artikel

E-commerce stuwt nieuwbouw dc’s

Supply chain 2670

E-commerce stuwt nieuwbouw dc’s

E-commerce is booming. Dat is ook te merken aan de bouwactiviteiten van disributiecentra. Talloze projecten worden uit de grond gestampt om de online groei te kunnen faciliteren.

Zo bouwt Lidl momenteel niet 1 maar 2 e-dc’s om de oprukkende e-commerce het hoofd te bioeden. In Roosendaal, West Brabant (Logistieke hotspot van 2017) bouwt het supermarktconcern een 60.000 vierkante meter groot dc voor e-commerce-activiteiten. Het distributiecentrum, dat wordt gebouwd op logistiek bedrijvenpark Borchwerf, wordt gerealiseerd door de Engelse vastgoed ontwikkelaar Delin Capital Asset Management (DCAM) en zal volgend jaar in gebruik worden genomen. De Duitse supermarktketen wil volgens eigen zeggen een serieuze speler worden op de markt internetverkoop van non-food producten. Vorig jaar juni opende het supermarktconcern in Nederland een webwinkel.

Eind juli werd bekend dat Lidl in Venlo een 2e e-commerce dc bouwt. Dit 70.000 vierkante meter grote e-dc op Trade Port Noord moet het westen van Duitsland en Oost-Nederland bedienen.

DSV breidt uit

Op het zelfde logistieke park in Venlo breidt DSV zijn logistieke operatie uit met 83.000 m2. Reden is de groeiende vraag naar logistieke dienstverlening vanuit de regio Venlo “Met name de e-commerce markt geeft deze groei een boost”, zegt Peter van der Maas. Volgens de DSV baas van Nederland zijn de meeste klanten die straks hun intrek nemen in het nieuwe dc actief in de retail.

Grootste van Nederland

Venlo is ook de plek waar het grootste e-commerce distributiecentrum van Nederland komt. De Limburgse stad mag zich eind dit jaar thuis noemen van het grootste e-commerce distributiecentrum van Nederland. Onlineaanbieder Vida XL gaat een nieuw Europees dc bouwen in de Limburgse stad. Vida XL bouwt in Venlo een nieuw distributiecentrum van ruim 100.000 m². In het dc zullen dagelijks ruim 60.000 bestellingen worden verwerkt en verstuurd naar alle Europese landen.

Jumbo verdubbelt e-fulfilment dc’s

Supermarktketen Jumbo wil in Raalte een tweede e-fulfilment center (EFC) in gebruik nemen. Het distributiecentrum moet volgend voorjaar in gebruik worden genomen en biedt werkgelegenheid aan circa 550 mensen. Volgens Jumbo is de extra capaciteit nodig want het huidige ‘e-dc’ in Den Bosch is te klein om de snelle online groei te kunnen bijbenen.

V&D dc wordt e-fulfilment dc

Fiege bouwt voormalig V&D-DC om tot fulfilment centre
Het distributiecentrum in Nieuwegein, waar ooit V&D in was gehuisvest, wordt door nieuwe huurder Fiege Nederland getransformeerd tot een fulfilment centre. Het DC, dat een jaar leegstond, fungeert binnen het netwerk van de logistiek dienstverlener als centraal e-commerce en fashion centrum, van waaruit de logistiek wordt verzorgd voor klanten als bol.com en Mediamarkt.

Nieuwbouw Bol.com

Bol.com opent zeer binnenkort een eigen fulfilment centre in Waalwijk. De nieuwbouw is nodig vanwege capaciteitsproblemen. In de afgelopen zestien jaar is bol.com uitgegroeid van een winkel voor boeken en entertainment tot een verzameling van speciaalzaken die in totaal ruim negen miljoen artikelen.

 

Reageer op dit artikel