artikel

De logistieke uitdaging van Nacco

Supply chain

De logistieke uitdaging van Nacco

Nacco Materials Handling Group (NMHG) verzendt dagelijks vanuit Nijmegen 500 á 600 zendingen naar klanten binnen en buiten Europa. Om dit logistieke proces optimaal te laten verlopen, maken zij al ruim 14 jaar gebruik van Stratech-SPS.


Tekst is van Stratech

Nacco Materials Handling Group (NMHG) ontwerpt, ontwikkelt, produceert en verkoopt heftrucks, after-market onderdelen
en service onder de merknamen Hyster en Yale. Via een uitgebreid dealernetwerk voorziet de European Parts Operation van NMHG de regio’s Europa, Afrika en het Midden-Oosten van alle onderdelen inclusief de vereiste technische informatie en ondersteuning.

Jeroen Cheizoo is supervisor op de Traffic Afdeling van NMHG in Nijmegen. In het magazijn op deze locatie bevinden zich ruim 50.000 verschillende reserveonderdelen. Samen met zijn team is hij verantwoordelijk voor alle uitgaande goederenstromen met betrekking tot deze onderdelen. Dagelijks worden er vanuit Nijmegen ruim 500 á 600 zendingen verzonden naar klanten binnen en buiten Europa. Om dit complexe logistieke proces optimaal te laten verlopen, maken zij al ruim 14 jaar gebruik van de softwareoplossing Stratech-SPS.

Volledig geautomatiseerd

Een snelle levering, het voldoen aan klantverwachtingen en een flexibele, efficiënte distributieketen zijn belangrijker dan ooit. Door de naadloze integratie van Stratech-SPS met het ERP-systeem van NMHG kan een order die voor 17:00 uur wordt geplaatst dezelfde dag nog worden verwerkt en verzonden, waardoor de goederen ’s morgens om 07:00 uur al bij de klant arriveren.

Jeroen: ‘Zodra een order klaar is wordt er automatisch door ons ERP-systeem een bericht gestuurd naar Stratech-SPS. De automatische zendingsverwerkingsmodule pikt hem op en creëert vervolgens alle bijhorende labels en data voor de vervoerder. Per zending wordt dan een label gecreëerd dat wordt gemaakt naar specificatie van de vervoerder. Daar komt tot de einde-dag-afsluiting geen mens meer aan te pas. Hierdoor is het verwerken van zendingen een continu proces en ben je niet meer afhankelijk van iemand die op een knop drukt. Doordat het nu allemaal automatisch verloopt is het een constante flow. Wanneer het magazijn de colli compleet meldt, dan duurt het ongeveer 30 seconden voordat er een label uit komt rollen’.

Eenvoudig en efficiënt zendingen verwerken

Naast de volledig geautomatiseerde stroom worden alle zendingen bestemd voor landen buiten de EU door NMHG ook afgehandeld met Stratech-SPS. Dit betreft het opmaken en verwerken van alle vervoersdocumenten, douaneaangiften en KvK exportdocumenten. Jeroen: “We werken hier op basis van een downloadbestand vanuit ons ERP-systeem, in dit downloadbestand is alle informatie voor het automatisch vullen van de benodigde documenten aanwezig. Wanneer blijkt dat een veld op een document niet wordt gevuld, dan bewijst het pakket Stratech-SPS zich weer door aan te tonen dat verdere automatisering mogelijk is voor het vullen van velden. Met een goede inrichting zijn de handelingen voor het verwerken van een zending heel simpel en gemakkelijk. Met een paar drukken op de knop heb je dan bijvoorbeeld al een douaneaangifte gedaan”.

Voor een goed inzicht, overzicht en controle op dit complexe logistieke proces maakt NMHG ook gebruik van het Control Center in Stratech-SPS. “Het Control Center is een heel goed middel om via filters datgene weer te geven wat je ook echt wil zien. We gebruiken het Control Center in de dagelijkse praktijk voornamelijk om te zien wat de status is van de douaneaangiften. Als je 40 á 50 zendingen per dag hebt met een douaneaangifte dan werd het in de oude situatie al heel snel onoverzichtelijk. Met het Control Center is dat echt 100% verbeterd”, aldus Jeroen.

Flexibel softwarepakket

Flexibiliteit is voor de distributieketen van een organisatie ontzettend belangrijk. Het aanpassen van een logistiek proces moet op korte termijn kunnen worden gerealiseerd. Bedrijven moeten snel kunnen inspelen op alle veranderingen. De totaaloplossing van Stratech biedt NMHG deze mogelijkheid.

Jeroen: “Een heel groot voordeel van Stratech-SPS is de flexibiliteit. Is het niet een echte module in de software die door een programmeur wordt gebouwd, dan is het wel door een workaround voor elkaar te krijgen die je zelf of in samenspraak met een consultant maakt. Dat is wel echt heel bijzonder in de softwarewereld. Als ik zelf een document wil maken, dan heb ik dit gewoon binnen een halve dag geregeld. De flexibiliteit is echt de grootste kracht van het pakket. In mijn ogen kan het echt alles en hebben wij het perfecte pakket in handen”.

Dit praktijkverhaal was zondag 7 september ook te zien in het tv-programma ‘Ondernemerszaken’.
Reageer op dit artikel