artikel

Trump zorgt voor onzekerheid; ook voor supply chains

Supply chain 1595

Trump zorgt voor onzekerheid; ook voor supply chains

Welke gevolgen heeft de uitverkiezing van Donald Trump als president van Amerika voor de wereldhandel en supply chains? Dat is de grote vraag die boven de markt hangt nu de controversiële presidentskandidaat zijn intrek mag doen in het Witte Huis.

Onzekerheid is troef nu Trump is gekozen tot president van Amerika. Niet alleen op buitenlandbeleid, of nationaal ook economisch gezien is het moeilijk in te schatten wat de 45e president van plan is. Wat zeker is, is dat economen en bedrijven zich zorgen maken.

Protectionistische plannen

Aanleiding  voor die zorgen zijn Trumps opmerkingen tijdens de race om het presidentschap over wereldhandel. Met one liners als: ‘Make America great again’ and ‘America first’ liggen protectionisme en isolationisme op de loer. Ideeën die niet goed samen gaan met vrije wereldhandel en global supply chains. Trump dreigde onder meer met fikste tarieven in te voeren voor producten afkomstig uit Mexico en China om zo de Amerikaanse fabrikanten te beschermen.

Summit Ketenregie 23 november

Juist supply chains staan centraal tijdens de 1e Summit Ketenregie op 23 november. Tal van projecten op supply chain gebied hebben hetzelfde doel: transparantie creëren voor ketenpartners. De vraag is of en hoe dat doel wordt bereikt. De Summit Ketenregie  in Radio Kootwijk brengt diverse partijen bij elkaar, ervaringen worden met elkaar gedeeld.

LEES MEER/MELD JE AAN

 

Ook dreigde hij met plannen om Amerikaanse bedrijven, zoals Apple, zijn productie te verplaatsen naar Amerika.Als het gaat om een iPhone betekent dat een prijsverhoging van 50 dollar, aldus experts. Voor een automerk als Ford zou het gaan om fors hogere bedragen. Het is onzeker of de consument dat wil betalen óf voor een goedkoper Chinees of Koreaans model gaat.

Handelsoorlogen

Hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger van de Universiteit van Tilburg vreest dat Trump de import van bepaalde goederen gaat traineren om de eigen industrie te beschermen. Dat kan via importbeperkingen voor bijvoorbeeld Duitse BMW’s en Porsches of Nederlandse bloemen en landbouwproducten. Marieke Blom, hoofdeconoom voor ING Nederland, is bang voor het ontstaan van ,,handelsoorlogen”.

VS afhankelijk van wereldhandel

Maar of de soep zo heet wordt gegeten als die wordt opgediend door Trump, media en experts is de vraag. De wereldwijde supply chain is zo complex dat elke serieuze terugtrekking uit de wereldhandel onuitvoerbaar lijkt. De VS zullen meer afhankelijk zijn van buitenlandse investeringen om de economie te laten groeien, wat Donald Trump hoopt, niet minder. Het is de vraag nu of Trump ook zal erkennen dat Amerika, de wereldhandel en dus de global supply chain van grotere waarde zijn voor de Verenigde Staten dan het optrekken van een economische muur.

Reageer op dit artikel