artikel

Mobiele oplossingen veroveren de logistiek

Supply chain

Via je ipad, smartphone of ander mobiele device, onafhankelijk van je locatie, toegang hebben tot de gegevens van je ERP-systeem of WMS. Dat is een technologie die sterk in opkomst is. De voordelen zijn evident: processen verlopen sneller en efficiënter waardoor wordt bespaard op de kosten.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 15 april 2011.

Onafhankelijk van plaats en tijd continu de beschikking hebben over je bedrijfsgegevens. Dat is mogelijk door te investeren in platforms die bereikbaar zijn via een smartphone, tablet of een andere mobiele device. De voordelen ervan zijn groot: medewerkers die op pad zijn hebben continu de beschikking over actuele gegevens, er zijn minder administratieve handelingen nodig omdat nieuwe gegevens direct worden gesynchroniseerd met het ERP of WMS, en de dienst- en serviceverlening aan de klant verbetert. Door de snelle opkomst van WIFI, mobiel internet, de smartphones, de tablets en allerlei andere mobiele devices worden er steeds meer projecten op dit gebied gerealiseerd.

  

Continue toegang

Joop van Voorthuijsen is vice-president business development en medeoprichter van Dynamics Anywhere. Dit bedrijf houdt zich bezig met het ontwikkelen en implementeren van mobiele oplossingen voor gebruikers van Dynamics AX en NAV. Van Voorthuijsen constateert een toenemende belangstelling voor de toepassing van mobiele oplossingen, met name in de field sales en logistiek: “Dat zijn allebei sectoren waarin de voordelen groot zijn als je behalve vanaf je thuisbasis ook vanaf een andere locatie kunt beschikken over je gegevens. Zo werken bijvoorbeeld in de logistiek heel veel medewerkers niet achter een bureau, maar in een warehouse, een bestelbusje of vrachtwagen die goederen bezorgt. In zo’n situatie is het heel efficiënt als je continu toegang hebt tot je data en die direct kunt bijwerken.” Binnen de logistiek gaat het dan bijvoorbeeld om orderinvoer, orderafmelding, status opvragen en dergelijke. Van Voorthuijsen verwacht dat mobiele oplossingen hier de toekomst zijn.”

 

Mobiele netwerk

Dynamics Anywhere verzorgt de implementatie van mobiele oplossingen binnen het ERP-platform van Microsoft. Als mobiele device zijn alle apparaten die zijn uitgerust met een internetbrowser, hiervoor geschikt. Via de browser wordt een app gebruikt die toegang verschaft tot ERP of WMS. Het besturingssysteem op het mobiele device kan variëren. Dat mag zowel van Microsoft zijn (windows mobile), van Apple (iPhone en iPad) als van Google (besturingssysteem Android). Een vereiste is wel dat er verbinding is met internet. Van Voorthuijsen: “Dat kan via een intern WIFI-netwerk of via het mobiele 3G-netwerk. Die netwerken zijn inmiddels zover ontwikkeld dat de responstijd zeer snel is. En het wordt zelfs nog sneller als over enige tijd wordt overgeschakeld op het 4G-netwerk. Natuurlijk: op een afgelegen plek in een weiland heb je misschien geen verbinding. Maar de dekkingsgraad is nu al zeer hoog en zal in de toekomst alleen maar toenemen.” De precieze kosten voor de implementatie van mobiele oplossingen kan Van Voorthuijsen moeilijk aangeven. Die hangen onder andere af van de specifieke situatie bij een bedrijf: “Maar in veel gevallen gaat het om beperkte investeringen die zich meestal binnen een jaar en soms zelfs binnen drie maanden terugverdienen.”

