artikel

DMG: optimalisatie ritplanning is basis Lean&Green Star

Supply chain

DMG: optimalisatie ritplanning is basis Lean&Green Star

Bij het uitleveren van keukens is de montage net zo belangrijk als de distributie. PTV Smartour houdt daarom met beide aspecten rekening bij De Mandemakers Groep (DMG). Centraal hierbij staat een evenwichtige verdeling van het uitleveren over de week. De uitgebalanceerde planning leverde DMG niet alleen meer efficiency, maar ook de Lean&Green Star Award op.

– Tekst komt van de leverancier –

DMG vormt de paraplu voor een waaier aan formules en bedrijven op het gebied van keukens, sanitair en meubelen. Bekende namen zijn naast Mandemakers onder meer de Keukenconcurrent, Keukenkampioen, Brugman, Sanidirect, Piet Klerkx, Sanders en WoonExpress.

De logistieke organisatie van alle DMG-dochters is gecentraliseerd in Waalwijk. “Wel heeft iedere tak zijn eigen logistieke afdeling, die we de keukenman, badenman en meubelman noemen”, vertelt hoofd transport Marcel van Veldhoven. “Zij plannen hun leveringen allemaal met PTV Smartour. Belangrijk voor ons is dat het plansysteem daarbij rekening houdt met restricties die betrekking hebben op de montage.”

Complexiteit leidend

DMG is met PTV Smartour gestart bij de keukenman. “Zo’n 80 procent van de keukens monteren wij, de overige 20 procent doet de klant zelf”, zegt Van Veldhoven. “De dag na levering beginnen we met de montage.” Wekelijks worden tussen de 700 en 800 keukens uitgeleverd. De planning daarvan gebeurt in verschillende fasen: DMG maakt een maand voor uitlevering eerst een voorplanning voor een periode van een week. De definitieve planning wordt een week voor uitlevering vastgesteld.

“Leidend bij de voorplanning is de complexiteit van de montage”, stelt Van Veldhoven. “Die bepaalt hoelang de montage duurt en welke monteur hem uit kan voeren.” Veel keukens zijn binnen een dag geplaatst, maar ook meerdaagse montages van 2 tot 4 dagen zijn mogelijk. “Meestal bij exclusievere keukens van bijvoorbeeld Siematic, Poggenpohl of onze Belgische formule Keukenontwerpers”, aldus Van Veldhoven.

Bij DMG krijgt elke keuken een classificatie mee die de complexiteit en daarmee ook de montageduur aangeeft. “Op basis hiervan zorgt Smartour ervoor dat de leveringen van complexe keukens worden gespreid over de week”, zegt Van Veldhoven. “Zo weten we zeker dat er altijd voldoende gespecialiseerde monteurs beschikbaar zijn.”

Montagerestricties

PTV Smartour houdt ook rekening met het feit dat DMG levering en montage binnen één werkweek wil uitvoeren. “Dus geen levering op donderdag bij een tweedaagse montage”, noemt Van Veldhoven als voorbeeld. “De keuken zou dan één montagedag op vrijdag en één op maandag hebben. Dan zit het weekend ertussen en dat vinden we niet klantvriendelijk.” Hij geeft aan dat PTV Smartour er ook voor zorgt dat op maandag en woensdag meer montagekeukens worden uitgeleverd dan op de overige dagen. “Op dinsdag en donderdag heeft de keukenman de meeste monteurs beschikbaar.”

Andere aspecten die het systeem meeneemt bij het berekenen van de voorplanning zijn leveringen aan een showroom of op een verdieping. “Een showroomlevering doen we nooit op vrijdag, anders staat de keuken daar het hele weekend in de weg voordat hij gemonteerd kan worden”, licht Van Veldhoven toe. “En bij een levering op een verdieping zonder inpandige lift gaat altijd een verhuislift mee.” DMG beschikt hiervoor zelf over twee verhuisliften, die in Nederland worden ingezet. In België is een verhuislift altijd verplicht en wordt daarom vaak extern ingehuurd.

Van Veldhoven vertelt dat de montage van een keuken steeds vaker ook de installatie van gas, water en licht verzorgt. “Daar is een aparte monteur voor nodig. Smartour houdt ook rekening met de beschikbaarheid van deze monteurs.”

Van dagdeel naar tijdsblok

Een week voor uitlevering stelt DMG de definitieve planning vast. Van Veldhoven: “Hierbij wordt het dagdeel bepaald waarin we gaan leveren.” Dit geeft het plansysteem door aan Concent, het in-house ontwikkelde ERP-systeem van DMG, dat de dagdelen omzet naar tijdsblokken. Die worden per brief aan de klant doorgegeven. “Klanten moeten bevestigen dat de geplande combinatie van dag/tijdsblok akkoord is voordat we ook echt komen”, zegt Van Veldhoven. “Eventuele wijzigingen verwerkt onze planner handmatig in de planning.”

Lean&Green Star Award

Dankzij de inzet van PTV Smartour is DMG bij het uitleveren van keukens zo’n 8 km per stop minder gaan rijden. “Op 30.000 stops per jaar resulteerde dat niet alleen in een aanzienlijke kostenbesparing, maar heeft er mede toe geleid dat de CO2–uitstoot met 26,4% is verminderd”, zegt Van Veldhoven. Een reductie die het bedrijf al binnen drie jaar na de Lean&Green Award ook de Lean&Green Star Award opleverde.

Het feit dat er nu zo min mogelijk kilometers gereden worden, heeft voor DMG nog een ander voordeel. “De monteurs zijn nu veel dichter bij elkaar aan het werk”, zegt Van Veldhoven. “Als er iemand hulp nodig heeft, kan een andere monteur gemakkelijk even komen helpen. Dat wordt zeer gewaardeerd.”

Centraal planplatform

DMG gaat PTV Smartour bij de badenman en meubelman op vergelijkbare wijze inzetten als bij de keukenman. Daarna wordt ook de planning van de koerierszendingen, die het bedrijf zelf in ruim 100 ritten per week distribueert, overgeheveld naar PTV Smartour.

Als de nieuwe kalendermodule ook beschikbaar is, kunnen in het plansysteem de skills en beschikbaarheid van de monteurs worden vastgelegd. Van Veldhoven wil daarom op termijn ook de werkzaamheden van de montage-, installatie en servicemonteurs via PTV Smartour inplannen en waar mogelijk combineren met de voorplanning. “Zo groeien we stapsgewijs naar één centraal planplatform voor de hele organisatie”, zegt Van Veldhoven.

Reageer op dit artikel