artikel

Susan Ladrak: “Ze onthouden sneller je naam”

Supply chain

Susan Ladrak: “Ze onthouden sneller je naam”
Susan Ladrak

Vrouwen op verantwoordelijke posities in het logistieke –vakgebied zijn schaars. Bij velen staat de sector synoniem voor ronkende trucks en sfeerloze magazijnen. Toch zijn er genoeg vrouwen die met plezier dagelijks sturing geven aan logistieke processen en de ambitie hebben om in dit vak te groeien. Zo ook Susan Ladrak.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 12 februari 2010.

“De logistiek ben ik min of meer ingerold. In mijn eerdere baan als procestechnoloog was ik voornamelijk met de techniek binnen het bedrijf bezig. Ik zocht naar verbreding en wilde meer zien van Grolsch. Door het doen van projecten en ‘training on the job’ heb ik mij de logistieke functie die ik nu heb eigen gemaakt. Natuurlijk was het wel even wennen in het begin.

 

Vooral het dynamische aan logistiek maakt mijn werk uitdagend en spannend. De markt is niet altijd te voorspellen. In mijn huidige baan ben ik verantwoordelijk voor de planning van de gehele supply chain bij Grolsch. Het gaat om het plannen van de brouwsels, het afvullen van alle producten en de daarbij benodigde verpakkingsmaterialen, zodat we onze klanten altijd op tijd kunnen leveren. Dat doe ik niet alleen. Ik stuur drie planners aan, allemaal mannen. Door de verwachtingen over en weer goed naar elkaar uit te spreken werkt het heel goed. We voelen elkaar goed aan en dat kenmerkt ook de manier waarop je als vrouw wordt behandeld.

 

In mijn functie heb ik ook te maken met de afdelingen commercie, productie, marketing en customer service. Ik ben een echte spin in het web, overleg veel en ben continu bezig de processen binnen de brouwerij op elkaar af te stemmen zodat het meest optimale resultaat wordt behaald. Iedereen heeft uiteindelijk hetzelfde belang, namelijk dat de brouwerij zo optimaal mogelijk produceert en er geen nee-verkopen zijn. Het is een kwestie van goede afspraken met elkaar maken.

 

Het logistieke team bestaat naast vijf mannen uit twee vrouwen. Verder is het een mannenwereld. Nu ben ik wel gewend om met mannen te werken. Ze beoordelen je op wie je bent en hoe je je werk doet. Voor de sfeer is het goed als er een vrouw tussen zit, maar alleen maar met vrouwen werken zie ik niet zitten, dan wordt het voor mijn gevoel al snel een kippenhok. Ik werk dan liever met mannen, die zijn lekker recht voor zijn raap. Aan de andere kant gaat het om de juiste persoon op de juiste plek. Of je nu man of vrouw bent maakt niet uit, als je maar goede kwaliteit levert. Wat mij wel opvalt, is dat mensen sneller je naam onthouden omdat je vrouw bent, andersom is dat veel minder.

Omdat het bedrijf nu midden in een veranderingsproces zit, Grolsch is onderdeel geworden van multinational SABMiller, is de werkdruk wat hoger. Het vraagt veel van mijn aandacht en daarom red ik het nu even niet in 32 uur. Maar ik ervaar het niet als storend dat ik op mijn vrije dag nog even de laptop open moet slaan. Tijdtechnisch gezien is het een kwestie van prioriteiten stellen, dat lukt me aardig. Werk en privé is daarom goed in balans. Ik merk dat ik wat bewuster geniet van mijn vrije dag en het leuke dingen doen met mijn kinderen.

 

Ik houd van veranderen en zie me daarom nog wel een paar jaar deze functie doen, omdat er volop uitdagingen en interessante projecten zijn. Het kan ook zijn dat ik na verloop van tijd weer iets heel anders oppak. Misschien wel een studie. Toch zal ik niet zo gemakkelijk meer afscheid kunnen nemen van de dynamiek die logistiek biedt. Daar ben ik van gaan houden.”

 

SUSAN LADRAK (36)
 

Woont in Enschede en is getrouwd met Thomas (exportfinanciering), samen hebben ze drie kinderen: Maarten (10), Floris (8) en Gijs (5)
 

Functie: manager supply chain planning bij Grolsch in Enschede
 

Contracturen: 32 per week
 

Opleiding: Chemische technologie aan de UT in Enschede
 

Loopbaan: procestechnoloog bij Fluor, procestechnoloog en projectleider nieuwbouw bij Grolsch

 

 

 

Reageer op dit artikel