     

Actuele status

Jan Penning is algemeen directeur van zowel Dynamics Anywhere als van Dalosy, een bedrijf dat mobiele bedrijfsprocessen optimaliseert en automatiseert. Hij verwacht niet dat de tablets en smartphones de robuustere ruggedized devices van de markt zullen verdringen: “Die apparatuur heeft zeer specifieke mogelijkheden en is ontworpen voor bijzondere omstandigheden. Dat geldt niet voor een tablet of smartphone. Daarmee ga je geen producten scannen in bijvoorbeeld een vrieshuis. Ik denk daarom dat tablets en smartphones voornamelijk door bijvoorbeeld vertegenwoordigers, retailmedewerkers en winkelpersoneel zullen worden toegepast als mobiele device voor zakelijke toepassingen. Data-uitwisseling vindt dan plaats via het eigen WIFI-netwerk of via 3G.” Als voorbeelden noemt Penning de vertegenwoordiger die op locatie zijn klantenbestand doorbladert of de winkelier die via zijn tablet in zijn WMS opzoekt of een bepaald artikel nog op voorraad is. Binnen de logistiek ziet hij vooral toepassingen bij het rondbrengen van producten: “Bijvoorbeeld door de tijd van aflevering te registreren en op een tablet te laten tekenen voor ontvangst. Vervolgens beschikt ERP of WMS over de actuele status en wordt de keten transparant waardoor die, indien nodig, geoptimaliseerd kan worden.”

   

Procesverbetering

Mark Raben is Chief Technology Officer bij SAP. Ook hij constateert een sterke groei in de toepassing van mobiele oplossingen bij allerlei processen. “Van voicepicking, koppelingen met boordcomputers, terugkoppeling van servicemonteurs tot het opnemen van de meterstanden bij utility bedrijven. De trend naar mobiel is evident. Bij SAP maken we al heel wat jaren mobiele oplossingen, en momenteel zit deze ontwikkeling in een stroomversnelling.” Ook de koppeling tussen mobiliteit en positiebepaling is interessant. Hierdoor kan de exacte positie van een medewerker bepaald worden met behulp van GPS. Er ontstaan allerlei nieuwe mogelijkheden door: “Op dit gebied ligt de focus momenteel vooral op procesverbetering. De looproutes worden geregistreerd en vervolgens geoptimaliseerd. Dit soort toepassingen zijn ook in een warehouse denkbaar. Dan verschijnt op het scherm van de mobiele device van een medewerker via de koppeling met ERP of WMS welke producten van het betreffende schap gepicked moeten worden.”

 

Cloud

Volgens Raben is het bouwen van een app niet het meest spannende. Het gaat vooral om het inpassen van de mobiele toepassing in het totale proces: “Dat is het echte kunstje, waar wij de afgelopen jaren veel ervaring mee hebben opgedaan.” Er zijn momenteel ook combinaties van mobiele oplossingen en cloud computing. Want je hoeft je software en hardware niet meer zelf in huis te hebben. Alle informatie in de cloud kan mobiel worden uitgewisseld. Raben: “Bij SAP zijn we volop bezig met deze ontwikkeling. Onder andere on-demand producten zoals sales, HCM en streamwork maken hier al gebruik van. Ik verwacht dat cloud computing, vooral gecombineerd met on-premise oplossingen, bij veel bedrijven de toekomst zal zijn.”

 

MOBIELE OPLOSSING

Mimaki produceert in Japan en Taiwan hoogwaardige inkjetprinters en snijmachines voor de grafische markt, de textielmarkt en de industrie. Het Europese warehouse van Mimaki is gesitueerd in Amsterdam. In augustus 2008 werd overgestapt op een mobiele oplossing voor het orderpickproces. Hiertoe werd AX Anywhere gekoppeld aan Microsoft Dynamics AX, het ERP-systeem van Mimaki. De vijf magazijnmedewerkers van Mimaki krijgen alle benodigde informatie via het scherm van een Motorola MC9090. Het enige wat ze moeten doen is artikelen verzamelen en barcodes van artikelen en locaties scannen.

    

De nieuwe werkwijze levert veel voordelen op. ICT-manager Bart Heuvel: “Minder fouten in het pickproces, het picken verloopt sneller en er is nauwelijks nog papierwerk nodig omdat de gegevens direct worden uitgewisseld met ons ERP. Bijkomend voordeel is dat de actuele voorraadstatus realtime beschikbaar is, waardoor misverstanden niet meer voorkomen.”

Mimaki heeft nog geen concrete plannen om tablets en smartphones in te zetten: “Maar misschien gaan we die devices in de toekomst wel gebruiken bij het tellen van de voorraad. We kunnen een inventarisatie dan met meer medewerkers tegelijkertijd uitvoeren omdat we, behalve van onze Motorola’s, ook gebruik kunnen maken van smartphone’s.” 

Reageer op dit artikel