artikel

Edeka optimaliseert productie vlees en worst

Supply chain

Edeka optimaliseert productie vlees en worst

EdekaSüdwestFleisch heeft de processen in haar vleesverwerkende fabriek in het Duitse Rheinstetten geoptimaliseerd met de speciaal voor de voedingsmiddelensector ontwikkelde softwareoplossing van CSB-System International. Dankzij dit systeem kunnen volumes van wel 650 ton kwalitatief hoogwaardig vlees en worst voor 1.250 Edeka-winkels worden geproduceerd.


Tekst door CSB-System

De kant-en-klare geïntegreerde oplossing van CSB stuurt alle processen aan van inkomende goederen, uitsnijden, productieplanning en –controle, het verpakken en etiketteren van vlees en worst voor zelfbediening, tot het plaatsen en verwijderen van voorraad, verzamelen van orders, laden van trolleys en de uiteindelijke verzending. Twee controlestations regelen de permanente online bewaking van circa 800 individuele processen, zodat eventuele fouten snel verholpen kunnen worden.

Inkomend varkens- en rundvlees

De geautomatiseerde processen van EdekaSüdwestFleisch beginnen al bij de levering van halve varkens en runderkwarten. De runderkwarten worden gecontroleerd en in het systeem ingevoerd, waarna het vlees naar het magazijn wordt verzonden. De varkenskarkassen worden gecontroleerd met gebruikmaking van de CSB-Image-Meater, een speciale hard- en softwareoplossing waarmee het vlees volledig automatisch, zonder contact en daarmee volledig hygiënisch, beoordeeld kan worden.

Ontvangst van retailgoederen

Ingekochte handelsgoederen worden in een speciale ruimte ontvangen, die ook door de CSB-software wordt bestuurd. Inkomende grondstoffen, aanvullende stoffen en verwerkingsmaterialen worden gewogen, op kwaliteit gecontroleerd en met behulp van MDC-apparatuur (Mobile Data Capture) rechtstreeks verwerkt in het ERP-systeem. De pallets worden van etiketten voorzien en de goederen worden ofwel naar het hoogbouwmagazijn getransporteerd, of de individuele kratten worden in vier speciale CSB-Rack-werkstations verwerkt en in een krattenmagazijn opgeslagen.

Zes snijlijnen

Er zijn zes snijlijnen voor het varkensvlees en twee voor het rundvlees. De toevoer van deze delen wordt geregeld via een volledig geïntegreerd, allesomvattend softwaregestuurd planningproces, waarbij rekening wordt gehouden met het volledige productieproces en dus optimale planningresultaten worden geboden. Op basis van bekende verkoopgegevens berekent het CSB-System de verwachte verkoopcijfers voor de betreffende dag.

Het handmatige snijwerk wordt beperkt tot het trancheren zelf, alle andere processen zijn geautomatiseerd. Op deze manier zorgt het CSB-System ervoor dat de baan voor elke snijopdracht automatisch precies het juiste aantal varkenskarkassen en runderkwarten van de benodigde kwaliteit aanvoert.

Nadat de bouten volgens de relevante berekeningen zijn gesneden, worden de vleesstukken in kratten verpakt en door het systeem voorzien van een etiket met alle voor traceerbaarheid vereiste gegevens. Deze gegevens worden tijdens alle verdere bewerkingsfasen bewaard, totdat het vlees de consument bereikt.

De software kan tevens nauwkeurig bepalen welke producten in welke kratten zitten. Dit garandeert geoptimaliseerde informatie en materiaaldoorvoer, voor efficiënte processen met meerwaarde gedurende het volledige proces.

De kratten worden gescand met MDC-apparaten. Het systeem gebruikt deze informatie om palletetiketten te genereren met daarop alle relevante gegevens over de betreffende pallet en zijn inhoud.

Vleesproductie voor zelfservice

Vleesproductie voor zelfservice ontvangt diverse producten rechtstreeks uit de snijfase of vanuit tijdelijke opslag. Op in totaal veertien verpakkingslijnen wordt het automatisch wegen, verpakken en etiketteren van de verwerkte vleesproducten voor zelfservice volledig door de software aangestuurd. Bij de planning van de vleesverwerkingsfabriek werd de nadruk gelegd op eenvoudige hantering en gebruiksvriendelijke bediening voor medewerkers.

Worstproducten

CSB Recipe Optimisation wordt gebruikt om recepten voor kwalitatief hoogwaardige worstproducten te maken. Dit garandeert efficiënt gebruik van materiaal, optimale kwaliteit en kosten, en dus betrouwbare brutomarges. Als onderdeel van de batchverwerking bepaalt de software het exacte recept voor elk product, compleet met technische instructies voor de machines die hiervoor worden gebruikt. Het systeem genereert een etiket voor de afgewerkte vleesemulsie, waarop alle batchgegevens staan die nodig zijn voor verdere verwerking en consequente traceerbaarheid van de worstproducten.

Opslag en orders verzamelen

Het hoogbouwmagazijn in de vleesfabriek van Rheinstetten biedt ruimte aan 3.500 pallets en wordt automatisch beheerd via stockmanagement. De software regelt alle processen voor het invoeren en verwijderen van voorraad, de apparatuur die de stellages vult en de transportbanden.

Op basis van de klantenorders stuurt het systeem de producten naar dynamische en statische orderverzamelplaatsen, die zijn ontworpen voor een doorvoer van circa 130.000 lijnitems en een totaal van 100.000 kratten en dozen per dag.

Trolleys laden, verzenden en controlecentra

De verzamelde goederen worden via een transportband naar negen trolleylaadstations gestuurd en vervolgens naar de verzendafdeling getransporteerd. Het CSB-System biedt alle benodigde gegevens om de trolleys correct te laden. Wanneer het laden is voltooid en de trolleys klaar zijn voor verzending, worden vrachtbrieven met alle ordergegevens bijgevoegd. Vervolgens worden de trolleys aan de respectieve bezorgingsroutes toegewezen en in de vrachtwagens geladen. Deze vrachtwagens gebruiken GPS om de goederen via optimale routes naar de Edeka-winkels te vervoeren.

Bij twee CSB-controlestations worden alle onderdelen van deze vrijwel volledig geautomatiseerde vleesfabriek bijeengebracht: een hoofdcontrolestation garandeert optimale verwerking in het logistieksysteem; en een ander station bewaakt en controleert de productie en orderverzameling.  Het systeem biedt daarmee actuele informatie over de hele situatie en over de prestatie en technische status van de productie- en logistieke ruimte.

Reageer op dit artikel