artikel

Paul van Gils, Global Operations Manager bij de JF Hillebrand SCM

Supply chain

Paul van Gils, Global Operations Manager bij de JF Hillebrand SCM
Paul van Gils, JF Hillebrand SCM in de Emlog estafette

Voormalig studenten van de hoogste logistieke opleiding EMLog beantwoorden elkaars vragen op logistiek gebied. Dit keer reageert Paul van Gils op een vraag van Robert Velu (Logisearch). Paul stelt een nieuwe vraag aan Henk Oudenes.

Hoe kun je daadwerkelijk integraal Supply Chain Management voeren met voordelen voor alle partijen als er zich binnen de supply chain zeer dominante partijen bevinden?

In mijn rol als Global Operations Manager binnen de SCM divisie van JF Hillebrand ben ik verantwoordelijk voor het in stand houden en uitbouwen van het Supply Chain netwerk. Als logistiek dienstverlener houden wij ons bezig met het aansturen van de wijn supply chain binnen een werelwijd netwerk van inmiddels meer dan 500 wijnproducenten en ongeveer 80 importers en 8 grote retailers in Engeland en Nederland.  Als onderdeel van onze diensten besturen we de voorraden gereed product in zowel de export- als importlanden.

 

In deze rol ben ik veel op reis en ik ontmoet veel producenten en importeurs. De aard van dergelijke organisaties varieert van de traditionele kleine wijnboer in Frankrijk of Italië tot grote internationale profesionele ondernemingen met miljarden omzet. Er wordt derhalve nogal verschillend tegen samenwerking in de keten aangekeken.

 

Om daadwerkelijke samenwerking tot stand te brengen is het erg belangrijk dat er operationele betrouwbaarheid wordt gerealiseerd door alle betrokken partijen. Men moet op elkaar kunnen bouwen en dit vraagt van alle partijen een ijzeren discipline.

Discipline is moeilijk te realiseren als men er zelf geen voordeel van heeft. Daarom begint een goede samenwerking met het definiëren van een gezamelijke doelstelling met voordelen voor alle partijen.

 

In de wereld van de retail is de gezamelijke doelstelling het veiligstellen van de productbeschikbaarheid op het winkelschap, uiteraard tegen zo laag mogelijke kosten. Dit is iets wat alle retailers al jaren roepen en hier ook aanzienlijke inspanningen en investeringen voor plegen.

 

Ik ben echter nog steeds verbaasd dat menig wijnproducent zijn schouders ophaalt, terwijl schapbeschikbaarheid toch vooral een doelstelling zou moeten zijn voor de producent. Immers als zijn fles wijn niet beschikbaar is, verkoopt de winkelier zeer waarschijnlijk wel een andere wijn, maar de wijnproducent verliest hierdoor vrijwel zeker verkoop. Het zou dus eigenlijk vooral zijn doelstelling moeten zijn!

 

Daarom begint in mijn ogen daadwerkelijke samenwerking met het definiëren van een heldere gezamelijke doelstelling en het voor alle partijen inzichtelijk maken van de totale prestatie ten opzichte van deze doelstelling. Daarna kun je na gaan denken over de diverse taken en verantwoorelijkheden van de betrokken partijen.

 

Vraag aan Henk Oudenes

Ik draag het stokje graag over aan Henk Oudenes. Mijn vraag aan hem is:

  • Is ‘lean’ een modewoord of wordt het de standaard voor integraal Supply Chain Management?

Naam:   

Geboortejaar:   

Bedrijfsnaam:  

Functie:  

Contactgegevens:  

MigB/EMlog:  

Paul van Gils
1966

JF Hillebrand SCM

Global Operations Manager

p.van.gils@hillebrandgroup.com

MigB in 1995 en EMLog afgerond in 2002

                     

Persoonlijke EM-log ervaring:

De EMLog opleiding heeft mij enorm gelopen om een goed totaal beeld te krijgen rondom het vakgebied van de logistiek. Naast de eigen ervaringen in de distributielogistiek heeft het me een goed beeld gegeven van de produktielogistiek, wat me vandaag de dag nog prima in staat stelt om als gesprekspartner te fungeren voor producerende organisaties.

Door een mooie balans tussen de theorie en de praktische verhalen van sprekers en collega studenten heeft de EMLog voor mij een mooie basis gelegd voor mijn eigen ervaringen.

 

Opleiding en ervaring

HTS Bedrijfskunde (EB-Tilburg), MigB/Emlog.  

Na 7 jaar gewerkt te hebben in diverse logistieke functies bij dagverse zuivelfabrikant Menken van Grieken heb ik in 1998 de overstap gemaakt naar de Zweeds softwareleverancier IMI. Sinds 2002 ben ik weer terug in de logistieke operatie en werkzaam bij JF Hillebrand waar ik vanaf het begin nauw betrokken ben geweest bij de oprichting en uitbouw van de SCM divisie. Momenteel ben ik wereldwijd verantwoordelijk voor operations binnen de divisie.

 

Reageer op dit artikel