artikel

Klinger reageert snel met nieuwe BI-oplossing

Supply chain

Klinger reageert snel met nieuwe BI-oplossing
Klinger BI Unit 4

Hoewel Klinger al ruim een eeuw oud is, heeft het Oostenrijkse bedrijf een van de modernste fabrieken voor afdichtingen van Europa. De organisatie is actief in 35 landen en produceert vitale onderdelen (afdichtingen en afsluiters) voor elk denkbare industrie: van petrochemische tot voedingsindustrie. Als klanten niet beschikken over deze onderdelen, dan ligt het productieproces stil en dat kan leiden tot zeer grote omzetverliezen. Het bedrijf moet daarom kunnen vertrouwen op een efficiënt logistiek proces en een goede informatievoorziening.

Hoewel Klinger al ruim een eeuw oud is, heeft het Oostenrijkse bedrijf een van de modernste fabrieken voor afdichtingen van Europa. De organisatie is actief in 35 landen en produceert vitale onderdelen (afdichtingen en afsluiters) voor elk denkbare industrie: van petrochemische tot voedingsindustrie. Als klanten niet beschikken over deze onderdelen, dan ligt het productieproces stil en dat kan leiden tot zeer grote omzetverliezen. Het bedrijf moet daarom kunnen vertrouwen op een efficiënt logistiek proces en een goede informatievoorziening.

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Klinger   Leverancier/dienstverlener: Unit 4
Plaats: Oostenrijk  
Branche: delfstofwinning & chemische industrie   Bedrijfsgrootte: klein: 20 – 99 werknemers
Bedrijfstype: Productie   Datum ingebruikname:
Productnaam:  

Met het verstrijken van de tijd, wijzigen ook de informatiebehoeften. Het feit dat het huidige management over enige jaren met pensioen gaat en de wensen die jonge managers stellen aan de (snelheid van) informatievoorziening, heeft Klinger aangezet tot een volgende optimalisatieslag.

 

Afdichtingen en afsluiters vervullen een essentiële rol in de industrie. Deze producten verbinden losse onderdelen, zoals buizen leidingen en slangen, met elkaar zonder dat er lucht, vloeibare of vaste substanties kunnen ontsnappen. Klinger ontwerpt en distribueert dit soort onderdelen sinds 1886 en afnemers zitten in alle uithoeken van de wereld. Sinds 1984 is Klinger ook in Nederland actief, daarvoor als Klinger-it.

  

3.000 bedrijven

Vanuit Rotterdam bevoorraadt Klinger ongeveer 3.000 bedrijven zoals BP, DSM, Tata Steel, Esso maar ook Friesland Foods. De productie vindt deels plaats in Rotterdam waar veelgevraagde producten worden gemaakt en geleverd naar de klant. Andere producten komen rechtstreeks van het moederbedrijf. Klinger zet zwaar in op kwaliteit en service en staat open voor veranderende omstandigheden door snel op klantbehoeften in te spelen. Een belletje is voldoende om een afdichting te maken en te leveren. Het assortiment telt ruim 250 duizend producten. Er werken circa negentig mensen die een omzet van 23 miljoen euro (2009) genereren.

  

Leveringen dezelfde dag

De Nederlandse vestiging is een van de weinige Klinger bedrijven die zowel produceert als distribueert. Daarnaast is het een van de best geautomatiseerde Klinger vestigingen ter wereld. Het voorraadbeheer is bijvoorbeeld vergaand geautomatiseerd. Moderne ICT-verbindingen tussen de diverse verkoopkantoren en magazijnen wereldwijd waarborgen een optimale coördinatie. Leveringen kunnen vaak nog dezelfde dag worden uitgevoerd.

   

EDI-berichten

Sinds januari 2003 gebruikt Klinger Agresso Wholesale van UNIT4 als ERP-systeem voor de automatisering van logistieke en administratieve processen. Communicatie met het hoofdkantoor in Oostenrijk en klanten gaat veelal via EDI-berichten. Voor rapportages zet Klinger business intelligence (BI) in. Eenvoudige rapportages kan Agresso Wholesale direct genereren, maar Klinger heeft behoefte aan nauwkeurige informatie over omzet, marges per klant, vestiging, vertegenwoordiger, enzovoort. "Friesland Foods heeft bijvoorbeeld 25 fabrieken in Nederland. Wij wilden hierover gedetailleerde rapportages en daarvoor hebben we tegelijk met de livegang van Agresso Wholesale ook de BI-oplossing van UNIT4 in gebruik genomen die draait in een datawarehouse", zegt Hans Spek, Financial Director bij Klinger. "Deze combinatie werkte prima en we hebben vele rapportages gedraaid." Naarmate de jaren vorderden, nam ook de informatiebehoefte toe en de wens om nog actuelere informatie nam toe.

   

Datawarehouse

"Het updaten van  de data duurde 10 uur", vertelt Spek. "We hebben toen in goed overleg met UNIT4 besloten over te gaan op een datawarehouse. Sinds kort beschikken we over het nieuwe BI-systeem dat UNIT4 levert, ‘UNIT4 Interactive Reporting powered by Oracle’. Daarnaast hebben we het afgelopen jaar flink geïnvesteerd in nieuwe krachtige hardware. Het actualiseren van het datawarehouse duurt dankzij de nieuwste technieken circa 1 tot 1,5 uur, waardoor de informatie in het systeem sneller actueel is.

Klinger focust zich op haar kernactiviteit: de productie en distributie van afdichtingen en afsluiters. De ICT, die cruciaal is voor het succes, is uitbesteed aan UNIT4. Spek: "UNIT4 levert en onderhoudt zowel de software als de apparatuur. Ook als we nieuwe rapportagebehoeften hebben, staan ze ons bij en dit werkt uitstekend."

 

Actuele informatie

"Met de prestaties van ons oude datawarehouse en onze rapportageoplossing konden we eerlijk gezegd nog best leven. We draaien dagelijks tien rapporten over omzet, afzet, marge, EDI enzovoort. Dan hebben we maandelijks nog eens 25 rapporten over ondermeer de buitendienst en de management rapportages. En uiteraard hebben we kwartaal en jaarrapportages. De hoeveelheid data neemt steeds meer toe en we merkten een teruggang in de prestaties. Daarbij worden er steeds meer orders verwerkt en we wilden er nog dichter bovenop zitten. Maar de voornaamste reden om ‘UNIT4 Interactive Reporting powered by Oracle’ in te zetten, is de verwachte toekomstige rapportagebehoeften. Over een jaar gaat het huidige management van ons moederbedrijf met pensioen. We veronderstellen dat het nieuwe management meer en frequenter op de hoogte wil worden gehouden. Maar ook klanten verwachten steeds sneller informatie. Met onze nieuwe BI-oplossing die UNIT4 heeft geïmplementeerd, kunnen we snel inspelen op de toekomstige behoefte aan frequentere rapportages. We zijn er dus nu al op voorbereid en kunnen ons daardoor blijven concentreren op onze business."

Reageer op dit artikel