artikel

Derrien Jansen onthult haar logistieke succesfactoren

Supply chain

Derrien Jansen onthult haar logistieke succesfactoren

Met de invoering van het Sales & Operations Planningsproces (S&OP) bij Friesland Campina wist ze de voorraadkosten met 15 miljoen euro te verlagen en de servicegraad te verhogen. Tijdens Logistiek Live vertelt de zittende Logistiek Manager van het Jaar wat de logistieke sleutelfactoren waren om tot dit indrukwekkende resultaat te komen.

Op haar kantoor in Gerkesklooster geeft Derrien Jansen een voorproefje van wat ze op 10 oktober gaat presenteren. Ze toont een Powerpoint met daarin een plaatje van de weekagenda van een productieplanner. “Dit bevat eigenlijk precies de kern; hier draait het om.” Keurig gerangschikt in blokken staan de concrete taken van een planningsmedewerker volgtijdelijk verdeeld over de dagen van de week. “Waar planners vroeger dagelijks werden overvallen met orders en maar moesten zien hoe ze deze zo efficiënt mogelijk over de productie konden verdelen, is planning nu een strak georganiseerde aaneenschakeling van planningsprocessen.”

Op tactisch niveau zijn de sales en operations-afdelingen al overeen gekomen wat de optimale mix van de te produceren kazen voor die maand moet zijn; op operationeel niveau moeten de  planners de concrete orders inpassen binnen dit plan. “Voor kaas hebben we in Nederland negen productielocaties en twee verpakkingslocaties. De planning van de verpakkingslocaties is leidend voor de planning van de productielocaties dus de planning van de één moet naadloos aansluiten op de ander. Als bij wijze van spreken de planner op locatie X zich op maandag verslaapt weet de planner op locatie Y al dat hij op dinsdag moet overwerken. Het is nu één geïntegreerd geheel.”

Belangrijkste succesfactoren

Door de manier waarop Derrien Jansen als Manager Planning & Masterdata leiding heeft gegeven aan de invoering van het nieuwe Sales & Operations Plannings-model plus bijbehorende supply chain-software, is ze eerder dit jaar uitgeroepen tot Logistiek Manager van het Jaar. De belangrijkste succesfactoren van haar project zal ze tijdens het evenement Logistiek Live nader toelichten.

Als één van de belangrijkste succesfactoren noemt Jansen haar vermogen om de juiste mensen op de juiste plek te zetten. “Bij een bedrijf als Friesland Campina zie je dat veel mensen in het verleden automatisch door zijn gegroeid naar hogere functies. Op  een productievestiging waar ik nu werk bijvoorbeeld werd de beste kaasmaker automatisch tot manager benoemd. Dit hoeft niet verkeerd te zijn, maar je ziet wel dat sommige mensen gaandeweg boven hun niveau moeten werken en niet over de juiste kennis en vaardigheden beschikken. Dat is niet goed voor het bedrijf maar ook niet voor henzelf, ze hebben geen plezier meer in hun werk.”

Nieuwe functie

Kort nadat Jansen in maart van dit jaar tot van Logistiek Manager van  het Jaar werd uitgeroepen, aanvaarde zij een nieuwe functie binnen Friesland Campina: ze werd plant manager van de kaas- en melkpoeder fabriek in het Friesche Gerkesklooster. “Waar ik me in mijn oude functie bezig hield met de wekelijkse planning over de verschillende fabrieken en verpakkingslocaties heen, geef ik nu leiding aan één specifieke productielocatie. Logistieke kennis is ook hierbij van belang maar ik heb nu ook taken die compleet nieuw voor mij zijn, zoals bijvoorbeeld  afspraken maken met lokale gemeenten.”

Bottleneck optimaliseren

Eén van de logistieke projecten waar ze in haar nieuwe job mee te maken krijgt is de implementatie van het nieuwe schedulingspakket OMP. “We gaan proberen  onze processen te optimaliseren.  Een stap bij het maken van kaas, het onderdompelen in pekel, is in onze fabriek  een bottleneck. De tijd die een kaas in het pekellokaal doorbrengt is ook bepalend voor het soort kaas dat je maakt. We gaan kijken of we met een slimmer schedule dit proces kunnen optimaliseren. Dat wordt erg interessant.”

Wilt u de presentatie van Derrien Jansen op 10 oktober bijwonen, schrijf u dan nu in voor Logistiek Live en ga mee op bedrijfsbezoek naar één van de genoemde bedrijven.

 

Hoor het volledige verhaal van Derrien Jansen

Logistiek Manager van het Jaar Derrien Jansen is de keynote spreker tijdens Logistiek Live op 10 oktober. Dit evenement bestaat uit bedrijfsbezoeken aan innovatieve, logistieke organisaties. Maar liefst acht busroutes staan dit jaar gepland op donderdag 10 oktober. Lees hier meer over de acht bedrijven en aanmelding van dit unieke evenement. Abonnees op Logistiek Magazine krijgen een fikse korting. 

Bekijk hier een video van de succesvolle vorige editie van Logistiek Live in 2012.

Reageer op dit artikel