blog

Kan APS ook transport optimaliseren?

Supply chain

Kan APS ook transport optimaliseren?
Dr. Wiers

Geachte APS-dokter, is onze bedrijfsvoering te verbeteren met een planningspakket? Wij vervoeren vloeibare bitumen met veertig tanktrucks in Nederland en België. De standplaats van de trucks is woonplaats chauffeur; door het land verspreid. Opdrachten krijgen we daags tevoren; 80% tussen 12:00 en 14:30 uur.

Wij laden de producten op een aantal vaste raffinaderijen met het zwaartepunt in Antwerpen; de meeste opdrachten hebben vaste lostijden. Wij gaan uit van eerste vrachten (’s ochtends vroeg lossen), en opvolgende vrachten met een lostijd midden op de dag, of verre bestemmingen.

 

De ritten zijn kort (1 a 2 rijuren), middellang, en lang (meer dan 5 uur). Het laden en lossen duurt ruim een uur; losplaatsen zijn asfaltmolens en asfaltverwerkende bedrijven.

Bij de planning moet rekening gehouden worden met de rust- en rijtijden, kilometers, totaal aantal diensturen, het maximum aantal uren per week. Er is geen continue bezetting door verlof, ziekte of onderhoud van het materieel, en het gros van de activiteiten vindt plaats in de zomermaanden.

 

Onderhoud vindt in overleg met de chauffeur in Hoofddorp of Antwerpen plaats, die er vaak bij aanwezig blijft. Mijn vraag is: hoe dit te optimaliseren, zodat er een efficiënte en effectieve planning kan worden gegenereerd, rekening houdend met de gevraagde levertijden van de klanten.

 

Diagnose

De mogelijkheid om deze dagelijkse puzzel te verbeteren met een planningspakket is van een aantal zaken afhankelijk. Is het technisch haalbaar? Er zijn pakketten op de markt die de situaties van uw case kunnen modelleren. Ten tweede: is de situatie ‘planbaar’, oftewel, wordt uw plan straks ook uitgevoerd? Ik zie hier ook geen grote problemen. Ten derde de economische haalbaarheid: wegen de mogelijke besparingen op tegen de investering? Deze is lastiger; uw bedrijfsgrootte is aan de kleine kant voor een APS-implementatie.

 

Advies

U zou de mogelijke winst door een betere planning kunnen proberen uit te rekenen, waarbij u kunt denken aan de minder gereden kilometers, de geringere inspanning die u nodig heeft bij het plannen, minder schoonmaakkosten van de auto’s door betere planning van de lading, verminderd tijdsverlies doordat u onderhoud slim inplant, et cetera. Globaal geldt: hoe complexer de puzzel, hoe meer besparing er mogelijk is met een APS.

Reageer op dit artikel