artikel

Zo bescherm je bedrijf tegen cyberaanvallen

Supply chain 1048

Zo bescherm je bedrijf tegen cyberaanvallen

Cyberrisico neemt flinkt toe. Eind juni werden opnieuw wereldwijd bedrijven getroffen door ransomware. Ook grote logistieke bedrijven. 5 tips om de kans te verkleinen slachtoffer te worden van cyberaanvallen.

De ransomware-aanval van eind juni veroorzaakte  grote problemen bij containerterminal APM en pakketbezorger TNT Express. Ook Raab Kärcher en MSD waren slachtoffers.  Een aanval kan je moeilijk voorkomen, maar je kan wel maatregelen nemen om minder kwetsbaar te zijn en de impact te verkleinen.

1) Updaten, updaten, updaten!

Updates worden uitgebracht om gevonden kwetsbaarheden in software op te lossen. Dit klinkt heel gemakkelijk, maar in praktijk is het niet zo overzichtelijk of gemakkelijk. Iedere update brengt ook weer risico’s met zich mee. Soms worden deze updates bewust niet uitgevoerd omdat men minder angstig is voor het risico van een security breach dan voor het uitvallen van systemen.

 

Cyberaanvallen in top 3 bedrijfsrisico’s

 

Soms draait er specifieke software op een machine of server die niet werkt met de laatste versie van het besturingssysteem en software. In dit geval kan de update dus niet uitgevoerd worden. Daarbij heeft niet ieder bedrijf een beleid voor updaten van de software of doen ze dit een keer per maand op ‘’Update Dinsdag’’. Een kwetsbaarheid kan in dit geval bijvoorbeeld zomaar wekenlang misbruikt worden. Kortom, een goed beleid voor het updaten van software is – en wordt steeds belangrijker.

2)     Back-up

Door regelmatig, en waar nodig zelfs continu back-ups te draaien, beperk je de gevolgen van een aanval aanzienlijk. De data blijft van jou en is snel weer terug te zetten. Op deze manier hoef je bij een ransom-aanval criminele organisaties niet te betalen om je data terug te krijgen, je kan dit gewoon terug zetten.

 

Logistieke sector moet waakzaam zijn
voor cyber aanvallen

 

Natuurlijk is het wel van belang je updates regelmatig te testen, en te zorgen dat de backup-systemen voldoende gescheiden zijn van de systemen die zij backuppen. In het geval van een infectie, wil je niet dat je backup-systeem ook direct geïnfecteerd wordt.

3)     Gebruik een virusscanner

Het is belangrijk om antivirussoftware up-to-date te houden, ook al worden nieuwe varianten van malware niet altijd direct herkend. Als leveranciers updates uitbrengen voor een specifiek type malware dan kunnen besmette systemen sneller worden achterhaald.

4)     Segmenteer je netwerk

Een eenvoudige maar effectieve beschermingsmethode is segmentering van het netwerk. Bij segmentatie verdeel je je netwerk in losstaande onderdelen die niet (of slechts beperkt) met elkaar kunnen communiceren. Door deze segmentatie blijft de malware-infectie beperkt. Immers, slechts een deel van je netwerk wordt geraakt, het andere deel blijft in operatie.

Zie ook de blog:
De logistieke sector digitaal aangevallen

 

5)     Security Awareness bij medewerkers

Het trainen van uw medewerkers is net zo belangrijk als het updaten van software, back-ups draaien en je netwerk segmenteren. Op een linkje klikken, vreemde software installeren, wifi via gratis hotspots, hergebruik van wachtwoorden, het kan uw systemen kwetsbaar maken. Als medewerkers meer bewust zijn van de risico’s en voorzichtiger om gaan met data en toegang maakt het de kans aanzienlijk kleiner dat uw bedrijf slachtoffer wordt van een aanval.

 

Reageer op dit artikel