artikel

Logistieke sector verkeert in schizofrene (on)zekerheid

Supply chain

Het is een mooie prestatie dat logistiek is benoemd tot topsector. Maar geloven we er ook echt in dat Nederland met logistiek in 2020 Europees marktleider kan worden? Hoe kunnen we met beperkte middelen een beter rendement bereiken? Door slimmer om te gaan met data en de handen ineen te slaan.

 

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 11 mei 2012.


Afgelopen maand was ik bij het prachtige jaarfeest van Dinalog: geweldige workshops, prachtige toespraken en veel gelegenheid tot netwerken met de 500 anderen. Maar vooral klonk er ook onzekerheid door: het budget voor Dinalog was gelukkig gegarandeerd, voor de topsector is gelukkig toch jaarlijks 13 miljoen euro beschikbaar, en de campus gaat er gelukkig wel komen, maar dan in een bestaand gebouw. Deze onzekerheid is ook merkbaar bij de kennisinstellingen: ik ben allang blij dat mijn bijzondere leerstoel in Tilburg omgezet kon worden naar een gewone, gegeven dat bij vele andere universiteiten er een vacaturestop is of zelfs ontslagen en inkrimping.

 

Anderzijds, bij het bedrijf Ortec, waar ik partner ben, kennen we juist hele andere zorgen: hoe komen we aan voldoende geschikte medewerkers? 2011 was ons beste jaar ooit, met bijna 30 procent groei in licenties en veel nieuwe projecten en klanten in de logistiek. Omdat we sterk geloven in optimalisatie, investeren we ook veel in nieuwe concepten, nieuwe vestigingen en medewerkers. Hierdoor hebben we alleen al bij de Nederlandse vestiging 20 vacatures voor software engineers.

 

Dit geeft wat mij betreft een schizofreen beeld: de bezuinigingen bij de overheid en kennisinstellingen, en de bloei bij de toeleverende ICT-industrie. Het is al een prestatie dat Logistiek een topsector is geworden, volgens mij alleen maar dankzij Dinalog. Maar als we echt geloven dat Nederland in 2020 Europees marktleider in de logistiek gaat worden, moet de overheid hier zwaarder op inzetten. Ook moeten we als topsector de verbindingen zoeken met diverse andere topsectoren, omdat logistiek ook bij hen essentieel is. Het effect van mogelijke extra bezuinigingen zal zijn dat Dinalog over een paar jaar verdwijnt, dat Nederland verder zakt dan de vierde plaats als logistiek land en dat we weer opnieuw kunnen beginnen. Het feit dat in de Top 10 van logistiek dienstverleners geen enkel Nederlands bedrijf meer te vinden is, is al een slecht teken aan de wand.

 

Bij Ortec geloven we dat de uiteindelijke manier om met beperkte middelen meer rendement te bereiken is door slimmer data te analyseren en te optimaliseren. Google en Facebook, maar ook McDonald’s, UPS, Walmart en Marriott zijn groot geworden door het ‘crunchen met data’. Vanuit ons bedrijf stellen we ook regelmatig software en lesmateriaal beschikbaar om opleidingen te –bevorderen, en zijn we sponsor van de diverse Wiskunde Olympiades. Samen met TNT en de UvT hebben we optimalisatie in het DNA van TNT gekregen, leidend tot de TNT Go Academy en het winnen van de prestigieuze Franz Edelmann Award dit jaar. Nederland is groot geworden met de wereldwijde handel, leidend tot onze Rotterdamse haven. Laten we dan als kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheid de handen ineenslaan voor de volgende boost: Nederland als internationale logistiek marktleider door handel en optimalisatie met data. Alle ingrediënten hebben we hiervoor beschikbaar. Niet bezuinigen, maar doorpakken.

Reageer op dit artikel