artikel

Physical Internet kan e-commerce helpen stroomlijnen

Supply chain 1752

Physical Internet kan e-commerce helpen stroomlijnen

Volumes in de e-commercemarkt nemen toe, maar de logistiek achter de e-commercemarkt versnippert. Onderlinge afstemming wordt essentieel. Physical Internet biedt mogelijkheden.

Nu de e-commerce consument steeds meer snelheid en maatwerk wenst, is een open netwerk een ideale mogelijkheid om transport te optimaliseren en middelen in magazijnen beter te benutten. Dit verbetert het bedrijfsresultaat, vermindert de impact op het milieu en heeft een positieve invloed op de leefbaarheid in binnensteden. Physical Internet (PI) kan die openheid geven, meent Nicol Saaltink, project manager E-Global bij de Rijksuniversiteit Groningen. Physical Internet staat voor duurzame zelforganiserende logistieke diensten waarin fysieke objecten worden verplaatst, opgeslagen, geleverd en gebruikt. PI gaat uit van volledig open en verbonden netwerken waarin magazijnen, terminals en het transport worden gedeeld. Physical Internet is de naam die gegeven is aan dit toekomstbeeld van de logistieke wereld.

Physical Internet bestaat uit verschillende thema’s waar wel meer dan twintig verschillende elementen aan verbonden zijn. Elementen zoals de “neutrale hub” en “ladingbundeling” sluiten goed aan bij de situatie waar de e-commerce mee te maken heeft. “Deze elementen zijn elk een stukje van het bouwwerk om tot Physical Internet te komen. De eerste stappen kunnen we op korte termijn al zetten.”

 

2018-2023, de nabije toekomst

In de afgelopen jaren zijn elementen van Physical Internet in kaart gebracht, onder meer door de Universiteit Groningen. Het doel is nu om die beter te gaan begrijpen en het praktisch inzicht te vergroten. Om dit te realiseren houdt de Groningse universiteit in juni het vijfde Internationale Physical Internet Congres.

Maar welke Physical Internet elementen sluiten aan bij de e-commerce? Saaltink definieert drie opties. Allereerst horizontale logistieke samenwerking. In het goederenvervoer gebeurt het bundelen van lading al via platformen als Quicargo.com en Popupfleet.com. Ook partijen als Synple.eu faciliteren samenwerking tussen logistieke planners. “De grote vraag is; waarom doet de e-commerce niet mee? De consument verwacht snelle leveringen en maatwerk.

 

 

Lees ook
‘Physical Internet is een cruciale innovatie’

 

 

Dit maakt het lastig om als individueel bedrijf logistieke processen op een efficiënte, ecologische en maatschappelijke wijze sterk in te richten. Vanuit het Physical Internet vliegen onderzoekers met real-life cases koppelings- en samenwerkingsvraagstukken aan. Het doel: met oplossingen risico’s overwinnen en aantonen dat horizontale logistieke samenwerking loont. Met name de e-commerce kan hier veel van leren.”

Multimodaal Transport

E-commercepakketten reizen steeds vaker via verschillende modaliteiten. De behoefte om het wisselen tussen vervoermiddelen eenvoudiger te maken wordt daarom steeds groter. Vanuit  Physical Internet is er al een zoektocht gestart naar het ideale type containers, die voor iedereen te gebruiken zijn. Een container die onder andere traceerbaar, robuust, milieuvriendelijk, makkelijk te verplaatsen en als lego stapelbaar is. Ook in de e-commerce is deze afstemming raadzaam.

 

Neutrale Hubs

Bij neutrale stadshubs kunnen vervoerders e-commercepakketten aan de rand van de stad afleveren. Het delen van magazijnruimte gebeurt al via platformen als Stockspots.eu. “Waarom delen we de stadshub niet?”, vraagt Saaltink zich af. Een specifieke e-commercestadshub is niet nodig volgens de universiteitsmedewerker. “De bestaande stadshubs van de stadsdistributie zouden ook e-commercepakketten kunnen bundelen en samenvoegen met ladingen voor winkels, horecagelegenheden en andere bedrijven. Dit sluit aan bij het neutrale hubprincipe van het Physical Internet. Een type hub die ladingen verzamelt, combineert en verdeelt in een open netwerk.”

 

Reageer op dit artikel