blog

De duurste parkeerplaats van Nederland

Supply chain

De duurste parkeerplaats van Nederland
De duurste parkeerplaats van Nederland

Onlangs was Eli Goldratt in Nederland, de auteur van het bekende boek Het Doel en de geestelijke vader van de Theory of Constraints.

Voor wie Goldratt en zijn gedachtengoed niet kent, de kern van zijn theorie is dat een keten nooit sterker kan zijn dan de kracht van de zwakste schakel (het ‘drum-buffer-rope’ concept). Zo is de snelste manier om een groep padvinders te laten lopen als de langzaamste voorop loopt en het ritme (de drum) van iedereen bepaalt; de rest loopt er als het ware aan een touw achteraan in hetzelfde ritme.

 

De bottleneck bepaalt dus de maximale snelheid, net als in een fabriek. En deze bottlenecks kunnen verschuiven: door het oplossen van de ene bottleneck ontstaan er automatisch andere. De overheid lijkt deze principes nog niet helemaal te kennen. Onlangs was er in het nieuws dat de A2 tussen Amsterdam en Utrecht naar 5 (!) banen gaat in de toekomst. Als het aan onze minister van Verkeer en Waterstaat ligt komt er nog meer asfalt bij in Nederland. De logistiekelingen die de theorie van Goldratt kennen raden al wat er gaat gebeuren: de bottleneck gaat verschuiven! Lossen we daarmee onze files op de A2 op? Absoluut niet. Wegen uitbreiden leidt alleen maar tot problemen op andere plaatsen. Daarbij, het leidt zelfs tot meer files in plaats van minder, zoals aangetoond in de UK bij de uitbreiding van snelwegen rond London en wetenschappelijk onderbouwd door MIT professor John Sterman in zijn boek Business Dynamics. Want als de capaciteit van de weg groter wordt, verschuift niet alleen de bottleneck maar wordt het voor mensen ook aantrekkelijker om met de auto te gaan. Het verkeersaanbod stijgt derhalve. Twee elkaar versterkende effecten die alleen maar gaan leiden tot meer files in plaats van minder. En daar zitten we in de logistiek niet op te wachten.

 

Beste overheid, zoals al eerder betoogd op deze plek, bezint eer ge begint. Stop niet zomaar uw geld in een stuk asfalt maar investeer eerst in kennis (bijvoorbeeld in de vorm van een voorafgaand onderzoek naar potentiele effecten en naar alternatieven). Anders wordt de A2 de duurste parkeerplaats van Nederland.

 

Reageer op dit artikel