artikel

VKL bezoekt Lantech.com in Cuijk

Supply chain

VKL bezoekt Lantech.com in Cuijk

Op donderdag 21 juni bezochten ongeveer dertig VKL-leden Lantech.com in Cuijk. Lantech.com levert verpakkingsmachines voor end of line toepassingen. Het bedrijf maakte de laatste jaren een flinke omslag door waarbij de principes van lean werden toegepast en de productiewijze is veranderd van ‘engineer to order’ naar ‘configure to order’. Dat levert veel voordeel op.

Lantech.com is een Amerikaans familiebedrijf met hoofdvestiging in Louisville in de Verenigde Staten. Daar werken ongeveer 350 mensen voor het bedrijf en worden wikkelmachines gemaakt, die producten verpakken door er stretchband omheen te draaien. In de vestiging in Cuijk van Lantech.com werken ongeveer 75 mensen. Hier worden verpakkingsmachines gemaakt, waarmee producten in karton dozen worden verpakt. De machines die Lantech.com maakt, zetten de kartonnen dozen op, vullen ze met product en sluiten ze.

Behoefte aan kortere levertijden tegen een goede prijs
Vroeger heette Lantech.com Rembrandt Packaging. De droom van de oprichter daarvan was om zijn product, de dozenopzetter, op wereldschaal te kunnen verkopen. De groeistrategie van het bedrijf is daarop gebaseerd en inmiddels gedeeltelijk gerealiseerd. Tijdens de rondleiding vertelt site manager Frank Wijers dat Lantech.com een aantal jaren geleden vooral een ‘engineer to order’ bedrijf was. Dat betekende dat het bedrijf machines produceerde, die steeds werden ge-engineerd naar de specifieke wensen van een klant: “Eigenlijk waren we iedere machine telkens opnieuw aan het ontwikkelen. Maar langzamerhand veranderde de markt en merkten we dat er veel meer behoefte ontstond aan kortere levertijden tegen een goede prijs, met behoud van invloed op de machinespecificatie. Er was een omslag nodig. Die hebben we gemaakt onder begeleiding van IPL.”

Allerlei variaties met dezelfde basisunits
Lantech.com startte met het ontleden van al haar producten in losse modules. Die gingen vervolgens de basis vormen voor een nieuwe manier van produceren. Tegenwoordig worden de meeste machines geproduceerd door ze te assembleren uit deze losse modules. Door te variëren in soort module kan een klant een machine met bepaalde specificaties, zoals een bepaalde snelheid, een ander bedieningspaneel, of andere afmetingen, samenstellen. “Het is een beetje alsof je iets bouwt van losse Legostenen”, zegt Wijers. “Er zijn allerlei variaties mogelijk maar wel steeds met dezelfde basisunits.”

Er is een assemblagestraat gerealiseerd
Tegenwoordig wordt het grootste gedeelte van de machines van Lantech.com geproduceerd volgens ‘configure to order’. Tegelijkertijd is op basis van lean manufacturing het gehele productieproces herzien en de layout van de fabriek geoptimaliseerd. Er werd een assemblagestraat gerealiseerd waarin wordt gewerkt via ‘one piece flow’. Dat wil zeggen dat één machine tijdens de assemblage een aantal stations doorloopt, waarop de diverse onderdelen worden gemonteerd. “Hierdoor hebben we een overzichtelijk productieproces gecreëerd, dat transparant en goed beheersbaar is”, zegt Wijers. “Daardoor is de kwaliteit verhoogd,  de efficiency verbeterd en de productietijd per machine teruggebracht.”

Assemblage met ICT-ondersteuning
De assemblagestations worden tegenwoordig just-in-time voorzien van de benodigde modules voor de betreffende machine. Daarnaast zijn de werkmethoden verregaand gestandaardiseerd en worden problemen direct gesignaleerd en aangepakt, zodat ze in de toekomst worden voorkomen.
Al deze veranderingen in productiemethode resulteren in een groot aantal efficiencyvoordelen ten opzichte van vroeger. Wijers: “Tegenwoordig worden onze machines met ICT-ondersteuning geconfigureerd. De benodigde modules worden doorgezet naar ons  ERP-systeem dat de primaire materiaalplanning verzorgt. Hierdoor is het aantal benodigde engineeringsuren sterk gedaald.”

Lean manufacturing gaat continue door
Andere voordelen zijn dat Lantech.com nu veel flexibeler opereert, kortere levertijden heeft, minder onderdelen op voorraad en een goede prijs kan garanderen. “Alle maatregelen samen hebben ervoor gezorgd dat we ons productievolume flink hebben kunnen vergroten, zonder grote groei van het aantal medewerkers.” Voor wat betreft de toekomst verwacht Wijers dat de procesverbeteringen steeds verder zullen door zullen gaan: “Lean manufacturing is een proces dat continue doorgaat. Allerlei processen kunnen altijd weer slimmer worden ingericht, van het frame tot aan het kleinste boutje. Ik denk dat wij daar altijd wel op de een of andere manier mee bezig zullen zijn.”

 


Lees meer in onze kennisbrief over de klantordergestuurde maakindustrie (sept 2012)

Reageer op dit artikel