artikel

Koninklijke Jongeneel lost planningpuzzel op

Supply chain

Koninklijke Jongeneel lost planningpuzzel op
Koninklijke Jongeneel

Na een succesvolle pilot op haar vestiging in Alkmaar, heeft Koninklijke Jongeneel, onderdeel van Deli Maatschappij, besloten om in zee te gaan met Ortec. “Uit de pilot bleek dat we behoorlijke besparingen zouden kunnen behalen met Ortec Shortrec”, vertelt Co Valckx, die als projectleider logistiek vanaf het begin bij het project betrokken was. De rit- en routeplanningsoplossing wordt bij Jongeneel in gebruik genomen op circa 20 vestigingen.

Na een succesvolle pilot op haar vestiging in Alkmaar, heeft Koninklijke Jongeneel, onderdeel van Deli Maatschappij, besloten om in zee te gaan met Ortec. "Uit de pilot bleek dat we behoorlijke besparingen zouden kunnen behalen met Ortec Shortrec", vertelt Co Valckx, die als projectleider logistiek vanaf het begin bij het project betrokken was. De rit- en routeplanningsoplossing wordt bij Jongeneel in gebruik genomen op circa 20 vestigingen.

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Koninklijke Jongeneel   Leverancier/dienstverlener: Ortec
Plaats: nv  
Branche: logistiek & transport   Bedrijfsgrootte:
Bedrijfstype: Logistiek   Datum ingebruikname:
Productnaam: ORTEC Shortrec  

Met 12.000 klanten die regelmatig bellen over de status van hun orderaanvraag of extra leveringsverzoeken is het voor de Koninklijke Jongeneel belangrijk om direct inzicht te hebben in de planning. Deze werd voorheen manueel gedaan, wat veel puzzel- en belwerk vergde. "Eerder was het zo, dat wanneer een klant een extra order plaatste, soms alles opnieuw doorgerekend moest worden. Desnoods huurden we nog een wagen bij om aan het verzoek te kunnen voldoen. Met de planningsoplossing hebben we ook inzicht in de belading en kunnen we toezeggingen doen die we ook waar kunnen maken, zonder de planning om te hoeven gooien of ons in rare bochten te wringen. We zien direct welke wagen nog plek heeft", aldus projectleider logistiek Co Valckx. "Daarnaast is het systeem ook erg gebruiksvriendelijk."

 

Schonere wagens
Bijkomend voordeel voor Jongeneel is dat het bedrijf nu 10 tot 15 procent meer drops kan maken dan voorheen. "De wagens zijn voller. Dat betekent ook dat we minder kilometers maken, 10% besparen op de expeditiekosten en minder CO2 uitstoten", vertelt Fokke Knook, Manager Logistiek en Business Development van Jongeneel. Vooral dat laatste is belangrijk voor Jongeneel die in het kader van haar eigen duurzaamheidprogramma ook onder de loep neemt welke wagens vervangen kunnen worden door schonere wagens. "ORTEC Shortrec zal ons ook helpen in het bepalen en verbeteren van onze CO2 footprint."

  

Tactische studie
Co Valckx: "Het doel om de belading te optimaliseren is gelukt. Nu willen we ook graag kijken hoe we – door een tactische studie te doen met ORTEC – ons netwerk verder kunnen optimaliseren. Met ORTEC Shortrec en het huidige ERP-systeem kunnen we zaken uit de praktijk goed nabootsen en zien we of de aflevergebieden optimaal zijn ingedeeld. De 40 vestigingen van Jongeneel hebben elk hun eigen aflevergebied, waar de wagens van Jongeneel hun rondes rijden. "We maken geen lege kilometers."

  

Bewustwording
Co Valckx begeleidt elke vestiging met de implementatie: "Dit is geen plug & play. Wat we in feite doen is de werkwijze van elke vestiging omzetten naar een digitale, automatische werkwijze. Dat neemt per vestiging zo 4 tot 6 weken in beslag. Iedereen moet vooraf weten waarom we dit doen. Om die reden neem ik regelmatig mensen mee naar vestigingen die al live zijn, zodat ze het voordeel inzien."

 

Niveau
Fokke Knook: "Doordat mensen met ORTEC Shortrec meer inzicht hebben in de planning, is het niveau waarop men over logistiek nadenkt zeker gestegen. De nieuwe werkwijze daagt mensen uit om oude denkpatronen te doorbreken." Co Valckx vult aan: "Wanneer mensen zelf de voordelen inzien, bijvoorbeeld de tijdsbesparing die het ze oplevert, willen ze graag meedenken. Dat is ook onze insteek. Zij weten tenslotte het beste wat goed werkt."

 

Over Koninklijke Jongeneel
Met 40 vestigingen en 12.000 klanten is Jongeneel een van de grootste partijen op het gebied van hout, plaatmateriaal en afbouwproducten voor de professionele bouw en industrie. De Koninklijke Jongeneel B.V. is onderdeel van Deli Maatschappij en heeft het transport in eigen beheer (30 eigen wagens en 20 inhuur).

Reageer op dit artikel