artikel

Van Grieken: “Cloud is een zegen voor de logistiek”

Supply chain

Van Grieken: “Cloud is een zegen voor de logistiek”
hans van grieken logistiek

Bedrijven zijn vooral dankzij cloud computing en objects-technologie vandaag de dag in staat om veel slimmer te werken dan pakweg vijf jaar geleden. Volgens Hans van Grieken, vice president business innovation bij Capgemini, is het nu zaak dat bedrijven en organisaties platformen opzetten.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek Magazine op 15 maart 2011.

 

Hans van Grieken is bij Capgemini verantwoordelijk voor business innovatie. Hij loopt over van de ideeën. En helaas voor critici, het is lastig om een speld te krijgen tussen zijn argumenten waarom de logistieke wereld beter af zou zijn wanneer het massaal gestructureerd over zou stappen op het gebruik van cloud computing en objects-technologie.

   

Van Grieken licht toe: "Het heeft geen zin om in een warehouse te roepen dat je mooie producten hebt, dat moet je op de markt doen. Roepen vanachter een firewall heeft dus ook geen zin. Als bedrijf moet je durven je gegevens in de cloud te plaatsen. Door samenwerking kun je veel meer voordelen behalen dan wanneer je bovenop je data blijft zitten."

  

Cloud in de logistiek

"Onder cloud computing kun je allerlei zaken verstaan. Bij Capgemini onderscheiden we Infrastructure- as-a-Service (IaaS), Softwareas- a-Service (SaaS), Platform-as-a-Service (PaaS) en daar bovenop Business Process Management (BPM). Als je het hebt over cloud in de logistiek, dan hebben we het over agents, mobiele applicaties die worden gebruikt om rolcontainers en mensen te volgen. Het zijn locatie gebaseerde services waarbij je te weten komt waar je bent, en daarnaast de ‘ask’ functie waarmee je mensen kunt ‘alloceren’ in een distributiecentrum. Agents spelen in de logistiek een belangrijke rol, juist omdat er veel ongeplande gebeurtenissen plaatsvinden. Als je in je IT-omgeving agents goed hebt ingericht, dan weet je wat bepaalde mensen op een bepaald moment doen. Je kunt deze gegevens vervolgens matchen aan de planning. Daarnaast zou je, iets wat misschien meer van toepassing is op externe logistiek, in de sensoren van een mobiele telefoon kunnen kijken. Zo weet je, via de cloud, of een bepaalde chauffeur aan een taak is begonnen. Goed gebruikte agents leveren een duidelijk antwoord op op een specifieke vraag. Daarmee kun je mensen mobiliseren als dat nodig is."

 

Stukjes info in cloud

"Cloud computing speelt een belangrijke rol bij de interoperabiliteit van systemen. Als er ergens iets voorvalt, denk aan de brand bij Chemie-Pack, dan merk je dat er vanuit allerlei richtingen informatie beschikbaar komt en wordt opgevraagd. Dit is een echt business proces. Als je dit zou vertalen naar de logistiek, waar er niet één versie van de waarheid is maar legio waarheden, dan kun je de cloud gebruiken door daar iedereen zijn stukjes informatie te laten plaatsen. Een goed ingerichte cloud zorgt er dan voor dat precies voor de juiste mensen de juiste stukjes informatie beschikbaar komen." "Vijf jaar geleden werd er al over agents gepraat, maar nu zijn ze met de opkomst van cloud ook echt effectief inzetbaar. Bedrijven met een sterke logistieke component zouden daar moeten zitten waar hun klanten actief zijn. Dat kunnen ze doen door stukjes van hun processen op internet te plaatsen, zonder dat ze daarbij afhankelijk zijn van softwareleveranciers. Ook het alleen betalen voor daadwerkelijk gebruik neemt steeds meer toe. De investeringen in software dalen daarmee aanzienlijk voor bedrijven. Dit is ook één van de uitkomsten van het Future Value Chain 2020 onderzoek dat we recent hebben gepresenteerd. In dat onderzoek neemt het delen van supply chain capaciteit een andere belangrijke plek in. De cloud maakt het eenvoudiger om samen te werken. Dat laatste is iets wat goed past in het groene denken. Minder voertuigbewegingen door het delen van capaciteit zou eenvoudiger moeten worden. In Noord-Brabant werken in het Freightfactory-project zes logistiek dienstverleners samen door gegevens via de cloud uit te wisselen. Grote retailers en verladers gebruiken de cloud vooral om het carbon footprint verhaal op te pakken. Zo heeft Wal-Mart naast de prijs van een product ook de carbon footprint op de verpakking gezet, Mars doet in Nederland iets vergelijkbaars."

