artikel

ERP: overal en voor iedereen

Supply chain

ERP: overal en voor iedereen
ICT & logistiek 2010

Qua functionaliteit lijkt ERP inmiddels redelijk uitontwikkeld. De kunst is nu om gebruikers er meer gebruik van te laten maken, zegt Rob Geilleit van adviesbureau IPL. ERP-leveranciers geven aan dat ze hier volop mee bezig zijn.

Dit artikel verschijnt in Logistiek Magazine van 15 oktober 2010  

 

Qua functionaliteit ziet Rob Geilleit van adviesbureau IPL weinig schokkende ontwikkelingen. ERP lijkt op dit vlak redelijk uitontwikkeld. De grote trends die hij nu signaleert liggen veel meer op het vlak van gebruikersgemak en het bieden van goede managementinformatie. Op woensdag 3 november om half één houdt hij hierover een presentatie op ICT&Logistiek.

 

"ERP-leveranciers investeren momenteel meer in het toegankelijk maken van de functionaliteit dan in de functionaliteit zelf", zegt Geilleit. "Gebruikers worden steeds meer verleid om ook echt gebruik te maken van al die functionaliteit die een ERP-systeem heeft te bieden."

 

ERP via touchscreen

Een belangrijke stap die veel leveranciers daarbij maken is die naar rolgebaseerde schermen. "Met rolgebaseerde schermen krijgt een eindgebruiker alleen die gegevens te zien die voor hem van toepassing zijn", zegt Marcel Theuns van SAP-partner Ctac. "Voorheen zag iedere gebruiker het volledige SAP-menu en kreeg hij middels autorisaties toegang tot de voor hem relevante modules. De schermen zijn bovendien veel gebruiksvriendelijker geworden en grafischer van opzet."

"Het ERP-gebruik heeft een omslag gemaakt van zoeken naar vinden van informatie", stelt Niels van Golden van Microsoft-partner Abecon. "Waar ERP vroeger een informatiebron was waarin de gebruiker zelf op zoek moest gaan naar informatie, daar wordt deze hem nu proactief aangereikt. De gebruiker krijgt letterlijk een stapeltje werkorders te zien die hij die dag moet afhandelen. Of hij krijgt een alert wanneer ergens direct actie op moet worden ondernomen."

 

Zowel Ctac als Abecon hebben een stand op de beurs waar bezoekers zelf kunnen ervaren hoe de nieuwe ERP-schermen eruit zien. "Wij zullen op onze stand ook een touchscreen demonstreren waarmee het ERP-gebruik intuïtiever wordt en toetsenbordonafhankelijk. Waar een planner voorheen papieren werkbonnen verdeelde onder productiemedewerkers daar sleept hij deze nu via drag & drop in het juiste mapje." 

ERP-software wordt ook toegankelijker voor mensen buiten het bedrijf. Een veel gebruikte toepassing hierbij is Sharepoint van Microsoft, een portal waarmee mensen via internet gegevens en documenten kunnen delen. ERP-leverancier Infor heeft Sharepoint zelfs gekozen als basis voor portalgebaseerde interfaces, vertelt country manager Theo Koster. "We gaan deze toepassing volledig integreren met onze eigen software. Onze klanten kunnen het dan inzetten om medewerkers, klanten en toeleveranciers toegang te geven tot ERP-gegevens, documenten en rapporten, en tevens kan het dienen als basis om webapplicaties op maat te maken met behulp van de gegevens uit het ERP-systeem. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een webshop."

 

Business Intelligence

Een heet onderwerp rondom ERP is managementinformatie. Hier is veel behoefte aan onder bedrijven maar leveranciers die hieraan denken te kunnen voldoen door het meeleveren van een rapportagetool of een standaard Business Intelligence-pakketje slaan de plank mis, vindt Rob Geilleit. "Leveranciers moeten voor-gedefinieerde content leveren, anders kunnen bedrijven er niets mee."

Een onderschat punt bij managementinformatie is de betrouwbaarheid van de gegevens, waarschuwt Rob Geilleit van IPL. "Het idee achter Business Intelligence is dat gegevens uit verschillende bedrijfsapplicaties vanuit verschillende vestigingen naar één centrale database worden gehaald. Door deze te consolideren ontstaat zinvolle informatie, maar het gevaar is dat deze niet meer ziet waar gegevens precies vandaan komen. Bij een bedrijf waar ik laatst was was dit een serieus probleem. Ze zagen wel omzetcijfers, maar ze konden niet meer zien welke vestigingen hierin verwerkt waren."

