blog

‘Wij ondersteunen alleen Goodyear

Supply chain

Stel je de volgende situatie voor. Je brengt je auto naar de garage voor een grote beurt. De garagehouder bekijkt je auto en zegt vervolgens: ‘Die auto onderhouden wij niet. U gebruikt Michelin banden en wij staan alleen Goodyear banden toe.’ Hoe zou je daarop reageren. Vol ongeloof? Met boosheid? Beide? Voor een industrie als de automotive klinkt dit verhaal tamelijk onwaarschijnlijk. Maar voor de IT industrie is dit zeker geen uitzondering. Een voorbeeld.

‘Wij ondersteunen alleen Goodyear
Goodyear

Onlangs was ik te gast bij een presentatie van een vooraanstaande adviespartij. Die wilde gebruikers van de ERP-pakketten van PeopleSoft en JD Edwards bijpraten. Over de betekenis van de overname door Oracle voor hun systemen. En dan met name voor de continuïteit van de ondersteuning. Natuurlijk kwamen er uit de zaal ook vragen. Iemand zei: “Wij gebruiken het pakket van JD Edwards op een database van IBM. Maar Oracle levert zelf ook database systemen. Nu maken wij ons zorgen of ons systeem in deze samenstelling door Oracle wel wordt onderhouden. Of adviseert u ons maar vast te sparen om op een Oracle database over te stappen?” De zaal knikte instemmend. Dit was een kwestie die meer gebruikers bezig hield.

Blijkbaar kunnen IT-leveranciers vandaag de dag nog steeds eigenhandig bepalen wat er met systemen gebeurt. Wat ze precies ondersteunen. En hoe lang nog. In welke configuraties. En tegen welke vergoedingen. Zonder noemenswaardige inspraak van hun klanten. En opmerkelijk is dat klanten ondanks alle emancipatie bewegingen van de laatste jaren nog steeds bereid zijn te denken in leveranciersbelangen. En blijkbaar liever aan hun directie uitleggen waarom er weer kapitaal vernietigd moet worden dan op hun strepen te gaan staan.

Zolang gebruikers niet voor hun eigen belangen leren opkomen duurt het nog lang voordat de IT-industrie volwassen wordt.

Guus Krabbenborg
TerDege*

(on)eens? (af)reageren?
Klik hier om te mailen naar Guus

* TerDege is een onafhankelijk adviesbureau voor de ERP-industrie

Reageer op dit artikel