blog

Openhartoperatie

Supply chain

Openhartoperatie
openhartoperatie

Zou u voor een openhartoperatie het ziekenhuis bij u om de hoek uitkiezen? Da’s natuurlijk wèl lekker dichtbij! En zou u ook voor de aanbieder met de laagste prijs gaan? Inderdaad, een poliklinische ingreep scheelt overnachtingkosten! Dan heeft u zeker ook geen bezwaren als uw chirurg ‘n assistent-in-opleiding is?

Een ERP-implementatie laat zich prima vergelijken met een openhartoperatie. De medische wetenschap is inmiddels zo ver dat dergelijke complexe operaties goed uitgevoerd kunnen worden. Wat overigens niet betekent dat elke chirurg deze vaardigheid ook beheerst. Tijdens de operatie moet het hartf blijven kloppen en de ingreep moet bovendien in één keer goed gaan. Er is immers geen herkansing! Ook implementaties kunnen vandaag de dag goed worden uitgevoerd, Maar het is niet vanzelfsprekend dat elke aanbieder van ERP-software dat vak ook beheerst! Tijdens de implementatie moeten uw bedrijfsprocessen gewoon doordraaien. En slechts weinig bedrijven kunnen zich een tweede implementatie permitteren.

Het succes of falen van een automatiseringsproject hangt nauw samen met de implementatie. En wat opvalt is de roekeloze manier waarop veel bedrijven daar mee omgaan.

Veel bedrijven "vergeten" het belang van kwaliteit zodra er kortingen te behalen zijn. Accepteren elke consultant als de tarieven maar laag genoeg zijn. En zien zonder aarzelen af van het documenteren van het maatwerk. Of dat slim is? Engelsen zeggen zo fraai Penny wise and pound foolish.

Wie eisen stelt aan de kwaliteit van z’n implementatie moet zich terdege voorbereiden. Welke aanbieder heeft de hoogste successcores? Wie heeft aantoonbare ervaring? Met het pakket, maar ook met jouw branche? Verlang cv’s van de mensen in het implementatieteam. En beslis niet voordat u de projectleider heeft gesproken.

Kwaliteit in een implementatie kost nou eenmaal geld. En de vreugde over de lage prijs is al lang verdwenen als de ergernis over de slechte kwaliteit voortduurt.

Reageer op dit artikel