artikel

Rademaker: efficiënte procesondersteuning voor machinebouwindustrie

Supply chain

Rademaker: efficiënte procesondersteuning voor machinebouwindustrie
Rademaker

Rademaker ontwikkelt machines voor de voedselverwerkende industrie die moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen in vele landen. Met SAP Business All-in-One ERP en de Prefab-SAP template van Dimensys voldoet het bedrijf aan die eisen. Rademaker stuurt bovendien processen, van productie tot verkoop integraal, flexibel en kosteneffectief aan.

– tekst aangeleverd door leverancier –

Rademaker is in 1977 opgericht en uitgegroeid tot multinational met vestigingen in Frankrijk, Slowakije, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, de VS, Rusland en China. Tussen 1998 en 2008 gebruikte Rademaker BaaN maar vanwege de continuïteit en door de praktische workshops van Dimensys kozen ze voor SAP ERP. Doorslaggevend voor deze keus was de kennis over projectmatig werkende organisaties die Dimensys bezit.  Dit bedrijf kon de generieke kennis over industriële ERP vertalen naar de unieke productielijnen van Rademaker.
De Prefab-SAP oplossing stroomlijnt de processen op basis van de algemene best practices in de machineproductie-industrie. De eigen productiemachines en -processen zijn volledig geïntegreerd om het totaaloverzicht te kunnen houden; van offerte, order, machineontwerp in CAD, magazijn- en voorraadbeheer, P&O, boekhouding, inkoop en facturering. Hierdoor ontstaan integrale processen die direct gekoppeld zijn aan de administratieve afhandeling in SAP. Er wordt niet achteraf geregistreerd wat er is gebeurd maar er start een automatische werkstroom. Dit leidt overal in de organisatie van Rademaker tot juiste en tijdige reacties. Een enorme snelheidswinst en efficiëntie. Bovendien voorkomt het menselijke fouten. Alle processen zijn geheel geïntegreerd en draaien om het projectmatig werken.

Doelstellingen

Belangrijkste doelstellingen waren de efficiency en kwaliteit van de processen verbeteren en de internationale samenwerking tussen de vestigingen stroomlijnen:

  • Alle afdelingen putten nu uit één actuele informatiebon in plaats van drie verschillende.
  • De voorraden zijn hierdoor met 20% verminderd.

Vestigingen in twee landen delen de capaciteit op een kostbaar laserapparaat dat zich fysiek in Nederland bevindt. Slowakije hoeft niet langer gespecialiseerd werk uit te besteden. Het kan zelf controleren of dit uitgevoerd kan worden met de kostbare laser in Nederland. De capaciteit van de laser wordt hierdoor optimaal benut en de investeringen dubbel zo snel terug verdiend.

Medewerkers kunnen hun uren nu digitaal scannen. Urenbriefjes en verlofuren van 250 medewerkers per dag worden niet meer handmatig ingevoerd en zijn vervangen door digitale invoer met scanners en automatische werkstroom naar administratie en productievoortgang.

Intercompany orderafhandeling en facturering via automatische werkstromen. 5.200 orderregels hoeven niet langer handmatig verwerkt te worden. Dankzij de automatische werkstroom zijn fouten uitgesloten.

Rademaker gaat continue door met procesverbetering en heeft ambitieuze toekomstplannen.  ERP eindigt nooit en een bedrijfskritisch pakket moet nog jarenlang stabiel draaien om de toekomstige groei van het bedrijf te verzekeren. Er zijn plannen extra HR functionaliteit toe te voegen en de verkoopkantoren te integreren. Voor een optimale grip op de wereldwijde project- en productieplanning, van order tot levering.

Reageer op dit artikel