooral optreden bij bedrijven die onderdeel uitmaken van een Amerikaanse moederholding", laat Hans de Werd van Ernst & Young weten. "Ook zou het zomaar kunnen dat Amerikaanse klanten, vervoerders of leveranciers ineens failliet gaan."

 

Voorraadbeheer de klos 

Maar de grootste logistieke consequenties van de geldcrisis liggen (wederom) op het vlak van voorraadbeheer. De druk om voorraden te verlagen was eigenlijk vanaf het begin van de crisis al groot (Lees: Kredietcrisis, 1000 miljard minder voorraad) maar dat zal gezien de ernst van de situatie op dit moment alleen nog maar toenemen.

 

Bedrijven willen hun dure en risicovolle leningen graag zo snel mogelijk aflossen, legt Alfons Willemsen van Involvation uit. Hiervoor moeten bedrijven proberen hun werkkapitaal te verlagen. "En dan beland je al snel bij de voorraad als instrument."

 

Bedrijven zouden volgens Willemsen eens moeten nadenken wat er zou gebeuren als hun bank per direct geen krediet meer kan verstrekken (omdat deze failliet is bijvoorbeeld). "Hoe blijft u produceren, uitleveren, inkopen, etc. Waar denkt u dat het werkkapitaal vandaan moet komen? Komen we weer bij voorraad uit …"

 

Onzekerheid toekomstige vraag

Door financiële malaise zal ook de onzekerheid in de toekomstige vraag toenemen. En ja hoor, ook dan zijn het weer de ranke schoudertjes van de voorraadbeheerder die de lasten moeten dragen. Ze zullen nog preciezer moeten forecasten en proberen om met kortere doorlooptijden te gaan werken. Willemsen: "Door bijvoorbeeld in plaats van zes maanden van te voren een harde inkooporder te plaatsen in China, nu te kiezen voor een latere bestelling, maar dan ergens in Europa."

 

Bent u voorraadbeheerder en wilt u erover praten? Of ziet u heel andere consequenties van de kredietcrisis in uw bedrijf? Laat het weten en plaats een reactie.

Reageer op dit artikel