artikel

Wat is er beschikbaar op ERP-mobility gebied?

Supply chain

Wat is er beschikbaar op ERP-mobility gebied?

Mobiele applicaties zijn hot en reuze handig. Niet alleen in de B2C-markt, ook in de B2B-sector. Statistieken in onderzoeken bewijzen de stijgende interesse onder bedrijven. Wat is er op ERP-mobility gebied al beschikbaar? Een beknopt overzicht.

Het op locatie kunnen opvragen van onderhoudsgegevens van een machine of via een mobiele applicatie checken of een onderdeel op voorraad is, kan zeker field service activiteiten een stuk efficiënter maken. Ook salesafdelingen spinnen garen bij het op het laatste moment opvragen van klantinformatie via een mobiele applicatie. In de haast schiet een gedegen voorbereiding er nog wel eens bij in, dan is het handig als een smartphone of tablet real-time is gekoppeld aan het backofficesysteem op kantoor. En ook een manager kan voordeel hebben bij het gebruik van een mobiel apparaat, bijvoorbeeld wanneer hij over de werkvloer loopt en wil weten hoe het staat met de productieprestaties en dit in grafiekvorm wil delen met het aanwezige personeel.

Biedt een ERP-mobility oplossing toegevoegde waarde?
Voordat bedrijven ertoe overgaan om mobiele apparaten met ERP-oplossingen te koppelen, is het wel zaak de juiste vragen te stellen. Welke infrastructuur het best past bij de manier van werken en de IT-omgeving van een bedrijf zou tweede eerste stap moeten zijn. De belangrijkste vraag is immers of een mobile device voorzien van ERP-koppeling echt toegevoegde waarde biedt. Steeds vaker is dat wel het geval, al dan niet vanwege de toenemende mogelijkheden tot het maken van koppelingen. En ook softwareleveranciers helpen hier een handje bij door in een steeds hoger tempo mobiele applicaties te ontwikkelen. Zo organiseerde ERP-leverancier IFS in oktober een klantenevent waarbij het vrijwel geheel om mobile apps draaide.

De belangrijkste toepassingsgebieden
Er zijn drie belangrijke applicatie-toepassingsgebieden die op het kruispunt te vinden zijn van onderwerpen waar lezers van www.logistiek.nl in geïnteresseerd zijn en waar softwareleverleveranciers van ERP-mobility producten zich op richten. We hebben ons hierbij beperkt tot de leveranciers Infor, IFS, SAP, Exact en Microsoft Dynamics:

1 – Field service applicaties
Wat zijn dit? Applicaties ontwikkeld voor werknemers in de buitendienst. Bijvoorbeeld servicemonteurs. De applicatie stelt de werknemer in staat om gegevens op te vragen van dan wel door te geven aan het ERP-systeem dat op kantoor wordt gebruikt.

Enkele voorbeelden:
– Microsoft Service Management
– Exact Field Service
– Infor Motion Shop Floor

2 – Verkoopondersteunende applicaties
Wat zijn dit? Applicaties die met name verkoop gerelateerd personeel in staat stelt tot het opvragen dan wel delen van informatie over orders en klanten. Sales heeft de mogelijkheid tot het opvragen van gegevens over een order, deze in het systeem te schieten. Naast een koppeling met het ERP zijn er ook koppelingen denkbaar tussen het mobiele apparaat en een CRM-systeem.

Enkele voorbeelden:
– SAP mobile sales
– Infor Motion Road Warrior
– Exact Online Handel
– IFS Sales Companion

3 – Mobiele reporting applicaties
Wat zijn dit? Applicaties die ervoor zorgen dat met name managers te allen tijde en vooral op elk mogelijk device zijn of haar rapportages kan bekijken of maken. Het zijn handige applicaties voor die personen die niet veel achter de computer zijn te vinden, maar die wel graag op de hoogte blijven van de prestaties op bijvoorbeeld de werkvloer.

Enkele voorbeelden:
– IFS Quick Reports
– SAP Business Objects Mobile
– Infor Motion Query & Analysis

Tot slot nog enkele bestaande applicaties die het vermelden waard zijn:
– Exact Synergy: Met functies voor o.a. werkstroom, relaties, kalender, urenregistratie, opzoeken medewerkers, verlofaanvraag en kostendeclaraties.
– SAP Mobile QM: een mobiele oplossing voor het uitvoeren van inspecties aan objecten op locatie. De meet- en inspectiegegevens worden via de mobiele oplossing gesynchroniseerd en opgeslagen in SAP ERP.
– Microsoft Dynamics – Wireless Warehousing: ondersteuning van barcode scanning in magazijnprocessen.

Lees hier de nieuwbrief-special ‘mobility in de logistiek’

Reageer op dit artikel