artikel

BKB Precision: ERP als business accelerator

Supply chain

BKB Precision: ERP als business accelerator

BKB Precision, leverancier van kunststof-verspaning, zocht de juiste balans tussen vaardigheden en technologie. Hun verouderde ERP-systeem begon de technologische vooruitgang te remmen en het bedrijf zocht een ERP dat hun groeiambitie waar kon maken.

Tekst is aangeleverd door Macroscoop

BKB Precision speelt wereldwijd in de eredivisie van de kunststof-verspaning, met name in frezen en draaien. Het bedrijf heeft technologisch, grensverleggende klanten die willen werken met specialistische kunststoffen zoals Peek en Torlon. Het bedrijf voert bewerkingen uit tot drieduizendste millimeter nauwkeurig met ambachtelijke bewerkingen als assemblage, buigen, lijmen en polijsten.

Klantverwachtingen en groei-ambities

BKB Precision is vaak van strategisch belang voor klanten van naam als ASML, Philips Medical, Thales Defence en deeltjesversneller CERN. Het bedrijf in kunststofbewerking heeft een flinke groeiambitie: verdubbelen in drie jaar, ook in internationale markten.
Om deze ambitie te waarborgen, was het essentieel om de juiste balans te vinden tussen vaardigheden en technologie. Er werken vijftig mensen, waarvan veertig hooggeschoold. Zij werken met CNC-computergestuurde werktuigmachines die worden geprogrammeerd vanuit CAM-systemen. De vaardigheden hadden ze in huis, maar het verouderde ERP-systeem begon de technologische vooruitgang te remmen.

Om te voldoen aan de verwachtingen en wensen van de klanten, zoals steeds kortere productlevenscycli en kleinere series, moest BKB Precision flexibel mee kunnen bewegen. Daarnaast willen grote klanten dat het bedrijf zich ook registreert en aansluit op hun IT-systemen, voor naadloze samenwerking.

Op zoek naar een business accelerator

Het bedrijf heeft een langdurige relatie met de Nederlandse Epicor-distributeur Macroscoop, die al  sinds 1996 leverancier is van deze ERP-systemen. Toentertijd leverde Macroscoop zijn merkeigen oplossing Include. In 2015 wist Annemarie van Aerts, hoofd IT van BKB Precision, dat het tijd was voor een vernieuwde ERP-oplossing. Het bedrijf leed alleen aan de wet van de remmende voorsprong en miste het vertrouwen om de broodnodige sprong voorwaarts te maken.

Van Aerts zegt hierover, “Ons bestaande systeem, Vantage, was traag. De MRP-module voor fabricage-inkoop en –planning bood alle benodigde functies. Maar het systeem kon de gewenste snelheid niet bieden en had voor ons zijn beperkingen. De interfaces voor de integratie met derden liepen ook tegen hun grenzen. We aarzelden over te stappen vanwege de complexiteit”.

Het bedrijf had een ERP-oplossing nodig die zou fungeren als een ´business accelerator´. Van Aerts heeft naar verschillende oplossingen van verschillende partijen gekeken. Maar toen Macroscoop de nieuwste versie van Epicor’s ERP-oplossing kon demonstreren, was het duidelijk dat dit de beste oplossing was voor BKB en zijn klanten. Van Aerts: “Het ERP geeft ons de gezochte leidende positie in de markt. De projectaanpak was hélemaal fantastisch!”

Zorgvuldige planning voor de perfecte inzet

Bij de implementatie van de oplossing was zorgvuldige planning essentieel, omdat het nieuwe systeem van vitaal belang was voor de processen. Van Aerts: “Vanwege het vernieuwen van het ERP-systeem wilden we ook de server vernieuwen. We hadden al geïnvesteerd in de benodigde hardware, de server stond te wachten in de doos. We moesten over en dat in korte tijd – dat was essentieel – en het moest in een keer goed.”
Macroscoop hield rekening met deze wensen van het bedrijf en stelde op basis daarvan een team samen voor de implementatie. In juli 2015 nam Epicor alle functionaliteit van het legacy-systeem en de gegevens uit de oude database over. “Binnenkort starten we met nieuwe functies, zoals Epicor CRM, voor het klantbeheer, en Epicor Social Enterprise, voor de koppeling met partners.”

Tijdsbesparing en productieverhoging

Het nieuwe ERP draait op BKB’s fysieke server in eigen huis. De ERP-serversoftware ondersteunt vijftien kantoorwerkplekken en drie terminals in de fabriek. Het ERP vormt nu het hart van de organisatie, met boekhouding, inkoop, verkoop, planning, productie, klantbeheer en de koppeling met partners, zodat het bedrijf orders kan importeren en facturen kunnen exporteren.

“Het tijdrovende en foutgevoelige overtikken gaat tot het verleden behoren,” zegt Annemarie van Aerts. “We implementeren nu de laatste functionaliteit en werken aan de gebruiksvriendelijkheid in de fabriek door de drie terminals uit te breiden met tablets. Dit zal de fabriek en onze systemen nog gebruiksvriendelijker maken voor het personeel en onze productiviteit verhogen. En dan noemen we nog niet de voordelen van de samenwerking met onze partners via de technologie.”

Toekomstbestendig

Het bedrijf wil verder uitbouwen en het ERP-systeem ook het offertetraject laten ondersteunen. Van Aerts wil ook verder om gegevens snel en effectief in de fabriek te kunnen gebruiken en doorbouwen aan een verbeterd inzicht in de planning en productie.

“Met Epicor zijn we er klaar voor om onze groeiambitie waar te maken en binnen drie jaar in omzet te verdubbelen. Het migratietraject is vrijwel vlekkeloos verlopen en ons ERP-systeem presteert goed. Maar de winstontwikkeling moeten we ook goed bewaken. We moeten steeds flexibeler en efficiënter werken, tegen lagere overheadkosten. Nu kunnen we de toekomst aan en onze ambities realiseren,” zegt Van Aerts.

Reageer op dit artikel