artikel

Een derde van alle voedsel verspild tussen groei en bord

Supply chain

Een derde van alle voedsel verspild tussen groei en bord
Kees Verweij Voedselverspilling

Een duurzame wereld willen we allemaal, maar ook in 2011 zitten we daar nog ver vanaf. Ik kan niet anders dan deze conclusie trekken uit het recente rapport van de Wereldvoedselorganisatie FAO. Dit rapport “Global food losses and food waste” drukt ons met de neus op de feiten. Wij verspillen met zijn allen maar liefst een derde van alle geproduceerde voedsel in de wereld, en dat telt op tot 1,3 biljoen ton voedsel per jaar.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 17 juni 2011.

Wij Europeanen doen daar uiteraard volop aan mee. Per hoofd van de Europese bevolking wordt een kleine 300 kilo voedsel per jaar verspild, waarvan 100 kilo door onszelf als consument, en de andere 200 kilo in het traject van groei tot in onze boodschappentas. De vraag komt vanzelf op welke rol de logistiek speelt in het verspillen van voedsel tussen boer en consument?

 

Als het verlies van voedsel per productgroep in kaart gebracht wordt, valt direct op dat er grote verschillen zijn. Van alle geoogste wortelen en knollen (voornamelijk aardappelen in Europa) belandt maar 32% op ons bord, de rest gaat verloren in de keten. De hoofdoorzaak is de rigoureuze selectie van producten in het proces, aardappelen met een afwijking komen niet snel in de supermarkt. Ook voor groente en fruit geldt dat er flinke volumes worden weggegooid: meer dan de helft (56%). Van de melk wordt het minst weggegooid: maar 13%, waarvan meer dan de helft door de consument.

    

Dan de rol van de logistiek. Bij de wortelen, knollen, groente en fruit verdwijnt 15% van alle producten in de logistieke keten. Dit is de som van het traject tussen oogst/vangst en bewerking, en tussen bewerking en supermarkt/retail. Bij de vis is het 10%, vooral tussen bewerking en supermarkt/retail, terwijl het voor de andere productengroepen tussen de 1% (melk) en 6% (brood e.d.) ligt. Dit betekent dat in de logistieke ketens in Europa tussen de 8% (melk) en 25% (groente, fruit, wortels en aardappelen) van alle voedselverliezen geleden wordt, en dat is toch een kleine 50 kilo voedsel per hoofd van de bevolking per jaar.

    

50 kilo voedselverlies per persoon in Europese logistieke ketens… Dat moeten beter kunnen! Met onze agrologistieke kennis en ervaring boeken we in Nederland vast betere resultaten dan het Europese gemiddelde, en deze kennis en ervaring moeten we internationaal nog beter uitdragen en vermarkten. Niet alleen goed voor onze portemonnee, maar ook voor een meer duurzame wereld!

 

 

Reageer op dit artikel