artikel

Nog meer RFID in spare parts dc Scania

Supply chain Premium 1678

Nog meer RFID in spare parts dc Scania

De onderdelenvoorziening van Scania in het Belgische Opglabbeek gaat opnieuw RFID technologie invoeren om de stroom spare parts beter te kunnen volgen. Na de zomer wil Scania ook RFID uitrollen in het tweede spare parts center.

Scania werkte mee aan een project, dat het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) begon in 2010, om te onderzoeken hoe de RFID-technologie de wereldwijde leveringsprocessen kon optimaliseren. Daarna werd met succes een oplossing geïmplementeerd. In SPC (Spare Parts Center) 1 werd het Mojix Star RFID-RTLS (Real Time Location System) pakket geïnstalleerd om alle bewegingen te volgen van bestelling tot verzending.

Andere oplossing dit keer

Nu komt er een vervolgstap, zodanig dat alle transportcontainers in de gaten worden gehouden die over en weer worden getransporteerd tussen SPC 1 en het nog vrij nieuwe SPC 2. Op basis van de aanbevelingen van de systeemintegrator Mieloo & Alexander opteerde het projectteam van Scania Parts Logistics ervoor om een andere technologie te gebruiken dan in SPC 1. Aangezien slechts twee laaddocken in SPC 2 uitgerust zullen worden en er geen RTLS-systeem vereist is in dit nieuwe gebouw, viel dit keer de keuze op de Kathrein RFID-leessystemen. Op die manier is het mogelijk om te garanderen, dat alle herbruikbare transportitems (RTI – Reusable Transport Items) die voorzien zijn van een label betrouwbaar worden gedetecteerd.

Leveringsfouten vermijden

“Sinds we RFID hebben geïmplementeerd in SPC 1, is het systeem stabiel en zijn wij heel tevreden over de werking”, zegt Brecht Vanhove, Warehouse Engineer bij Scania Parts Logistics. “Door het gebruik van RFID zijn we voor bijna 100 procent zeker, dat alleen onderdelen die daadwerkelijk werden besteld in de containers voor buitenlandse zendingen belanden. Zo kunnen wij de leveringsfouten die het moeilijkst te corrigeren zijn vermijden.”
De truckfabrikant heeft het hart van het wereldwijde distributiesysteem, Scania Parts Logistics, gevestigd in Opglabbeek. De andere parts centers bevinden zich in Zweden, Brazilië, Azië, Zuid-Afrika, Mexico en Indonesië. Het magazijn in Opglabbeek heeft een oppervlakte van 124.000 vierkante meter met meer dan 115.000 verschillende onderdelen op voorraad. Hier werken ongeveer een 700 medewerkers, die 26.500 orderlijnen per dag verwerken.

Reageer op dit artikel