artikel

Zes tips om schepen te beschermen tegen piraterij

Supply chain

Zes tips om schepen te beschermen tegen piraterij
Beschermen tegen piraten

Aanvallen van piraten op Nederlandse schepen zijn een groot probleem, maar het inzetten van gewapende beveiliging is voorlopig nog strafbaar. Wat dan? Tips van Rogier van der Sluijs van Marsh om uw goederen onderweg te beschermen.

Niet alleen hangt kapiteins die toch varen met een gewapende bemanning aan boord, een celstraf boven het hoofd vanwege verboden wapenbezit, de reders lopen onnodige imagoschade op.

    

Het komende jaar gaan Engeland en Duitsland waarschijnlijk overstag en dan zal Nederland wellicht volgen. Tot het zover is, is het belangrijk om schepen optimaal uit te rusten tegen piraterij.

    

Je schip optimaal beschermen tegen piraterij? Neem dan de volgende maatregelen.

     

  1. Beveilig het schip volgens BMP4. BMP4 is de markt standaard voor scheepsbeveiliging als het om piraterij gaat en schrijft voor aan welke regels het schip fysiek en op het gebied van management moet voldoen om het risico van piraterij te verminderen of te voorkomen. Bijvoorbeeld door het openhouden van bepaalde radiofrequenties, meldingen aan bevoegde instanties als NATO, training van de crew en door fysieke maatregelen als het aanbrengen van prikkeldraad op het schip.
  2. Informeer molest, lading, casco en P&I verzekeraars over de genomen maatregelen en evt. beveiliging. Als er een eis tot losgeld komt zijn ook zij paraat om de schade te behandelen en de bemanning veilig thuis te krijgen.
         
  3. Zorg voor verzekering van de bemanning zodat bij ontvoering het losgeld snel voldaan wordt. Indien de bemanning van het schip wordt gehaald, wat tegenwoordig vaker voorkomt, dan zijn de molestverzekeringen voor het schip niet meer adequaat en is er een aparte kidnap and ransom-verzekering nodig.
       
  4. Train de bemanning volgens BMP4. Op deze manier weten zij wat te doen in geval van piraterij; hoe de citadel werkt en wanneer dit ingaat, wie moeten ze berichten als ze onder vuur liggen en hoe zorg je er voor niet in de stress te schieten?
       
  5. Train ook het hoofdkantoor hoe te handelen in geval van piraterij. Het hoofdkantoor krijgt te maken met familieleden die ze moeten opvangen en media die het naadje van de kous willen weten. Daarnaast staan ze in contact met de verzekeraar waarmee ze bespreken hoe het losgeld wordt betaald. Train ze om hier adequaat mee om te gaan en zorg dat ze direct een crisisteam formeren.      
     
  6. Bepaal of extra beveiliging nodig is. Na het toepassen van bovenstaande maatregelen moet worden vastgesteld of beveiliging door inhuur van gewapende beveiliging (als escorte of aan boord) kan worden gebruikt en nodig is. Bekijk hierbij of dit toegestaan is. Welke  beveiliging toegestaan is, is onder andere afhankelijk van de vlag waaronder je vaart en de wetten van dat land.
Reageer op dit artikel