artikel

6. Tools voor ERP-selectie

Supply chain

6. Tools voor ERP-selectie

Welke tools zijn er voorhanden voor wat betreft ERP-selectie?

Op het internet zijn heel wat sites beschikbaar waarop ERP-informatie wordt aangeboden. Op deze site van Logistiek.nl vindt u allerlei informatie over ERP, over leveranciers en over systemen.

Interessant zijn de rapporten die de diverse grote consultancy-firma’s uitbrengen. Het meest toonaangevende bureau is Gartner. Zij voeren regelmatig studies uit naar de leveranciers en de systemen en positioneren de systemen in een matrix, die iets zegt over hun toekomstgerichtheid. De Gartner-rapporten zeggen met name iets over de internationale spelers en niet over de lokale aanbieders.

In de boekenlijst van logistiek.nl treft u het Evaluatierapport van IPL aan: ERP-systemen voor Productie en Groothandel.

Bovendien wordt er verwezen naar tools. Eén van deze tools vindt u op de site van http://www.erp-logistics.com/. De tools op deze site zijn door IPL ontwikkeld in samenwerking met Fraunhofer IML. Beide partijen zijn onafhankelijk van softwareleveranciers en implementatiepartijen. De informatie over de functionaliteit van de systemen op de site wordt jaarlijks door IPL en IML gecontroleerd.

De op dit portal geboden aanpak bespaart veel tijd en biedt een duidelijke verkorting van de doorlooptijd van het selectietraject.

Korte samenvatting van de mogelijkheden

De site bevat allerlei informatie over de deelnemende leveranciers en hun systemen. Daarnaast biedt het een aantal selectietools.

Eerste indruk op basis van K.O.’s

U kunt de systemen toetsen op het voldoen aan een aantal Knock Out criteria, met behulp van de gratis Express toegang. Via het aanklikken van één of meerdere voor u van belang zijnde sleuteleigenschappen, ziet u direct welke systemen wel of niet voldoen.

Echte diepgaande vergelijking

Wilt u verder gaan en in detail uw eisen en wensen specificeren en vergelijken met de mogelijkheden van de systemen, dan kunt u gebruik maken van de (betaalde) Standaard toegang.

U kunt gewichten toekennen aan meer dan 100 ERP-functiegebieden. Daarnaast kunt u binnen deze functiegebieden op vraagniveau het belang daarvan aangeven. Daarmee geeft u aan wat u belangrijk vindt binnen het functiegebied. Dit verschaft u de mogelijkheid om het proces in uw eigen mate van detail door te voeren. Het met een groep invullen van deze lijst via internet heeft al vaak goede resultaten opgeleverd.

Het systeem voorziet vervolgens in een overzicht van pakketten op volgorde van dekking op het totale eisenpakket. Een aantal grafieken bieden detailinformatie met betrekking tot de kwaliteit per functie per pakket. Dit alles wordt in een PDF vastgelegd en naar u gemaild. Deze werkwijze maakt een betrouwbare, efficiënte en effectieve (voor)selectie mogelijk.

Drietalig rapport

De site en de rapportages zijn volledig drietalig: Nederlands, Duits en Engels, zodat ook vestigingen in het buitenland bij het proces betrokken kunnen worden.

Overigens: eenzelfde omgeving is ook beschikbaar voor de selectie van Warehouse Management Systems: www.warehouse-logistics.com. Op de volgende pagina ziet u enkele schermen van het selectietool.

Bovenstaand voorbeeld geeft de ranking van de systemen weer op basis van een bepaalde set van eisen en wensen. Het doet geen uitspraak over de geschiktheid van de systemen in het algemeen.

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot: IPL Consultants, Rob Geilleit, gei@ipl.nl.

Terug naar startpagina ‘Inhoud van dit ERP-dossier

Reageer op dit artikel