artikel

VKL op bezoek bij Harrie Leenders Haardkachels

Supply chain

VKL op bezoek bij Harrie Leenders Haardkachels
Bedrijfsbezoek VKL aan Harrie Leenders Kachels

Directeur Bart Leenders vertelt tijdens een bedrijfsbezoek van de VKL over het cirkelprincipe in zijn bedrijf. Ook legt hij uit waarom hij niet meer met toeleveranciers uit het Verre Oosten werkt. “Toeleveranciers mogen op maximaal een half uur rijden van ons vandaan zitten.”

Eén van de meest besproken presentaties tijdens het VKL-congres bij Scania in maart 2011 was het persoonlijke verhaal van ondernemer Bart Leenders, directeur van Harrie Leenders Haardkachels. Dit leidde tot een uitnodiging om als VKL een keer een bezoek te brengen aan zijn bedrijf in Oirschot.

 

De achttien deelnemers aan het VKL-bezoek werden welkom geheten door vader en zoon Leenders. Wat direct opvalt is de hartelijke Brabantse sfeer, drie haarden verwarmen de grote showroom in de donkere gure dagen rondom kerst met gemak. Wat uit alles blijkt is de liefde voor haarden. Zo is het aansteken van een haard een kunst op zich. Het is uit den boze om zomaar een prop papier met wat houtjes erop te gebruiken.

 

Al ruim 25 jaar hebben vader Harrie en na hem zijn zoon Bart als haardbouwers één doel voor ogen: haardkachels bouwen met een nagenoeg volledige verbranding in combinatie met een eenvoudige bediening en een uitzonderlijk hoog rendement. In de regio rondom Oirschot verkoopt Bart rechtstreeks aan de klant, buiten de regio en internationaal wordt gewerkt met dealers. Het bedrijf heeft verkooppunten in heel Europa.

 

Oprichter Harrie Leenders zelf komt alleen zo af en toe kijken om de sfeer te proeven, het is nu zoon Bart Leenders die de scepter zwaait. Bart Leenders heeft van het bedrijf een heel eigen bedrijf gemaakt met een volledig eigen managementfilosofie.

 

Geen leveranciers uit China meer

Een belangrijke keuze die Bart Leenders heeft gemaakt is de geografische locatie van zijn leveranciers. "In het verleden hebben we, onder meer vanuit kostenperspectief, gebruik gemaakt van leveranciers uit het Verre Oosten, met name China. Dit leidde niet tot de gewenste leveringskwaliteit. We hebben daarom gekozen voor een radicaal andere filosofie." Leveranciers komen niet langer meer uit China, maar wonen op maximaal één dag lopen van Oirschot. In Bart’s eigen terminologie: een half uurtje rijden met de auto.

 

Co-makership

Een ander principe dat hij huldigt is samenwerken en dan voornamelijk richting toeleveranciers: co-makership is het devies. "Op deze manier houden we alle technische ontwikkelingen in eigen hand." Het bedrijf heeft ook een eigen laboratorium. In beperkte mate is vanuit de optiek van cross-selling een lijn ingezet met accessoires. Bart Leenders ontwikkelde persoonlijk de Takk, een high tech aluminium design pook in de vorm van een tak. Het idee is in het bos bij het vuurtje stoken ontstaan. Daar pak je een rechte tak, verwijder je de twijgjes en gebruik je ‘m vervolgens om te porren en poken. Takk betekent in het Noors ‘bedankt’.

 

Lean-samenwerking

De rondleiding door de werkplaats/magazijn waar de haarden worden samengesteld toont ook duidelijk de filosofie waarop het bedrijf is georganiseerd: no-nonsens en duidelijk communiceren. En een beproefd concept voor een lean-samenwerking tussen de verschillende afdelingen. Leenders:  "wij noemen dat het cirkel principe". Dit wordt zowel intern, bijvoorbeeld bij het maken van de forecast door de technische mensen, alsook extern, richting toeleveranciers, gehanteerd.

 

De vier afdelingen waaruit het bedrijf bestaat vormen de vier kwadranten van een cirkel: logistiek, productie, verkoop en R&D. De communicatie tussen deze afdelingen verloopt volgens een vast stramien. Als een klant een probleem meldt bij verkoop, gaat verkoop eerst met logistiek praten, die hebben ook de contacten met de toeleveranciers. Als blijkt dat de oorzaak van het probleem niet door toeleveranciers wordt veroorzaakt, wordt productie erbij betrokken. Als ook die het probleem niet kunnen oplossen wordt het vierde kwadrant, R&D, erbij betrokken. "Deze aanpak werkt echt geweldig, is onze ervaring."

 

Geen directiekantoor meer

Bart Leenders heeft van zijn bedrijf een zo plat mogelijke organisatie gemaakt waarin ook hij als directeur zo veel mogelijk meedraait. Typerend voor zijn aanpak: de voormalige ruimte die dienst deed als directiekantoor is niet meer als zodanig in gebruik. "Ik vind ieder uur dat je als manager in je ivoren toren naar Excel-sheets zit te turen een verloren uur. Ik breng die tijd veel liever door tussen mijn medewerkers om samen met hen tot verbeteringen en innovaties te komen. Daarom is het ook zo belangrijk dat onze toeleveranciers op maximaal een half uur rijden van ons vandaan zitten. Zijn we enthousiast over een idee dan kunnen we gelijk de auto inspringen en het met een toeleverancier bespreken."

 

Special Lean

Bekijk onze lean-special met de rol van IT, praktijkverhalen en twaalf overwegingen voor lean: http://vedm.net/click2?l=PVYki&m=2aE4U&s=0Q0b9O 

Reageer op dit artikel