blog

Plannen in Notepad

Supply chain

Plannen in Notepad
Vincent Wiers

Het is waarschijnlijk het topje van de ijsberg, de klanten die ik tegenkom die geprobeerd hebben om advanced planning te realiseren in SAP, en wiens projecten jammerlijk mislukt zijn.

Dit jaar heb ik projecten uitgevoerd bij twee van dit soort onfortuinlijke bedrijven. Wat me elke keer verbaast is het enorme en ongefundeerde optimisme bij de SAP-consultants, en de totale minachting voor de producten van gespecialiseerde APS-leveranciers.

 

Zo was ik bij één van deze twee bedrijven voor een workshop, waarbij gesproken werd over de mogelijkheden in het reguliere R/3 systeem om scheduling te doen. Nu zijn die mogelijkheden volgens mij vrij beperkt, maar de consultants hadden hier een totaal andere beleving van. 

 

Deze beweerden doodleuk dat je met behulp van standaard MRP-functionaliteit hetzelfde kon doen als met een advanced planning-systeem in een complexe semi-batch omgeving. Het enige waar de consultants complexiteit zagen, waren de interfaces. "Vee have an ientegrateed pflatvoorm" hoor ik één van de consultants nog zeggen. En ja, theoretisch kun je elk plan dat je wilt in SAP maken, maar die uitspraak komt op hetzelfde neer als dat je met Nodepad/Kladblok in Windows precies hetzelfde kunt als met Word, als je alle opmaakcodes maar uit je hoofd kent.

 

 

Bij het tweede bedrijf was in tegenstelling tot het eerste ook naar APO gekeken als onderdeel van de oplossing. Het betrof hier echter een groot metaalverwerkend bedrijf, met een zeer complexe, divergente materiaalstroom. Na een lange voorstudie die resulteerde in dikke documenten, blueprints genaamd, die voornamelijk het probleem en niet de oplossing beschreven, kwamen de consultants tot de ontdekking dat de oplossing in de verste verte niet paste op wat de klant nodig had. De consultants kozen het hazepad, de klant in verwarring achterlatend met de opdracht om de regels voor planning aan te leveren. Dat is zo ongeveer hetzelfde als de situatie waarin je een spijkerbroek gaat kopen, en de verkoper vraagt je om het patroon.

 

Het ironische van deze situaties is dat er totaal geen leereffect lijkt op te treden bij IT managend Nederland c.q. Europa: CIO’s blijven onvrmoeibaar hameren op strategieen als SAP-tenzij, wat zo ongeveer neerkomt op niet nadenken-tenzij. Tenzij het te laat is, inderdaad.

Reageer op dit artikel