blog

WK-voetbaldebacle

Supply chain

WK-voetbaldebacle
Jeroen van den Berg

Een goede vriend van me is bondscoach van een nationaal voetbalelftal. Om wereldkampioen te worden, riep hij de hulp in van een expert in Lean Thinking.

Hij hoorde namelijk veel succesverhalen over deze Japanse managementfilosofie, ook bekend als Lean Manufacturing, Lean Logistics of kortweg Lean. De Lean-expert analyseerde een reeks kwalificatiewedstrijden en zag dat het belangrijk was dat de spelers doelpunten scoorden en tegelijkertijd voorkwamen dat de tegenstanders hetzelfde deden. De doelpunten werden veelal van een korte afstand van het doel gemaakt. Daarom stelde hij voor om de bal alleen nog rechtstreeks in de richting van het doel van de tegenstander te spelen. Zo kom je vaker tot scoren, terwijl de tegenstander minder kansen krijgt. De bal breed leggen en het tikkie-terug zijn voortaan uit den boze. Dat voegt immers geen enkele waarde toe, aldus de expert. Mijn vriend was dolenthousiast.

 

In de logistiek zoekt de Lean-filosofie de snelste weg naar de klant. Activiteiten die geen waarde toevoegen, worden verwijderd tot alleen productie, transport en orderverwerking overblijven. Die activiteiten voegen namelijk wel waarde toe.

 

Uiteraard ben ik er een groot voorstander van om kritisch naar bedrijfsprocessen te kijken, maar waarom alleen besparen op niet-waardetoevoegende activiteiten? Volgens mijn accountant is een euro bespaard op een waardetoevoegende activiteit evenveel waard als een euro bespaard op een niet-waardetoevoegende activiteit. En ook al voegen sommige activiteiten geen waarde toe, ze zorgen wel voor een efficiëntere keten. Zero inventories klinkt leuk, maar alle schaalvoordelen in productie, transport en orderverwerking gaan ermee verloren. We zijn dan Lean, maar ook behoorlijk prijzig.

 

Het WK voetbal wordt voor mijn vriend met zijn nieuwe tactiek ongetwijfeld een groot debacle. De route rechtstreeks naar het doel is voorspelbaar en staat vol met verdedigers. Over een paar maanden zal het dan ook wel gedaan zijn met de populariteit van Lean.

Reageer op dit artikel