artikel

Loe Schlicher: ‘Schoolroosters maken is echt logistiek

Supply chain

Loe Schlicher: ‘Schoolroosters maken is echt logistiek

Het talent Loe Schlicher was genomineerd voor de Nederlandse Scriptieprijs Logistiek. De student operations management en logistiek maakte een wiskundige simulatie voor Advitrae. De wachttijden voor het maken van schoolroosters is verminderd. Het bedrijf is blij met de uitkomsten. Schlicher heeft een bijbaan overgehouden aan zijn stage.

“Mijn scriptie behandelt een investeringsvraagstuk die Advitrae had. Het bedrijf verwachtte een groei in het aantal klanten en zocht een oplossingen voor de wachttijden. Advitrae levert diensten op het gebied van onderwijslogistiek. Ze richten zich op het opleveren van roosters voor middelbare scholen door middel van een web-based planning- en roosterapplicatie, Xedule. Als er meer klanten een rooster willen laten doorrekenen gaat dat gepaard met een hogere bezettingsgraad van de oplosservers.

Hiervan zijn er drie beschikbaar. Mijn  scriptie geeft antwoord op de vraag hoeveel  servers er in de toekomst nodig zijn, zodanig dat de doorlooptijden voor het maken van roosters acceptabel blijven. Daarnaast heb ik onderzocht  in welke mate prioriteitsregels van invloed kunnen zijn op deze doorlooptijden. Ik heb een wiskundige simulatie geschreven. Uiteindelijk is er aan de hand van deze simulatie een aanbeveling gedaan over het aantal oplosservers en een geschikte prioriteitsregel.

Bij het maken van roosters voor scholen komt best veel kijken. Het is echt logistiek. Zo kun je minimaliseren naar bijvoorbeeld het aantal tussenuren of proberen alles op de ochtend te plannen. Het maken van een rooster bestaat uit vier verschillende tussenstappen met verschillende bewerkingstijden. Het doorrekenen van een compleet rooster kan 1 tot wel 8 uur duren. Als het klantenaantal toeneemt worden de wachttijden langer. Er moet natuurlijk worden voorkomen dat de roostermaker weer roosters met de hand of semi-automatisch gaat maken omdat het systeem er te lang over doet.”

Wachttijden 20 tot 40 procent minder

“Het is een heel concreet probleem wat ik heb opgelost. Ik heb me verdiept in de services en wachtrijen en gekeken of een school met complexe restricties zoals clustering van lessen, waarvoor een rooster maken complexer is,  een  school met weinig restricties (vaste klassen) voor kan laten gaan in de wachtrij. De gemiddelde wachttijd kan hierdoor voor alle klanten met 20 tot 40 procent afnemen met de zogenoemde SPT max regel. Deze regel laat minder complexe roosters voorgaan, maar als dit te lang duurt, mag de complexe wel voorgaan.  Ook kwam uit mijn onderzoek naar voren dat Advitrae voorlopig verder kan met drie servers. Door mijn scriptie uitkomsten terug te koppelen heeft het bedrijf de juiste conclusies kunnen trekken. Ze doen er ook echt wat mee. In juni gaan ze een script schrijven om de wachtrij anders in te stellen. De SPT max regel wordt aan de applicatie toegevoegd.

Aan mijn afstudeeropdracht bij Advitrae heb ik een baan overgehouden. Iedere maandag werk ik aan het beta testen van de tool, haal ik bugs uit het systeem en help ik bij de jaarplanning van roosters. Zo’n tool is eigenlijk continu in ontwikkeling.

Als ik volgend jaar ben afgestudeerd voor mijn masteropleiding zou het zomaar kunnen dat ik ga voor een baan in de logistiek. Maar ook promoveren sluit ik niet uit. Speltheorie heeft ook mijn interesse. Binnenkort vertrek ik voor een half jaar naar Italië om daar een aantal vakken verzekeringswiskunde te gaan volgen.”

 

Loe Schlicher (21)

#studeert operations management en logistiek (Master) aan de TU Eindhoven

#deed met zijn scriptie mee aan de Nederlandse Scriptieprijs Logistiek 2012

#hield een bijbaan over aan zijn stage bij Advitrae

#gaat binnenkort een half jaar naar Italië om daar te studeren

#hoopt in juni 2013 af te studeren

 

Over vijf jaar:

#promoveren of een baan in de logistiek

 

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Logistiek Magazine: http://abonneren.logistiek.nl/

Reageer op dit artikel