artikel

JéWéRET verbetert complexe organisatie met Dynamics AX

Supply chain

JéWéRET verbetert complexe organisatie met Dynamics AX

JéWéRET levert vloeren, kast- en opbergsystemen, profielen, hout, wanden en decoratieve producten aan doe-het-zelfketens zoals Praxis, Karwei en Gamma. Een aanzienlijk deel daarvan wordt in de eigen JéWé Houtwarenfabriek geproduceerd, en een deel wordt betrokken bij externe leveranciers. Dit vergt een complexe logistieke operatie die gestroomlijnd verloopt dankzij een automatiseringsoplossing die met Edan Business Solutions is geïmplementeerd.

– tekst is van de leverancier –

JéWéRET heeft ruim 400 medewerkers en behoort tot N.V. Deli Maatschappij, een organisatie die binnen Europa actief is in hout- en bouwproducten. Het bedrijf heeft ook vestigingen in België, Frankrijk, Portugal en Hongarije. De drie laatstgenoemde landen hebben een eigen distributie- en verkoopkanaal. De distributie voor de Benelux vindt plaats vanuit Gorinchem.

Paul de Jager, ICT-coördinator: “Naast onze kennis van de DHZ-markt hebben wij veel ervaring met het distribueren van lastig te vervoeren producten, dit vanwege de grote volumes en de afwijkende afmetingen. Voor het transport hebben wij eigen transporteurs en de transportplanning wordt door ons zelf uitgevoerd. Tot 2004 werkten we met een zelf gebouwde IT-oplossing. Toen die niet meer voldeed gingen we op zoek naar alternatieven. Al snel kwamen we terecht bij Edan, die met Microsoft Dynamics AX een oplossing bood, die perfect aansloot op wat we nodig hadden. Er was ook meteen een klik met de organisatie van Edan, ze zijn klantvriendelijk en staan altijd voor ons klaar.”

De basis was Axapta van Microsoft, het latere Dynamics AX, aangevuld met door Edan ontwikkelde componenten specifiek voor de houthandel en de distributie. De eerste implementatie betrof die van de Houtwarenfabriek, daarna volgde een verdere implementatie in fasen en werden specifieke functionaliteiten  verder uitgerold. Ook de orderafhandeling werd geïntegreerd, gevolgd door voorraad- en inkoopprocessen.

De Jager: “Inmiddels zijn we zo ver dat we zelf in staat zijn geweest de implementatie bij onze Belgische vestiging in goede banen te leiden. Die zelfredzaamheid in de business en ook bij onze ICT-afdeling is belangrijk, met name om voor de interne verbetertrajecten minder afhankelijk te zijn. Maar voor belangrijke vragen over de architectuur steunen wij nog geregeld op Edan. Zo maken we voor enkele zaken, zoals EDI en het magazijnbeheer, gebruik van andere softwarepakketten. Die worden geïntegreerd met Microsoft Dynamics  AX met behulp van Microsoft BizTalk. Edan heeft niet alleen kennis van ERP, maar ook van de volledige Microsoft ‘stack’ eromheen. Zo hebben ze de nodige expertise van BizTalk in huis en deze integratie is dan ook door hen geregeld.”

Enorme slag in voorraadbeheersing

JéWéRET levert aan de grote doe-het-zelfketens die specifieke eisen en uitdagingen hebben op het gebied van productie en logistiek. De IT-oplossing van Edan stelt JéWéRET  in staat hierop in te spelen en zorgt voor de communicatie tussen het systeem van de klant en Microsoft Dynamics AX via Electronic Data Interchange (EDI). Daarnaast heeft JéWéRET de afgelopen jaren enkele bedrijven overgenomen. Ook die processen konden soepel worden ingepast in het bestaande ICT-landschap.

Met name op het gebied van voorraadbeheer heeft het bedrijf de laatste jaren belangrijke efficiencyslagen gemaakt, mede dankzij de IT-oplossingen. Hiervoor is een koppeling tussen Dynamics AX en Slim4 gerealiseerd. De Jager: “We hebben nu beter inzicht in de voorraden en de te verwachte afname.” Daarnaast kent JéWéRET naast voorraadorders nu ook andere logistieke stromen, waarbij verkooporders klantspecifiek bij leveranciers worden ingekocht. In de logistieke afhandeling vraagt dit iets meer aandacht, maar de AX oplossing is hier prima op ingericht.

Binnen de Deli-groep verzorgt JéWéRET ook de logistiek voor een aantal zusterorganisaties, waaronder Bruynzeel Home Products. De Jager: “We konden deze logistieke stromen soepel integreren in onze organisatie, omdat het ERP-systeem daar klaar voor was. De koppeling tussen de externe ERP-systemen en onze interne transportplanning is door Edan gerealiseerd. Door onze jarenlange samenwerking met Edan en de kennis die we nu zelf in huis hebben, kunnen we in de Deli-groep zelf de uitrol van Microsoft Dynamics AX naar de zusterbedrijven uitvoeren.”

Toekomstplannen

Ook de komende jaren blijven alle processen op Microsoft Dynamics AX draaien. Als er vragen zijn over met name de financiële kant in het systeem, kan JéWéRET bij Edan terecht voor advies. Dat geldt ook voor vragen over de ICT-architectuur en over nieuw te koppelen subsystemen, waaronder een nieuwe WMS-oplossing. Het huidige WMS is aan vervanging toe, met name om klaar te zijn voor de toekomst. JéWéRET heeft gekozen voor een separaat WMS, wat prima aangesloten kan worden op het AX2009 ERP-systeem.

De Jager: “Waar we nu naar toe willen is dat we onze logistieke oplossingen ook ter beschikking kunnen stellen aan andere partijen. Er zijn veel collega-ondernemers die aan doe-het-zelfketens leveren en daarvoor hoge transportkosten moeten maken. Zij zijn op zoek naar besparingen en die kunnen wij voor hen realiseren. We weten alles van voorraadbeheer, warehousing, goederendoorstroom en snelheid van levering én we hebben het netwerk nu klaar liggen. Op dit moment bereiden we onze organisatie hierop voor. Zonder de solide IT-basis die we met behulp van Edan hebben opgebouwd, was dit niet mogelijk geweest. We zijn ook blij dat we nog altijd op hen kunnen terugvallen voor support en consultancy kunnen terugvallen. Ook met de kennis die bij Edan over onze organisatie aanwezig is, kunnen zij ons richting de toekomst steeds prima adviseren.”

Reageer op dit artikel