artikel

Halvering out-of-stocks leidt tot omzetgroei BCC

Supply chain

Halvering out-of-stocks leidt tot omzetgroei BCC

Met 57 winkels bedient BCC een groot deel van Nederland met consumentenelektronica en huishoudelijke apparatuur. De schappen in deze winkels zijn nog beter gevuld sinds de elektronicaretailer gebruik maakt van Slim4, het voorraadoptimalisatiesysteem van Slimstock. Tegelijkertijd is de voorraad in de twee dc’s flink afgenomen. Supply chain manager Kees Hoogeveen: “Vroeger was voorraadbeheer fingerspitzengefühl, nu gebeurt dat op basis van gedegen analyses en berekeningen.

– tekst komt van de leverancier –

 

BCC beschikt over twee dc’s, waarin voorraad ligt voor 57 elektronicawinkels en de webshop. Voor het beheer van deze voorraad maakte de elektronicaretailer lange tijd gebruik van SAP. “Geen gebruiksvriendelijke oplossing”, stelt Kees Hoogeveen vast.


Promotie en eventmanagement

“In SAP was bijvoorbeeld slecht te zien wat het effect is van een voetbalkampioenschap op de tv-verkoop. Pas met behulp van Excel kwamen we daar na lang stoeien achter. Daarnaast ontbrak de mogelijkheid om het verloop van de voorraad of de verwachte afzet per artikel grafisch weer te geven”, aldus de supply chain manager van BCC. Het resultaat was een voorraad in onbalans. Dat leidde tot out-of-stocks in de winkels en tot incourante voorraden. “Zeker in onze branche zijn producten snel verouderd”, stelt Hoogeveen.

Vlekkeloze implementatie
BCC maakt nu gebruik van Slim4, het voorraadoptimalisatiesysteem van Slimstock. De implementatie verliep vlekkeloos, mede dankzij een goede voorbereiding. “De interface met SAP was vrij complex, maar Slimstock heeft dat zo vaak gedaan dat die toch snel klaar was”, vertelt Hoogeveen, die zich dan ook geen enkele zorgen maakt over de aanstaande overstap van SAP naar Microsoft Dynamics AX. “Ook met dat ERP-systeem hebben ze al veel ervaring opgedaan.” Tegelijk met de ingebruikname van Slim4 heeft BCC een organisatiewijziging doorgevoerd. Het voorraadbeheer is ondergebracht bij de afdeling supply chain, waardoor de category managers meer tijd overhouden voor meer strategische inkoopzaken. “Voorraadbeheer moet je aan specialisten overlaten. Vroeger was voorraadbeheer fingerspitzengefühl, nu gebeurt dat op basis van gedegen analyses en berekeningen. En Slim4 toont alleen de uitzonderingen waarop we actie moeten ondernemen. Daardoor hebben onze planners nu meer tijd voor andere taken, zoals leveranciersmanagement .”

Minder nee-verkopen
Ruim een half jaar na de ingebruikname van Slim4 is de voorraadbeschikbaarheid duidelijk verbeterd. In de twee distributiecentra, maar als indirect gevolg daarvan ook in de winkels. “Het aantal out-of-stocks is nagenoeg gehalveerd, wat direct leidt tot een hogere omzet. Tegelijkertijd daalt de voorraad. Ook de incourante voorraad is flink afgenomen”, stelt een alleszins tevreden Hoogeveen, die al uitkijkt naar de volgende stap. “Als straks het nieuwe ERP-systeem draait, kunnen we Slim4 ook gebruiken voor het verder optimaliseren van de winkelvoorraden.”

Reageer op dit artikel