artikel

Voltec heeft minder restproduct door ERP

Supply chain

Voltec heeft minder restproduct door ERP
Voltec Schrooders Unit4

Theo Schrooders, financial manager bij kabeldistributeur Voltec heeft in 25 jaar tijd drie grote automatiseringsprojecten bij zijn werkgever achter de rug. De implementatie van een terminalcomputer voor de administratie was de eerste slag. De tweede betrof de implementatie moderner voorraadbeheersysteem onder Windows in 1996. Toen de ondersteuning van dit pakket ophield, heeft Voltec besloten om UNIT4 Multivers Extended te implementeren om alle informatie in het hoofd vast te leggen en er eenvoudig uit te halen.

Theo Schrooders, financial manager bij kabeldistributeur Voltec heeft in 25 jaar tijd drie grote automatiseringsprojecten bij zijn werkgever achter de rug. De implementatie van een terminalcomputer voor de administratie was de eerste slag. De tweede betrof de implementatie moderner voorraadbeheersysteem onder Windows in 1996. Toen de ondersteuning van dit pakket ophield, heeft Voltec besloten om UNIT4 Multivers Extended te implementeren om alle informatie in het hoofd vast te leggen en er eenvoudig uit te halen.

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Voltec   Leverancier/dienstverlener: Unit 4
Plaats: Heerlen  
Branche: delfstofwinning & chemische industrie   Bedrijfsgrootte:
Bedrijfstype: Logistiek   Datum ingebruikname:
Productnaam: UNIT4 Multivers Extended  

Voltec is distributeur van een breed scala aan kabels voor grote partijen in de petrochemische,

cement en voedingsmiddelenindustrie maar ook aan telecombedrijven in Nederland, Duitsland en België. Alle klanten van Voltec hebben als gemeenschappelijk kenmerk dat ze volledig afhankelijk zijn van een ononderbroken energievoorziening en een perfect gestuurd proces. Kabels zijn daarbij van essentieel belang omdat ze de aorta van de bedrijfscontinuïteit vormen.

   

Het bedrijf is in 1972 ontstaan als importeur van stuurstroomkabels van de Duitse kabelfabrikant Kerpen voor de Nederlandse markt. De distributeur heeft zich in de loop der jaren doorontwikkeld en levert nu kabels van meerdere partijen. Daardoor is het bedrijf niet meer afhankelijk van een leverancier. Voltec heeft geen grote eigen voorraden maar bemiddelt hoofdzakelijk tussen de klant en de fabrikant. Wel heeft het een magazijn in Nuth waar een kleine voorraad ligt opgeslagen.

 

Hevige concurrentie

De markt waar Voltec in opereert, kenmerkt zich door een hevige concurrentie en een projectmatige aanpak. Veel van de zeshonderd klanten gaan een lange termijnrelatie met de kabeldistributeur aan.

Relatiebeheer is voor het Limburgse bedrijf dan ook een kerntaak in deze, volgens Theo Schrooders (foto), conservatieve markt. "We nemen onze klanten mee naar de fabriek om tekst en uitleg te geven over de kabels. Daarnaast staan we twee keer per jaar op een grote beurs. Ons CRM-systeem is dan ook een zeer belangrijk hulpmiddel", vertelt Schrooders.

 

Het vorige pakket waarmee het bedrijf het relatiebeheer, de financiële en logistieke administratie deed, zag er volgens Schrooders ‘gelikt’ uit. Echter, de informatie uit het systeem halen, ging uiterst moeizaam. Dat veranderde toen de kabeldistributeur overging op UNIT4 Multivers Extended, een ERP-pakket voor handelsbedrijven. De implementatie ging dankzij ‘goede ondersteuning’ van UNIT4-partner Logres voorspoedig maar het kostte wel ‘enorme discipline om het systeem in te richten en ermee te werken’.

 

Schrooders roemt vooral de flexibele importmogelijkheden van UNIT4 Multivers Extended . De prijzen van kabels zijn afhankelijk van de koperprijs en deze heeft ook een dagwaarde. Voor het bepalen van de juiste kabelprijzen hebben we speciale spreadsheets ingericht. Doordat die zeer eenvoudig in UNIT4 Multivers Extended in te lezen, zijn de prijzen altijd actueel." Voor elk van de circa zeshonderd relaties van Voltec heeft Schrooders een importprofiel aangemaakt. Als er iets wijzigt (de dagkoers van koper bijvoorbeeld), dan is dit zeer eenvoudig in de applicatie te veranderen en hoeft daardoor niet op meerdere plekken gewijzigd te worden.

 

Informatieprofielen

De administratie van Voltec is complex, maar door binnen UNIT4 Multivers Extended gebruik te maken van informatieprofielen kunnen ze soepel met deze complexiteit omgaan. Een voorbeeld: Een klant wil en fabriek op zetten. Voor de energiebehoefte wil hij een bepaald soort kabel met een bepaalde aaneengesloten lengte. Schrooders kijkt in het systeem en haalt direct boven water waar hij dat product vandaan kan halen: of in het eigen magazijn, bij een van de leveranciers waar Voltec een relatie mee heeft of een combinatie van beiden.

 

"Kabels zitten om haspels. De kunst is om zo min mogelijk restproduct over te houden. Dit moet namelijk ontmanteld worden en dat kost geld", illustreert Schrooders. "Klanten vinden het helemaal niet erg om bijvoorbeeld in plaats van de bestelde 1000 meter, 1011 meter te krijgen. Afwijkingen worden vaak getolereerd, net als de slager wel eens aanbiedt of het ietsje meer of minder mag zijn. Om hiervan optimaal te profiteren, is het wel zaak dat je inzicht hebt in de voorraden. En dat hebben we nu dankzij UNIT4 Multivers Extended."

 

Minder administratie

Sinds de implementatie van UNIT4 Multivers Extended, een kleine twee jaar geleden, ervaart Voltec 25 procent minder administratieve handelingen bij het verkooptraject. "Het naar boven halen van informatie uit het systeem gaat 40 procent sneller", aldus Schrooders. "Daarnaast hebben we dankzij de automatisering kunnen groeien met het zelfde aantal medewerkers (10, red.) en gebruiken we dankzij het digitale archief veel minder papier." Ondanks deze efficiencyslagen is Voltec altijd bezig met het optimaliseren van de processen. Zo wil Voltec zich straks gaan aansluiten op het 2ba en dit portaal koppelen met UNIT4 Multivers Extended.

 

"Op het 2ba-portaal kun je als leverancier je geclassificeerde artikelbestand aanleveren. Potentiële klanten kunnen op deze site uitgebreid zoeken en daar te weten komen waar ze het product kunnen inkopen. Klanten vragen erom. Ook e-facturering is een punt dat we nu bekijken. De vraag hiernaar is er nog niet, maar we anticiperen er vast op. Onze visie is dat iedereen vervangbaar moet zijn. Eerst zat alle informatie in het hoofd en nu in het systeem. Nu zijn de overige processen aan de beurt. UNIT4 Multivers Extended dat zeer gebruiksvriendelijk werkt, ondersteunt ons hierin."

Reageer op dit artikel