blog

Dag 4 CSCMP: dodelijke logistieke verspilling

Supply chain

Dag 4 CSCMP: dodelijke logistieke verspilling
'Waste' is dodelijk bij logistieke processen

De vierde en laatste dag van het ‘supply chains premier event’ in Philadelphia, het congres Council of Supply Chain Management Professionals (CSCMP). Ron Roest, CEVA Logistics, is hierbij en doet verslag voor Logistiek.nl. Vandaag onder meer een presentatie over verspilling bij logistieke processen en de methodes lean en kaizen.

Dag 4: woensdag 24 oktober

 

Bij producerende bedrijven is het toepassen van ‘lean’ principes volgens het inmiddels befaamde Toyota Production System (TPS) al bijna niet meer weg te denken. Toen ik vorige week op een Manufacturers Beurs in Coventry, UK was, was dat hét onderwerp waar productiebedrijven over spraken. Lean principes worden ook al in de logistiek toegepast. Bij CEVA Logistics hebben we zelfs een lean team dat sites bezoekt en daar verbeteringen doorvoert op basis van deze manier van kijken naar processen. Toch zijn de principes volgens het TPS in de logistiek nog lang niet zo ver doorgevoerd en ontwikkeld als bij productiebedrijven. Een groot publiek kwam dan ook af op een presentatie over dit onderwerp.

 

Verspilling

In de kern komt het erop neer dat alle activiteiten onder een van de volgende drie categorieën kan worden onderverdeeld: het voegt direct waarde toe aan de klant, het is van incidentele aard/ het kan gereduceerd worden of het is muda (‘waste’). De procesfocus staat centraal bij de aanpak. Aan de hand van praktische voorbeelden werd toegelicht hoe dodelijke ‘waste’ uit logistieke processen kan worden geëlimineerd. Dit kan betrekking hebben op onnodige voorraad, wachttijden, inefficiënt ruimtegebruik, overproductie, onnodige verplaatsingen, inefficiënt transport en fouten waardoor herstelactiviteiten nodig zijn. Bij het doorlichten van processen wordt de Kaizen benadering gebruikt en daarbij worden de vijf waarom vragen gesteld.

 

Voorbeeld

Heel verhelderend vond ik het volgende voorbeeld:

Constatering: het Washington Monument wordt brokkelt af.

Waarom? Door het gebruik van chemicaliën.

Waarom? Om ontlasting van duiven te verwijderen.

Waarom zijn er zoveel duiven? Die eten spinnen en er zijn veel spinnen bij het monument.

Waarom? Spinnen eten muggen en er zijn veel muggen bij het monument.

Waarom? De muggen worden aangetrokken door het licht (van de verlichting) tijdens de schemerperiode.

Oplossing: het licht later aandoen zodat de muggen niet meer komen.

 

Bij een andere presentatie werd een zelftest toegelicht, opgesteld door de Harvard Business School. Deze test kunnen bedrijven gebruiken om vast te stellen of ze klaar zijn om de supply chain uitdagingen van de toekomst aan te gaan. Bedrijven die onderpresteren moeten de volgende maatregelen nemen:

  • Het aanstellen van logistieke specialisten
  • Verbeteren van de samenwerking tussen inkoop, verkoop, productie en logistiek
  • Het afschaffen van de pieken in verkoop aan het einde van de maand en kwartaal omdat de verkoopdoelen moeten worden gehaald
  • Het investeren van tijd in het verkennen van best practices in supply chain management
  • Het uitvoeren van benchmarks en het raadplegen van externe adviseurs

 

Succesfactor

Van groot belang is dat de ceo van het bedrijf SCM herkent en erkent als een kritische succesfactor. Dat gebeurt al steeds meer, blijkt uit een recent onderzoek onder 315 van de Fortune 500 bedrijven. Ceo’s zijn over het algemeen in drie zaken geïnteresseerd: de winstcijfers, de balans van de onderneming (verhouding tussen vaste activa en omzet) en de cashflow positie. Supply chain management is voor al deze drie factoren van groot belang is. Maar op de vraag wie van de aanwezigen voor de ceo van het bedrijf een samenvatting moet maken van de opgedane bevindingen, bleef het angstig stil.

 

Rondetafel

Leuk is nog om te vermelden dat de Benelux roundtable een erkenning kreeg omdat er sinds begin van het jaar van alle internationale roundtables de meeste nieuwe leden zijn aangebracht.

 

De conferentie zit er alweer op. Het was uiterst geslaagd, zowel qua inhoud als qua mensen die ik ontmoet heb. Het heeft mij ook veel nieuwe inspiraties opgeleverd. En dat is misschien nog wel het belangrijkste. En nu op naar de Europese conferentie die van 23 t/m 25 april in Brussel wordt gehouden. De vooraankondiging vindt u hier. De komende weken zal het definitieve programma bekend worden gemaakt en dat wordt zeker de moeite waard.

 

U kunt ook reageren: ron.roest@nl.cevalogistics.com.

 

Alexa, Daisy, Silke en Peter: ik kom eraan!

 

Lees ook:

 

  • Dag 1 CSCMP: het ‘supply chains premier event’
  • Dag 2 CSCMP: de supply chain van Hewlett Packard
  • Dag 3 CSCMP: invloed vergrijzing op logistieke ketens
  • Meer informatie over het congres
  • Reageer op dit artikel