blog

Dynamisch

Supply chain

Het leven wordt steeds intensiever. Hier hoef je geen krant voor te lezen, je ervaart het zelf elke dag. Zo ben ik afgelopen zomer met mijn vrouw op fietsvakantie geweest. We hadden een strak schema en wilden van alles zien en doen. Kortom een dynamische vakantie maar of we ook uitgerust terugkwamen?

De toenemende dynamiek is ook in de logistiek merkbaar. Je ziet het terug in de ontwikkeling van de planningsoplossingen, APS genaamd. In de afgelopen tien jaar hadden vele implementaties betrekking op distributieplanningen: in een batch wordt een prachtig plan uitgerekend en teruggestuurd naar een systeem (TMS, WMS of ERP) waarin de opvolging plaatsvindt. Door de dynamiek en toenemende wensen en eisen is er nu een grote vraag naar planningsoplossingen bij vele andere transportvraagstukken, zoals groupage, intermodaal, chemie-, container- en internationaal transport. Dit vraagt echter om een andere IT-benadering en andere algoritmiek.

 

Wat betreft de IT betekent dit dat het APS leidend is in de uitvoering: de andere systemen en boordcomputers dienen real-time verbonden te zijn met het APS. Wat betreft de algoritmiek moet het APS voorstellen doen bij nieuwe informatie, zoals spoedopdrachten, files, etc. En laat de nieuwste toegepaste techniek hiervoor nu net Dynamisch Programmeren heten! Deze techniek, groot geworden in de jaren ’90, is door onderzoek op een verrassende manier herontdekt om slim en snel door enorme zoekruimten het beste antwoord te geven. Dynamiek is zo gek nog niet!

Mijn vrouw en ik zijn er inmiddels achter gekomen dat fysieke inspanning de beste ontspanning is. Op naar de volgende fietsvakantie!

Reageer op dit artikel