artikel

Nationale Voorraadtest: “Heb dat nut zo’n kwis?”

Supply chain

Nationale Voorraadtest: “Heb dat nut zo’n kwis?”
Paul Durlinger

“Ik raad iedereen die zich professioneel bezig houdt met voorraadbeheer om de Nationale Voorraadtest te maken”, zegt Paul Durlinger. Lees hier waarom.

Het is weer tijd voor de Nationale Voorraadtest en misschien ook eens tijd voor reflectie. Tenminste, dat vond de redactie en wie ben ik, als één van de aanstichters van het kwaad om dit te betwisten?

Ik raad iedereen die zich professioneel bezig houdt met voorraadbeheer om deze test te maken. U zult vanaf een bepaalde leeftijd helaas geen aanspraak kunnen maken op een baan als Young Professional bij Slimstock maar dan toch. De ervaring bij het zien van uw resultaten is vaak een ultieme vorm van zelfreflectie.

Tijdens de Slimstock Klantendag in maart dit jaar werden deelnemers aangespoord om deze test online te maken. Ik had het genoegen om bij één van de terminals alles gade te slaan. De blik van sommige deelnemers bij het zien van de eerste vragen op het scherm was al onbeschrijflijk, de blik bij het zien van het resultaat nog onbeschrijfelijker.

Dikke onvoldoendes voor voorraadtest

Leeftijd hoeft geen beletsel te zijn. Integendeel, bij de top 10 van vorig jaar zaten relatief veel oude knarren. Ervaring doet toch iets met de mens. Maar de overall resultaten van vorig jaar kwamen toch overeen met de blikken tijdens de Klantendag. 80% zou helaas een onvoldoende krijgen en daarvan 50% een díkke onvoldoende.

Betekent dat nou dat het slecht gesteld is met de kennis van voorraadbeheer in Nederland? Dat zou natuurlijk te kort door de bocht zijn. Daarvoor is de steekproef te klein, de vragenlijst misschien niet goed gestructureerd en nog wat van dit soort dingen. Maar het geeft toch een beetje reden tot nadenken.

Vooral als we gaan beseffen dat juist kennis in de toekomst het verschil gaat maken. Software zal meer op elkaar gaan lijken en (helaas) steeds meer functionaliteit bevatten, waardoor het steeds belangrijker wordt om de essentie van voorraadbeheer te gaan begrijpen. De software zal het rekenwerk overnemen maar de specialisten zullen wel de parameters moeten instellen en keuzes maken. Precies de kennis waar de Nationale Voorraadtest naar op zoek is.

Nieuwsgierig? Grijp uw kans en beschouw het resultaat vooral als een leermoment en niet als een reden om naar de fles te grijpen. Lees hier meer over de Nationale Voorraadtest…

Tijdens de Nationale Voorraaddag op 16 juni zal BLMC in opdracht van Slimstock de beste kandidaten die meegedaan hebben aan de NationaleVoorraadtest aan een assessment onderwerpen. De winnaar zal aan het einde van de dag na het succesvol doorlopen van het assessment een baan aangeboden krijgen in het Toptalent Programma van Slimstock.

Reageer op dit artikel