 

ERP uit de cloud

Een onderwerp waar ERP-leveranciers al een paar jaar de mond van vol hebben is Service Oriented Architecture (SOA). Het idee is dat ze hun software opknippen in hele kleine standaardfuncties die op een standaardmanier worden aangeroepen. Via process mapping kunnen hier vervolgens heel flexibel nieuwe processen worden ingericht of bestaande processen aangepast.

Het opknippen van software in webservices is mooi, maar je hebt dan vervolgens nog wel een IT-laag nodig die al deze services aan elkaar knoopt en orkestreert tot zinvolle bedrijfsprocessen. Zo’n systeem heet een Business Process Management Systeem (BPMS). Alle grote ERP-leveranciers hebben inmiddels wel een oplossing voor BPMS, zoals bijvoorbeeld SAP met Netweaver, en concurreren hiermee met partijen als IBM.

Modelleringstools waarmee je bedrijfsprocessen kunt beschrijven en vertalen naar ERP-parameters, zijn niet nieuw. "In de tijd van Baan hadden we daar al een oplossing voor", zegt Theo Koster van Infor, het bedrijf waar Baan tegenwoordig onderdeel vanuit maakt. "Dit heet de Dynamic Enterprise Modeller. Ik zie dat er juist nu veel behoefte is aan dit soort tools. Vroeger was ERP vooral een IT-project, nu is het veel meer een onderdeel van de business geworden. Als de business verandert moet het ERP direct mee kunnen veranderen."

 

SOA is hot maar dé talk of the town onder IT-ers is momenteel cloud computing. Het idee daarbij is dat een volledige applicatie via internet wordt aangeboden en dat mensen betalen op basis van gebruik. In de consumentenmarkt bestaat dit concept al langer, denk aan Hotmail, maar leveranciers denken dit ook met bedrijfssoftware te kunnen verwezenlijken. Het lastige van ERP-software is dat deze voor ieder bedrijf specifiek wordt ingericht en is ingebed tussen andere applicaties. Dat maakt het lastig om er een standaard internetdienst van te maken.

 

Microsoft besteedt bijna negentig procent van zijn R&D-budget aan cloud computing, zegt Heleen van Offenbeek, directeur Microsoft Business Solutions Nederland. "Voor een applicatie als hotmail bestaat dit weliswaar al lang, maar voor ERP is dit een stuk complexer. "De moeilijkheid is niet alleen dat ieder bedrijf een andere configuratie heeft, maar ook moet je nadenken over bijvoorbeeld de manier van betalen en wat de rol wordt van de partner. Wie moet een klant straks bellen bij problemen? ERP uit de cloud is kortom lastig en het zal nog zeker een paar jaar duren, maar dát het er komt is absoluut zeker."

 

Trends in ERP

De belangrijkste ontwikkeling in de ERP-industrie is dat leveranciers hun pakketten opknippen in webservices, kleine modules die via internet zijn aan te roepen en die één specifieke standaardfunctie uitvoeren, zoals "voer nieuw artikel op", "valideer postcode" of "bepaal inkoopprijs". Het grote voordeel voor klanten is dat ze hiermee relatief makkelijk een nieuwe workflow kunnen opzetten zonder dure interfaces te hoeven bouwen.

 

En andere trend is dat ERP-software toegankelijker wordt gemaakt via portals en zogenaamde rolgebaseerde gebruikersinterfaces. Bij een portal worden meerdere applicaties in één scherm geïntegreerd, zodat bijvoorbeeld taken in Outlook aan een order in het ERP-systeem kunnen worden gekoppeld. Rolgebaseerd wil zeggen dat de gebruiker ook precies die informatie en functionaliteit krijgt die voor zijn of haar rol relevant zijn. De gebruiker hoeft ook niet meer op zoek naar de informatie, maar deze wordt hem op zijn scherm aangereikt, zodat hij direct actie kan ondernemen.

Een mogelijk toekomstige trend in ERP is cloud computing. Hierbij wordt een standaard ERP-applicatie via internet aangeboden en betalen gebruikers op basis van gebruik. Voor bedrijven zou dit tot lagere en meer voorspelbare IT-kosten moeten leiden, maar het is de vraag of het er ooit van komt. Iedere bedrijf wil zijn ERP-systeem namelijk op zijn eigen manier inrichten en dat lijkt te botsen met de cloud-gedachte waarbij iedereen dezelfde standaard toepassing gebruikt. 

Reageer op dit artikel