artikel

Het logistieke monster Walmart

Supply chain

Het logistieke monster Walmart
Walmart

Als Walmart een land was, had het met zijn omzet van ruim 400 miljard dollar de 26e economie ter wereld, nipt achter Oostenrijk. In minder dan een halve eeuw hebben Sam Walton en zijn opvolgers een bedrijf neergezet dat geen gelijke kent in de wereld. Het belangrijkste wapen in de gewonnen retailoorlog is een logistieke operatie zonder weerga. Walmart bewijst iedere dag weer dat logistiek macht is. Een artikel van onze collega’s van Foodmagazine.

In augustus 2005 sloeg de verwoestende orkaan Katrina toe in New Orleans en omgeving. Een enorme ramp waar de overheid eigenlijk geen antwoord op had. De burgers in Louisiana werden vooral in de eerste week aan hun lot overgelaten, terwijl de overheid overuren maakte bij het opzetten van een hulpprogramma. De ambtenaren waren nog aan het vergaderen toen de vrachtwagens van Walmart al vol met kleding, levensmiddelen en medicijnen richting New Orleans reden om de getroffen bevolking te helpen.

    

De grootste retailer ter wereld was beter voorbereid op de rampspoed dan de grootste overheid ter wereld. De operatie in 2005 staat symbool voor een onderneming die eigenlijk vanaf de oprichting logistiek als een van de belangrijkste pijlers onder de formule zag. In korte tijd werd een enorme voorsprong op het gebied van logistiek opgebouwd, die uiteindelijk werd omgezet in de dominante positie die de retailformule nu heeft in Noord-Amerika en een aantal opkomende markten. Het is allemaal gegroeid vanuit die eerste Walmart-vestiging die in 1962 in het plaatsje Rogers in de staat Arkansas werd geopend.    

     

Vaste lage prijzen 

De 44-jarige Sam Walton was de oprichter. Zijn systeem met vaste lage prijzen stimuleerde voorspelbaarheid in de verkopen en dwong de organisatie tot maximale efficiëntie om goedkoper te kunnen zijn dan de concurrentie. De zaterdagochtendvergaderingen tussen Walton en zijn topmanagers zijn in de loop der jaren legendarisch geworden. Aan de hand van de winkelcijfers werden krachtige maatregelen genomen om de operatie telkens weer te verbeteren. Op het gebied van logistiek was Walton een visionair. Met zijn privévliegtuig vloog hij over Amerika op zoek naar kruisingen tussen provinciesteden. Precies op die plekken kocht hij land voor zijn vestigingen. De zakenman zag ook al vroeg de voordelen van automatisering. Walton ging persoonlijk op bezoek bij de Amerikaanse topuniversiteiten. Daar zocht hij niet naar studenten bedrijfskunde, marketing of rechten, maar naar de allerslimste koppen op het gebied van informatica. Het leverde hem de competitieve voorsprong op die ervoor zorgde dat hij zijn formule als een olievlek over de Verenigde Staten kon uitbreiden. Intussen staat er in twee datacentra in de buurt van het hoofdkantoor in Bentonville een database met informatie die alleen wordt overtroffen door de computers van het Pentagon. In de database is iedere aankoop van de afgelopen twee jaar opgenomen. Het systeem houdt trends in consumentengedrag bij en doet voorspellingen over toekomstige aankopen die kunnen worden ingezet bij het plannen van inkoop en transport.  

    

Streepjescodes en RFID

Alle informatie wordt via een eigen netwerk van satellieten en het intranet verspreid naar winkels, regionale hoofdkantoren en andere locaties. Walmart was één van de eerste retailers die al zijn leveranciers dwong met streepjescodes te werken, terwijl het bedrijf nu weer voorop loopt bij de invoering van RFID. Het enorme netwerk met duizenden winkels stelt steeds hogere eisen aan de logistiek en Walmart heeft de marktmacht om leveranciers desnoods te dwingen zich aan te passen aan de standaard die Walmart zelf zet. De grootste retailer ter wereld zet zijn logistiek nu ook in op het gebied van duurzaamheid. De 7200 vrachtwagens die Walmart heeft rondrijden in de VS, nemen tegenwoordig lege flessen, overbodige kledinghangers, plastic tasjes en oude dozen mee terug. Het bedrijf Worldwises maakt hier dan op zijn beurt weer milieuvriendelijke speeltjes voor huisdieren van. Full Circle noemt Walmart het project. 

    

Duurzaamheid  

De inzet op meer duurzaamheid is niet alleen voor de bühne. Het bedrijf is bezig zijn vloot aan trucks zuiniger te laten rijden. Wanneer de vrachtwagens enkele kilometers verder gaan rijden op een liter benzine, levert dat Walmart alleen al in de VS een besparing van 52 miljoen dollar per jaar op. Intussen zijn de fluorescerende lichtjes op de koelingen tijdens transport vervangen door led-lichtjes. Omdat er geen led-lampjes beschikbaar waren van de juiste kwaliteit, schreef Walmart een wedstrijd uit voor fabrikanten. De winnaar kreeg het contract, maar de standaard in de hele industrie werd verbeterd door het vele onderzoek dat werd uitgevoerd om het Walmart-contract te verwerven. Walmart heeft in de loop der jaren zijn logistieke voorsprong omgezet in de positie van de grootste retailer ter wereld. Die status stelt het bedrijf in staat om leveranciers de wet voor te schrijven en zo op allerlei gebieden de logistiek verder te verbeteren. Nu Walmart in de Verenigde Staten bijna aan het einde van zijn groei zit en internationale uitbreiding de belangrijkste prioriteit is, kan de superieure logistiek Walmart ook in die markten helpen. Daarmee is ook bijna vijftig jaar na dato logistiek nog altijd macht.

     

Uit: Foodmagazine april 2011 Special Logistiek

Reageer op dit artikel