artikel

Lamb Weston’s supply chain realiseert groei door diagonaal leiderschap

Supply chain 1413

Lamb Weston’s supply chain realiseert groei door diagonaal leiderschap

De wereldwijde consumptie van frites groeit. Aardappelverwerkers zoals Lamb Weston kunnen dit nauwelijks bijbenen. Een vernieuwde fabriek met een tweede productielijn in Bergen op Zoom vormt daarop het antwoord. Wat betekent dit voor de supply chain?

De extra productielijn levert de fritesproducent 130.000 ton extra productie op. In totaal is 120 miljoen euro geïnvesteerd in Bergen op Zoom. Tijdens de verbouwing ging de productie op de bestaande lijn gewoon door en tot aan de opening in november 2016 hebben de andere fabrieken een paar tandjes bijgeschakeld om extra te produceren. “Met een dergelijk traject liggen problemen op de loer. Denk aan out-of-stocks, onrust op de vloer, enzovoorts”, vertelt Gerben van Boven, manager tactical planning bij Lamb Weston tijdens een bijeenkomst van SCELP.

Rust bewaren

Lamb Weston besloot een multidisciplinair projectteam op te zetten om de capaciteitsproblemen tot aan de opening van de nieuwe fabriek zo goed mogelijk te managen. Daarin zaten behalve mensen van supply chain ook leiders van andere afdelingen als verkoop en productie. Van Boven werd aangesteld om het project te trekken, een uitdaging vanwege de noodzaak om mensen uit verschillende disciplines op één lijn te krijgen. Dat juist hij de taak kreeg, was niet toevallig. Hij had veel kennis van het bedrijf, een groot intern netwerk en maakte gemakkelijk contact met mensen.

Van Boven kreeg een aantal doelen mee: de servicelevels van de strategische klanten op peil houden, de rust in de organisatie bewaren en zo nodig de organisatie aanpassen zodat structurele verbeteringen gehandhaafd zouden blijven. “Eerst ben ik met alle individuele teamleden gaan praten om te achterhalen wat hun zorgen en drijfveren zijn. Vervolgens heb ik een operationeel team samengesteld met mensen uit productie, logistiek en customer service. Mensen die willen verbeteren en willen winnen. Dat team gaf me inzicht in de zaken die zich daadwerkelijk op de vloer afspeelden en die ik kon voorleggen aan mijn collega’s in het multidisciplinaire projectteam.”

Meer omzet, minder voorraad

Wat Lamb Weston vreesde, kwam aanvankelijk uit. Het aantal out-of-stocks nam toe, terwijl de servicelevels daalden. Van Boven heeft de groeiende onrust bezworen door steeds weer dezelfde vraag te blijven stellen: wat is er nu eigenlijk echt aan de hand? “Verkoop hekelde het aantal out-of stocks, totdat we lieten zien wat de reden was: enerzijds capaciteitsproblemen en anderszijds ook een vraag die groter was dan de afgegeven forecast. Dan is het niet raar dat te weinig geproduceerd is”, aldus Van Boven.

Na een half jaar kwam de omslag en groeiden de servicelevels opeens weer. Sterker nog: de fritestfabrikant slaagde erin meer omzet met minder voorraad te realiseren. De forecast is verbeterd, evenals de communicatie tussen verkoop en de afdeling supply chain. “Het lukte ons steeds beter om duidelijke trade-offs te maken: welke klanten krijgen voorrang en welke niet? Bovendien hadden we een beter verhaal dan voorheen. Als we klanten nu ‘nee’ moesten verkopen, konden we aangeven wanneer we wel weer konden leveren”, weet Van Boven.

Diagonaal leiderschap

Horizontaal leiderschap is een terugkerend thema binnen het Supply Chain Excellence Leadership Platform (SCELP). Al sinds de start onderzoeken de deelnemende supply chain professionals hoe ze zonder formele macht toch collega’s uit andere disciplines en uit andere bedrijven kunnen meekrijgen in hun visie. Een verhaal van fritesfabrikant Lamb Weston voegde een extra dimensie toe aan de discussie: diagonaal leiderschap. Het succes van Lamb Weston is voor een belangrijk deel te verklaren door horizontaal leiderschap: het vermogen van Van Boven om mensen uit verschillende disciplines te laten samenwerken. Zelf spreekt Van Boven over diagonaal leiderschap. Hij schroomde niet om de fabrieksvloer op te gaan en uit te leggen waarom ze in kleinere series moesten gaan produceren. Ook stond hij voor de ondernemingsraad om uit te leggen waarom de fabriek een dag extra productie moest draaien. “Door deze mensen te overtuigen van de noodzaak van bepaalde beslissingen, maak je het hun managers ook gemakkelijker om die beslissingen te accepteren.”

Het verhaal van Lamb Weston heeft de discussie over de succesfactoren van horizontaal leiderschap verder gevoed. Onder leiding van twee voormalige HR-directeuren, Frouke Horstmann en Merthe Tiemensma, is in twee groepen uitgebreid gesproken over dit thema. In 2017, de vijfde jaargang van SCELP, moet duidelijk worden hoe supply chain professionals succesvol invulling kunnen geven aan dit thema.

Reageer op dit artikel