 

Freightfactory

Hans Abbink is als directeur van DEAL Services (www.dealservices. nl) betrokken bij het Freightfactory-project. Abbink: "We zijn bezig om in de cloud koppelingen te leggen tussen de TMSen planningoplossingen van de zes bedrijven. Het Freightfactory platform moet onder andere de winstgevendheid van orders zichtbaar maken. Zo kunnen bedrijven aangeven welke orders voor hen niet zo efficiënt zijn, zodat een ander die kan oppikken. Die orders kan de planner in een shared order list plaatsen. De andere bedrijven krijgen real-time inzicht in deze lijst met ‘afgedankte’ orders, en kunnen deze orders naar zich toe halen." Volgens Abbink kunnen de zes deelnemers aan Freightfactory zelf bepalen welke factoren ze belangrijk vinden. "De ene transporteur wil bijvoorbeeld zo min mogelijk trucks op de weg hebben, de ander wil dat al zijn chauffeurs voor vijf uur binnen zijn. Door middel van agenttechnologie willen we al deze individuele belangen mee laten wegen. Zo’n platform gebaseerd op slimme technologie werkt eigenlijk heel simpel, maar is toch vrij vooruitstrevend in de logistieke sector", aldus Abbink.

 

Cloud zegen voor logistiek

Van Grieken: "De opkomst van cloud computing is wat mij betreft een zegen voor de logistieke wereld. Ik denk dat juist wat kleinere bedrijven er het meeste voordeel van hebben. De techniek is met de komst van cloud redelijk goedkoop geworden. Cloud computing maakt het ook makkelijker om snel op nieuwe trends in te spelen, je beschikt immers over meer informatie. Dat speelt grote verladers in de kaart. Vroeger was de levenscyclus van een product vijf jaar, en werd er in de eerste drie jaar geld verdiend. Nu moeten deze verladers in de eerste zes tot negen maanden hun geld verdienen. Er zit dus veel meer druk op de keten."

 

Gevolgen voor leveranciers

"Cloud maakt software goedkoper voor gebruikers. Pay as you go begint steeds meer gemeengoed te worden. Voor sommige softwareleveranciers heeft de opkomst van cloud veel impact. Het zijn vooral grote leveranciers die zich moeten aanpassen. De kleinere, waaronder veel WMS- en TMS-leveranciers, zullen zich redelijk makkelijk kunnen aanpassen aan de nieuwe wensen van gebruikers. Daarbij: cloud computing is misschien niet voor ieder bedrijf de ideale optie. Het zijn vooral de bedrijven met de grotere volumes die profiteren van bijvoorbeeld de combinatie agents en cloud. Hetzelfde geldt voor de complexere stromen. Voor IT-leveranciers is het zaak zich te beraden hoe ze het beste kunnen inspelen op cloud computing, want flexibele IT is waar bedrijven het meeste profijt van hebben."

  

‘Eigenlijk wil je niet plannen’

Hans van Grieken is vice-president business innovation bij Capgemini Nederland. Hij is onder andere als gastdocent verbonden aan de Leergang Strategische Leidinggevende, de masteropleiding van de School voor Politie Leiderschap. Ook is hij gastdocent aan de postdoctorale IT opleiding van de TU Delft (TopTech) en is hij als Senior Lecturer ‘Global Innovation Sourcing‘ verbonden aan Nyenrode Business Universiteit. Hans van Grieken maakt ook deel uit van de Industry Advisory Board van Cordys. Van Grieken heeft een duidelijke mening over IT in de logistiek. "In een ideale wereld wil je niet plannen. De kassa bij een supermarkt moet als ultiem voorbeeld gelden voor veel supply chain managers. Denk je eens in hoe makkelijk het zou zijn als goederen automatisch op de juiste manier op de juiste plaats klaarstaan, zoals mensen uit zichzelf bij supermarkten de juiste kassa zoeken. Agents in de cloud, die medewerkers en chauffeurs representeren, zijn daartoe al grotendeels in staat. Met de informatie waar je bent, wat je wilt en tegen welk tarief, kunnen agents al de belangrijkste beslissingen nemen. Planners kunnen dan puur op uitzonderingen managen. De mogelijkheden gaan heel ver, zelfs tot het niveau waarbij er automatisch een melding uitgaat naar werknemers met de vraag of ze op een bepaald moment tegen een bepaald tarief beschikbaar zijn. De cloud maakt het mogelijk."

 

Auteur: Ferdi den Bakker

Reageer op dit artikel