artikel

Bakker Bart plant voorraad snel en nauwkeurig

Supply chain

Bakker Bart plant voorraad snel en nauwkeurig

Vanwege de sterke groei implementeerde Bakker Bart in 2008 ERP-systeem IFS Applications. De planningsmodule van dit pakket wordt gebruikt voor een efficiënte productie-, capaciteit- en voorraadplanning. Dit zorgt voor optimale voorraadniveaus wat uiteindelijk leidt tot een hoge leverbetrouwbaarheid.

Met 192 franchisebedrijven op toplocaties door  heel Nederland is Bakker Bart één van de grootste bakkerijketens van Nederland. Aan de basis van het succes staat de speciale formule die het bedrijf toepast: de verschillende deegsoorten worden centraal geproduceerd en vervolgens ingevroren. Later worden de producten naar de individuele winkelfilialen vervoerd die de producten laten ontdooien, rijzen en bakken. Hierdoor beschikken de Bakker Bartwinkels op ieder tijdstip van de dag over verse producten. Behalve aan franchisenemers levert Bakker Bart ook deegproducten aan derden.


Productie in vijf deegmakerijen

Op de hoofdvestiging van Bakker Bart in Beuningen werken ongeveer 200 mensen. Hier worden de grondstoffen voor de producten aangevoerd, zoals bloem, meel, gist, krenten en andere ingrediënten die worden verwerkt tot halffabricaten. Dat gebeurt in vijf deegmakerijen (6 productielijnen) waarin ongeveer 200 verschillende deegsoorten worden gemaakt. De producten worden uiteindelijk opgeslagen in het warehouse  tot ze worden afgevoerd naar de Bakker Bartwinkels.

 

Distributie door Lekkerland

Ron Grisel, hoofd bedrijfsbureau en logistiek, vertelt dat De Bakker Bartfilialen hun producten bestellen via bartnet . “De orders komen binnen in ons ERP systeem en van daaruit worden ze geëxporteerd naar ons WMS. Vanuit het  WMS vindt er batchpicking plaats op route per filiaal. Dit is allemaal volledig geautomatiseerd. Als een filiaal iets besteld wordt het twee dagen later geleverd.” De distributie van de producten wordt uitgevoerd door logistieke dienstverlener Lekkerland. Grisel: “Afhankelijk van de locatie van de winkel gaan de producten van hieruit naar een Lekkerland-dc in respectievelijk Waddinxveen, Son of Meppel. Daar worden andere artikelen die de winkels nodig hebben, zoals broodbeleg, frisdranken en dergelijke, aan de bestelling toegevoegd, waarna de order in één keer bij het betreffende filiaal wordt bezorgd (one- stop- shopping ). Gemiddeld wordt ieder filiaal driemaal per week door Lekkerland beleverd.”

 

Vraag is goed te voorspellen

Een goede planning is direct van invloed op het bedrijfsresultaat van Bakker Bart. Bij Bakker Bart wordt de forecast gebaseerd op historische cijfers, acties, het seizoen en input van de afdeling verkoop/marketing.  Voor 80 procent van de producten is de vraag goed te voorspellen. Tijdens acties en in sommige seizoenen stijgt de vraag naar bepaalde producten (bijvoorbeeld de vraag naar speculaas en pepernoten voor Sinterklaas en kersstollen en oliebollen voor Kerst). Dit betreft ongeveer 20 procent van de producten. De planning richt zich met name op deze bijzondere situaties.


Planning met ERP-pakket IFS Applications

Vroeger werd de planning met Exact in een Excelachtige omgeving uitgevoerd. Deze werkwijze was door de medewerkers zelf ontwikkeld. Maar vanwege de sterke groei voldeed deze methodiek niet meer. Om onder andere beter te kunnen plannen, implementeerde Bakker Bart in 2008 ERP-pakket IFS Applications. Dit systeem gebruikt het bedrijf voor de financiën, administratie,  productie en logistiek. De planning begint  met de demandplanner. “Het pakket is erg sterk op het gebied van productielogistiek”, zegt ICT-manager Guido Cramwinckel. “Het genereert een hoofdproductieplan en een planning per deegmakerij per week. Met behulp van de uitkomsten wordt een bepaalde voorraad per product opgebouwd, maar bijvoorbeeld ook de inkoop van de grondstoffen aangestuurd (MRP). Daarnaast kunnen we met IFS Applications heel nauwkeurig de kostprijs van ieder product berekenen. Dat geeft een goed inzicht in de marges en met die gegevens kunnen we, indien nodig, bepaalde processen bijsturen.”


Leverbetrouwbaarheid is toegenomen

Sinds de ingebruikname van IFS Applications verloopt het plannen bij Bakker Bart sneller en zijn de uitkomsten nauwkeuriger. Hierdoor is de voorraad geoptimaliseerd en de leverbetrouwbaarheid toegenomen. Grisel: “Een optimale voorraad levert direct winst op omdat waste  wordt gereduceerd. Daarnaast hebben we meer inzicht in het planningsproces door verbeterde forecasts en voorraadnauwkeurigheid en kunnen we sneller reageren op de markt.” Dat de planning bij Bakker Bart goed verloopt blijkt duidelijk uit de cijfers. “Voor wat betreft ons standaardassortiment behalen we tegenwoordig een gemiddelde leverbetrouwbaarheid van 99,8 procent”, zegt Cramwinckel. “Dat is een heel goed cijfer.”

 

Automatiseringsbehoefte in kaart brengen

Grisel en Cramwinkel zijn erg tevreden over de planningsmodule van IFS Applications. “Het is bijzonder geschikt voor de productielogistiek en heeft heel veel mogelijkheden”, zegt Cramwinckel. “Soms denk ik zelfs wel eens dat het er wat teveel zijn, waardoor het gebruik wat complex kan zijn. Overigens hadden wat mij betreft de rapportagemogelijkheden wel wat uitgebreider mogen zijn.” Ze raden andere bedrijven die een soortgelijk systeem willen implementeren aan om van tevoren de automatiseringsbehoefte goed in kaart te brengen. “Anders bestaat de kans dat je na verloop van tijd toch weer zaken wilt veranderen en dat is dan veel ingewikkelder”, zegt Grisel. “Neem daarom de tijd om weloverwogen te beslissen wat precies nodig is en betrek daar relevante afdelingen bij. En vergeet ook niet te kijken naar de behoeften op de wat langere termijn.”

 

Bakker Bart automatiseert orderverzamelproces

Transport Bakker Bart in handen Lekkerland

Bart’s Retail kiest voor ERP van IFS

Reageer op dit artikel