artikel

Innovatief samen plannen

Supply chain

Ruim tien jaar geleden gingen we live met een Collaborative Planning (CP) proces bij Philips Semiconductors. Na nog een jaar van debugging bleek dat er iets structureel mis was. Samen met CQM haalden we het lek boven.

 

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 13 mei 2011.


Op 1 januari 2002 was de definitieve versie klaar voor gebruik en werd nadien nooit meer aangepast. Dat gold voor de ICT en voor de workflows. Op een totale investering van 2 miljoen euro was de terugverdientijd een half jaar. Een prachtig succes op basis van gedegen wetenschappelijk onderzoek en hoge kwaliteit advieswerk. Maar toch… ondanks groot enthousiasme werd het proces stop gezet. Juist omdat er sprake was van een doorslaand succes in een operationeel planningsproces.

 

Dat behoeft enige toelichting. Het CP proces werkte namelijk zo goed tussen de deelnemende bedrijven, dat de betrokken operationele planners geen enkel probleem meer hoefden escaleren naar account managers en ander hoger management. Hierdoor werden de betrokken ‘high potentials’ (want het CP proces ging uit van slimme mensen aan de knoppen) onzichtbaar voor hun bazen. Dat was slecht voor hun carrière, zodat ze terecht kozen voor een andere functie en de opengevallen plaatsen werden ingevuld door lager opgeleide medewerkers, die CP nogal ingewikkeld vonden. Ze gingen liever door met brandjes blussen. En de ICT afdeling gaf hen het extra zetje in de rug door te zeggen dat het al vijf jaar als een zonnetje lopende proces niet onderhoudbaar was (SAP, tenzij …).

 

Waarom dit oude verhaal? We staan in het kader van Nederland Regieland en het Topteam Logistiek in de startblokken om Nederland omhoog te stoten in de vaart der volkeren. Maar laten we dan wel beseffen waar we het over hebben. We kunnen verschillende competenties samenvoegen tot een winning team om ketenregie vorm te geven. We hebben in Nederland een uniek amalgaam van wetenschap, advisering en bedrijvigheid om operationele bedrijfsvoering naar een hoger plan te tillen.

 

Daarom sta ik volledig achter de hartenkreet van boegbeeld Leo van Wijk. Geen nieuwe plannen, geen nieuwe onderzoeken. De plannen zijn er, het onderzoek is gedaan. Tijd om te implementeren!

Reageer op dit artikel